13 °C Budapest

Katasztrófa! Továbbra sem fél a magyar lakástulajdonos

2010. június 29. 12:04

Jöhet vihar, eshet tengernyi eső, pusztíthat árvíz, a jelek szerint a magyar lakosság a saját kárán sem tanul. Legalábbis erre utal, hogy durván minden negyedik lakás tulajdonosa baj esetén csak magára számíthat. Elgondolkodtató, hogy a média hiába mutatja, mekkora kárt tud okozni a természet, a biztosítási kedv nem nő, hanem csökken.

Magyarországon összesen 4,2 millió lakást tartanak nyilván. Ezeknek azonban mindössze 73,5 százalékára kötöttek biztosítást a tulajdonosok. Nyugat-Európában óvatosabbak az emberek, ott az ingatlanok 85-90 százaléka biztosított. Azt gondolhatnánk, hogy a természeti csapások sorozata elgondolkodtatta a magyarokat és lépéseket tesznek egyetlen komoly vagyontárgyuk megóvása érdekében. Ám ez egyátalán nem így van.

A Magyar Biztosítók Szövetségének összegzése szerint a május közepe óta eltelt időszakban 18 milliárd forintnyi kárt fizettek ki a biztosítók a természeti katasztrófák károsultjainak. Az elmúlt év során Magyarországon 426 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek a biztosítótársaságok, ám eközben közel 40 ezer szerződést fel is mondtak az ingatlantulajdonosok. (Az új szerződések 80 százalékát négy biztosító kötötte, a legtöbbet, 116 ezret az Aegon.) A magyarázat egyszerű: a korábbinál kevesebben költöztek új lakásba, ráadásul a válság miatt a lakosság kénytelen sokszor a biztosításon is spórolni.

Pedig a lakásbiztosítás nem drága mulatság. A biztosítók közötti árverseny nyomán tavaly az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak nem nőttek, ami a tavalyi 4,2 százalékos infláció mellett jelentős reálérték csökkenést jelentett a piacon. Az átlagdíjak csökkenésében a kisebb, piacszerzésben érdekelt biztosítók mellett a lakásbiztosítási piacot vezető Aegon is az élen járt: a társaság átlagdíja tavaly 6 százalékkal csökkent. Sőt. Az Aegon akcióinak köszönhetően a második félévben az ügyfelek átlag 35 százalékos kedvezménnyel tudták biztosítani lakásaikat. Az idei rendkívüli nyárelő megmutatta, miért van szüksége mindenkinek a biztosítás nyújtotta védelemre. Piacvezető biztosítóként célunk, hogy megfelelő árakkal minden egyes ingatlan-tulajdonosnak elérhetővé tegyük legfőbb vagyontárgyainak védelmét - mondta Szombat Tamás, vezérigazgató-helyettes.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem