-2 °C Budapest

Sok minden jár, de nem sok minden jut a magyar betegeknek

2013. október 29. 09:03

Az évi 21-23 milliárd forintos fogászati kasszát szakértők szerint legalább a kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a mintegy három és félezer fogászati alap- és szakrendelőben mindenre jusson - írja a Világgazdaság.

A lap keddi cikkében ismerteti: egy közfinanszírozott betegeket ellátó fogászati praxis átlagosan valamivel több mint hatszázezer forintot kap az egészségbiztosítótól havonta. Ebből az összegből kell biztosítani a fogorvosi ellátáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, kigazdálkodni az orvos és az asszisztencia bérét és a praxis üzemeltetésével kapcsolatos költségeket.

Papíron a betegnek még mindig sok minden jár, de nem minden jut - mondta a lapnak a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója. Kivovics Péter egyetemi docens szerint a jelenlegi finanszírozási összegből nem biztosítható a papíron biztosított ellátás az elvárt színvonalon. Ezért vagy növelni kell a támogatási összeget, vagy felül kell vizsgálni, mi biztosítható a rendelkezésre álló pénzből.

Az ellátott esetek és a beavatkozások száma az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2005-ben még l9,5 millió esetet és 28,5 millió beavatkozást, tavaly már alig 7,2 millió esetet és 20,5 millió beavatkozást jelentettek. Az egy esetre, illetve beavatkozásra jutó finanszírozási összeg így nőtt, miközben összességében reálértékben nem emelkedett a fogászat finanszírozása. A beavatkozások számának visszaesésében Kivovics Péter szerint az is szerepet játszik, hogy a fogpótlások teljes köre pénzbe kerül ma már.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm