7 °C Budapest

Sok minden jár, de nem sok minden jut a magyar betegeknek

2013. október 29. 09:03

Az évi 21-23 milliárd forintos fogászati kasszát szakértők szerint legalább a kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a mintegy három és félezer fogászati alap- és szakrendelőben mindenre jusson - írja a Világgazdaság.

A lap keddi cikkében ismerteti: egy közfinanszírozott betegeket ellátó fogászati praxis átlagosan valamivel több mint hatszázezer forintot kap az egészségbiztosítótól havonta. Ebből az összegből kell biztosítani a fogorvosi ellátáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, kigazdálkodni az orvos és az asszisztencia bérét és a praxis üzemeltetésével kapcsolatos költségeket.

Papíron a betegnek még mindig sok minden jár, de nem minden jut - mondta a lapnak a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója. Kivovics Péter egyetemi docens szerint a jelenlegi finanszírozási összegből nem biztosítható a papíron biztosított ellátás az elvárt színvonalon. Ezért vagy növelni kell a támogatási összeget, vagy felül kell vizsgálni, mi biztosítható a rendelkezésre álló pénzből.

Az ellátott esetek és a beavatkozások száma az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2005-ben még l9,5 millió esetet és 28,5 millió beavatkozást, tavaly már alig 7,2 millió esetet és 20,5 millió beavatkozást jelentettek. Az egy esetre, illetve beavatkozásra jutó finanszírozási összeg így nőtt, miközben összességében reálértékben nem emelkedett a fogászat finanszírozása. A beavatkozások számának visszaesésében Kivovics Péter szerint az is szerepet játszik, hogy a fogpótlások teljes köre pénzbe kerül ma már.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem