Sok minden jár, de nem sok minden jut a magyar betegeknek

2013. október 29. 09:03

Az évi 21-23 milliárd forintos fogászati kasszát szakértők szerint legalább a kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a mintegy három és félezer fogászati alap- és szakrendelőben mindenre jusson - írja a Világgazdaság.

A lap keddi cikkében ismerteti: egy közfinanszírozott betegeket ellátó fogászati praxis átlagosan valamivel több mint hatszázezer forintot kap az egészségbiztosítótól havonta. Ebből az összegből kell biztosítani a fogorvosi ellátáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, kigazdálkodni az orvos és az asszisztencia bérét és a praxis üzemeltetésével kapcsolatos költségeket.

Papíron a betegnek még mindig sok minden jár, de nem minden jut - mondta a lapnak a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója. Kivovics Péter egyetemi docens szerint a jelenlegi finanszírozási összegből nem biztosítható a papíron biztosított ellátás az elvárt színvonalon. Ezért vagy növelni kell a támogatási összeget, vagy felül kell vizsgálni, mi biztosítható a rendelkezésre álló pénzből.

Az ellátott esetek és a beavatkozások száma az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2005-ben még l9,5 millió esetet és 28,5 millió beavatkozást, tavaly már alig 7,2 millió esetet és 20,5 millió beavatkozást jelentettek. Az egy esetre, illetve beavatkozásra jutó finanszírozási összeg így nőtt, miközben összességében reálértékben nem emelkedett a fogászat finanszírozása. A beavatkozások számának visszaesésében Kivovics Péter szerint az is szerepet játszik, hogy a fogpótlások teljes köre pénzbe kerül ma már.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?