27 °C Budapest

Rákényszerítik a patikusokat arra, hogy tulajdonosok legyenek

MTI
2013. május 29. 09:05

A patikusok döntő részét a törvény szó szerint rákényszeríti arra, hogy tulajdonosa legyen munkahelyének, magától ez eszébe sem jutott volna - írja a Világgazdaság a GKI-EKI felmérésére hivatkozva.

A lap szerdai számában ismerteti: a kutatócég szerint csak minden tizedik patika felel meg annak az előírásnak, amely szerint a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig az 51 százalékot.

A Magyar Gyógyszerészi Kamarának az Országos Tisztiorvosi Hivataltól kapott információja szerint a két és fél ezer gyógyszertárból 840-ben nem gyógyszerész a többségi tulajdonos, és csaknem félezer helyen még a 25 százalékot sem éri el jelenleg a tulajdonhányaduk. Ennek főként az az oka, hogy 90 százalékuk egyáltalán nem is akart tulajdonos lenni, több mint 60 százalékuknak nincs is mobilizálható tőkéje.

Csak 30 százalékuk gondolja úgy, hogy fel tudja majd venni a tulajdonváltást segítendő kamattámogatott patikahitelt, és közülük is csak 12 százaléknak áll ez szándékában. Vagyis az összes érintett mindössze négy százaléka él majd várhatóan a hitel lehetőségével. Szakmai szervezetek vezetői szerint ennek elsődleges oka a bizonytalan gazdasági környezet: a gyógyszertárak jövedelmezősége folyamatosan csökken, értékük az öt-hat évvel ezelőttinek fele-harmada csupán - olvasható a lapban.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM