Pont erre vártak a magyar vállalkozások

2011. május 5. 04:44

A legalább egy éve működő vállalkozások számára lehetnek előnyösek a Széchenyi Kártya Program hitelei: szerepüket úgy foglalhatnánk össze, hogy segítségükkel egyszerűen juthatunk finanszírozási forráshoz. Talán a legfontosabb a forgóeszköz hitel, amelyet banki tapasztalatok szerint jellemzően a 300 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások igényelnek.

A Széchenyi Kártya Program keretében igénybe vehető forgóeszköz hitel célja, hogy a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárással jussanak számlával igazolt forgóeszköz-finanszírozáshoz. A konstrukció előnye, hogy 12 hónaptól akár 36 hónapig tartó futamideje miatt alkalmas a felvett forgóeszközhitel fokozatos visszafizetésére. A hitelhez ráadásul rendelkezésre tartási és türelmi idő is igénybe vehető.

Mi is az a forgóeszköz?
Forgóeszköznek nevezzük azokat eszközöket, melyek várhatóan max. 1 évig szolgálják a vállalkozás tevékenységét (készletek), valamint ide tartoznak számviteli szempontból a követelések, rövid lejáratra kapott értékpapírok és pénzeszközök.

Széchenyi Forgóeszköz Hitelből alapvetően csak a készletek és a vállalkozás által igénybe vett szolgáltatások finanszírozhatóak. Nem kerülhet finanszírozásra Széchenyi Kártya Program keretein belül a mezőgazdasági vállalkozások növendék, hízó- és egyéb állatok beszerzése.


Széchenyi Kártya Program: most a Te kérdéseidet is megválaszoljuk!
- KATTINTS!

Banki tapasztalatok szerint jellemzően a 300 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások igénylik a Széchenyi forgóeszköz hitelt. A cégek profil szerinti összetétele rendkívül vegyes: a műanyag-, fém- és élelmiszer-ipari gyártók, a számítógép-, élelmiszer- és ruházati kis- és nagykereskedők, valamint a legkülönfélébb szolgáltatók egyaránt megtalálhatóak a hitelkérelmet benyújtók között. E vállalati kör kifejezetten jó adósnak tekinthető, többségük Széchenyi Kártyával is rendelkezik, kapcsolatuk a bankszférával problémamentes, a hitel felvételével pedig vállalkozásuk bővülését tervezik, így az árbevétel növekedésével javul adósságszolgálati képességük.

Lássuk a részleteket!

A forgóeszköz hitel legfontosabb előnye, hogy nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem hosszabb, akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök finanszírozására alkalmas. A maximális futamidőn belül a vállalkozás maga határozhatja meg a számára optimális futamidőt. Célja, hogy a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárással jussanak számlával igazolt forgóeszköz-finanszírozáshoz.

Az igényelhető hitel 1 millió forinttól 25 millió forintig terjed, 100 ezer forintonként emelkedő, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. A konstrukció igénybevételével a vállalkozás egy államilag támogatott kedvező kondíciójú hitelhez juthat. A biztosítékok köre szinte azonos a Széchenyi Kártya Konstrukciónál megszokottakkal, így forgóeszközhitel esetében is a vállalkozás tulajdonosának (ill. egyéni vállalkozó esetén a vállalkozótól különböző magánszemély) személyes garanciája (kezességvállalása) a fő fedezet.

A hitelbírálatkor az üzleti terv realitása és az aszerinti adósságszolgálat a legfontosabb szempontok.

 


Így kell igényelni

A Széchenyi Forgóeszközhitel igényelhető a VOSZ, a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.

A hitelkérelem adatait az irodában rögzítik a KA-VOSZ Zrt. informatikai rendszerében, majd továbbküldik a kiválasztott Bank részére. A Bank a készfizető kezességvállalási kérelmet benyújtja a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-hez (az adatok mellett a hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat is el kell küldeni a bankfióknak.) A Bank a dokumentumok hiánytalan kézhezvételét követően a hitelkérelmet elbírálja és ezt követően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részére eljuttatja a készfizető kezességvállalási kérelmet.

Törlesztés, kamat, futamidő

A Széchenyi Forgóeszközhitel futamideje minimum 12, maximum 36 hónap. A rendelkezésre tartási idő az egy évet meg nem haladó futamidő esetén maximum az aláírástól számított 3, éven túli ügyletek esetén maximum 6 hónap, amennyiben a folyósítási feltételek teljesülnek.

Egy évet nem meghaladó futamidejű hitelek esetén a türelmi idő a rendelkezésre tartási időszakkal (az az időszak, amelyen belül az ügyfél a kölcsönt lehívhatja) megegyező, azaz minimum az adott rendelkezésre tartási idő, maximum 3 hónap. Éven túli ügyletek esetén a rendelkezésre tartási időszak végétől számított további maximum 2 hónap türelmi idő adható, azaz a türelmi idő minimum az adott rendelkezésre tartási idő, maximum 8 hónap, de maximum 2 hónappal több, mint az adott rendelkezésre tartási idő.

A tőke havonta, lineárisan kerül törlesztésre. A tőke törlesztése a türelmi idő lejárata hónapjának utolsó munkanapján történik, majd ezt követően havonta a hónap utolsó napján, illetve az utolsó törlesztő részlet esetén a lejárat vagy a szerződés megszűnés napján.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankok a szerződéskötéskor (azt megelőzően) a szerződésben szereplő hitelösszeg 1,5%-ának megfelelő díjat számítanak fel. A futamidő alatt rendszeresen fizetendő hiteldíj ügyleti kamatból és kamat módjára számítandó
kezelési költségből áll, és a kihasznált hitelösszegre vetített.

A forgóeszközhitel kamata 1 havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) + 5 százalék, azaz jelenleg 11 százalék.

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel: a fizetőképességet segíti

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel konstrukció főleg az esetleges likviditási (azaz a bármikori fizetőképesség) problémák áthidalására szolgál, rugalmas segítséget jelent a vállalkozás napi pénzügyeinek intézéséhez.

A hitelkerethez a cég - a bankkártyával is - bármikor hozzájuthat, nincs negyedévente tőketörlesztési kötelezettség, az egy éves futamidő lejáratkor további egy évre automatikusan meghosszabbodhat. A Széchenyi Kártya folyószámlahitel kamata kamata 1 havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) + 4 százalék, azaz jelenleg 10 százalék.



Mikor előnyösebb inkább a Széchenyi Forgóeszközhitel, mint a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel?

Az, hogy melyik konstrukció szolgálná jobban a vállalkozás gazdálkodását, mindig az egyedi körülményektől, és a felhasználási céltól függ. A Széchenyi Forgóeszközhitel elsősorban azoknak a vállalkozásoknak ajánlott, akik hozzávetőlegesen előre tudják azt, hogy milyen és mennyi készletigényük lesz a közeljövőben, vagy akik taktikai készletbeszerzést szeretnének végrehajtani. Szintén optimális ez a konstrukció a szezonális készletigénnyel rendelkezők számára. Ennek indokai, hogy a futamidő akár három év is lehet, így elkerülhető annak kockázata, hogy az első év végén esetleg nem, vagy nem azonos összeggel kerül jóváhagyásra a meghosszabbítási kérelem, mint a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében.

Előnyként jelentkezik az is, hogy a forgóeszköznél a finanszírozás alapja a számlával igazolt vételár, hiszen emiatt alacsonyabb kockázatot jelenthet ez a konstrukció a Hitelintézeteknek, így elképzelhető, hogy magasabb összeget is jóváhagynak, mint más konstrukció esetében. E mellett a hitelösszeg rugalmas, hiszen 100 ezer forintonként változik, ugyanígy a hónapokban meghatározható futamidő a rugalmasság mellett egyben a tervezhetőséget, kalkulálhatóságot segíti.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm