19 °C Budapest

Rákényszerítik a patikusokat arra, hogy tulajdonosok legyenek

MTI
2013. május 29. 09:05

A patikusok döntő részét a törvény szó szerint rákényszeríti arra, hogy tulajdonosa legyen munkahelyének, magától ez eszébe sem jutott volna - írja a Világgazdaság a GKI-EKI felmérésére hivatkozva.

A lap szerdai számában ismerteti: a kutatócég szerint csak minden tizedik patika felel meg annak az előírásnak, amely szerint a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig az 51 százalékot.

A Magyar Gyógyszerészi Kamarának az Országos Tisztiorvosi Hivataltól kapott információja szerint a két és fél ezer gyógyszertárból 840-ben nem gyógyszerész a többségi tulajdonos, és csaknem félezer helyen még a 25 százalékot sem éri el jelenleg a tulajdonhányaduk. Ennek főként az az oka, hogy 90 százalékuk egyáltalán nem is akart tulajdonos lenni, több mint 60 százalékuknak nincs is mobilizálható tőkéje.

Csak 30 százalékuk gondolja úgy, hogy fel tudja majd venni a tulajdonváltást segítendő kamattámogatott patikahitelt, és közülük is csak 12 százaléknak áll ez szándékában. Vagyis az összes érintett mindössze négy százaléka él majd várhatóan a hitel lehetőségével. Szakmai szervezetek vezetői szerint ennek elsődleges oka a bizonytalan gazdasági környezet: a gyógyszertárak jövedelmezősége folyamatosan csökken, értékük az öt-hat évvel ezelőttinek fele-harmada csupán - olvasható a lapban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?