15 °C Budapest

Rendőrfizetések: kormányzati lózung a 30 százalékos béremelés

Pénzcentrum
2011. július 15. 11:02

Valójában reálbércsökkenést jelent a rendőröknek 2014-ig ígért béremelés. Az alacsony jövedelmeknél előírt kötelező nettó kereset szinten tartás miatti béremelés, valamint a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett nyugdíjkoncepcióban szereplő egyéni járulékemelés miatti bérbruttósítás pont kiadja az ígért 30 százalékos illetményemelést. Tehát a jól hangzó bérfejlesztés csak ahhoz lenne elég, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, az infláció miatt viszont rosszabbul járnának a rendőrök.

Mint azt július 13-án a Pénzcentrum.hu közölte, elkészült a rendészeti életpálya-modell tervezete, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A 30 százalékos bérfejlesztés első ránézésre jelentősnek tűnik, de ahogy mondani szokták: "nem mind arany, ami fénylik".

A kormány jövőre is fenn kívánja tartani a közszférában a bérkompenzációt, amely ahhoz szükséges, hogy az adóváltozások miatt az alacsonyabb jövedelműeknek - jellemzően a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában - ne csökkenjen a nettó bérük. Ehhez az érintetteknek évente összességében megközelítően 5 százalékkal kell növelni a bruttó jövedelmüket. Ez három év alatt - a mindig növekvő bázis miatt, amire az 5 százalékos emelés rakódik - összesen 15,8 százalékos béremelést jelent - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.

Bekavar a nyugdíjrendszer átalakítása is

A lapunk által megszellőztetett nyugdíjkoncepció szerint jövőre bevezetnék az egyéni számlás nyugdíjrendszert. Ennek röviden az a lényege, hogy a magánszemély az általa befizetett egyéni járulékok alapján kapna nyugdíjat. Ezzel együtt a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra emelnék a munkavállalói nyugdíjjárulékot, úgy, hogy közben a munkáltatói járulékot csökkentenék. A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet.

Első ránézésre eléggé bonyolult képlet alapján a 20 százalékos egyéni járulék úgy jön ki, ha a jelenlegi bruttó béreket 13,5 százalékkal felszorozzák, vagyis megemelik. Ha ezt hozzáadjuk a nettó keresetek szinten tartásához három év alatt szükséges 15,8 százalékos béremeléshez, máris 29,3 százaléknál tartunk. 

A számítás részleteiért KATTINTS Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

No, és itt jutunk el ahhoz, hogy a rendőröknek beígért 30 százalékos béremelés valójában semmi más, mint ügyes kormányzati kommunikációs fogás, amely csak a tervezett adóváltozásokból adódó keresetcsökkenés kiküszöböléséhez, valamint a nyugdíjjárulék-emelés miatti szuperbruttósításhoz elegendő - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A kiszivárgott kormányzati tervek alapján készített számítások szerint valamennyi bruttó 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalónak összességében 30 százalékos béremelést kell kapnia a következő három évben ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Így a rendőröknek beígért illetményemelés valójában semmivel sem honorálná a munka fokozott veszélyességét, a kedvezőtlenebb munkakörülményeket, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozását, ellentétben az életpályamodell-tervezetben megfogalmazott céllal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Azonnali 40 százalékos emelést sürgetnek a rendőrök


Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához. Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.

A miniszter szerint
fogadókész a kormány
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Devecserben az MTI Hírcentrum kérdésére annyit mondott: ahogy elkészül a törvény szövegszerű változata, közzéteszik azt. A tárcavezető hozzátette: A Belügyminisztérium be fogja tartani a szakszervezetekkel kötött előzetes megállapodást. Meggyőződése szerint a kormányis akceptálja majd a megállapodást.


A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi cafetéria-juttatások összegével is az illetményt kellene növelni. Ez a támogatási arra jó, hogy az állam a saját dolgozóin takarékoskodjon. A cafetériára költhető összeg ugyanis nem garantált, bármikor csökkenthető, elvonható, ráadásul nem számít bele a nyugdíjalapba - hangsúlyozta.

Utóbbi kívánságuk úgy tűnik, részben meghallgatásra talált a rendészeti életpályamodell kidolgozóinál. A tervezet szerint ugyanis úgy alakítanák át a cafetéria-rendszert, hogy az utalványok helyett előtérbe helyeznék a pénzbeli támogatásokat. 

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem