18 °C Budapest

Nem kapnak extra pénzt a kórházak

MTI
2013. október 31. 09:32

Bár az intézkedési terv elkészült, és az egészségbiztosítási alapban is van 54 milliárdos többlet, csak az eredetileg rendelkezésre álló 30 milliárd forintos összegen osztozhat az összes eladósodott kórház, semmiféle extra pénzt nem kaphatnak - írja a Népszabadság.

A lap szerdai cikke szerint a napokban a kormány elé kerülő javaslat alapján az intézmények a június végén nyilvántartott lejárt tartozásaik összegének 77-80 százalékához juthatnak hozzá. Ebből a pénzből az áprilisig felhalmozott lejárt számlákat lehet kiegyenlíteni.

A lapnak nyilatkozó főigazgatók elmondták: ha a részleges konszolidációt nem kíséri egyéb intézkedés, például a gyógyítási díjak emelése, az adósság elkerülhetetlenül újratermelődik. Ezért érdekegyeztető fórumaikon keresztül azt kérték a kormányzattól, hogy mielőbb és legalább 10-20 százalékkal emelje az alapdíjakat. Most egy átlagos esetért 150 ezer forintot számlázhatnak, ezzel szemben azt szeretnék, ha legalább 165-180 ezer forintot fizetne az egészségbiztosító.

A cikk szerint a szállítók egy része az egészségügyben már csak készpénzért ad árut, továbbá a korábbi adósságok rendezéséhez köti a szállítást. Az Országos Vérellátó Szolgálat például mindössze néhány napot hajlandó várni a vérkészítmények árára: ha valamelyik intézmény az első felszólítás után nem fizet, egyszerűen letiltja a neki járó összeget az egészségbiztosítónál - számol be az újság.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?