31 °C Budapest

Viharkárok: a lakástulajdonosok felének kétséges a kártérítés

Pénzcentrum
2010. június 25. 11:32

Az országos szintű felmérések alapján, a májusi és júniusi szélsőséges időjárás során keletkezett károk értéke megközelíti a 80 milliárd forintot. A lakásonkénti átlagos kár nagysága közel 100 ezer forint. A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség és az árvizek óriási károkat okoztak az ország minden területén. Olyan településeket is elöntött a víz, amelyekre idáig ez nem volt jellemző, éppen ezért a helybéliek nem voltak szakszerűen felkészülve a védekezésre.

Legtöbb helyen néhány perc elég volt ahhoz, hogy a záporeső következtében az utcákat elárassza a víz és megbénítsa, vagy teljesen leállítsa a közlekedést. A legtöbb kár a vihar miatt keletkezett, míg az esetek 10 százalékában a jégverés okozott problémát.

Az ilyen intenzitású viharok hazánkban viszonylag ritkák voltak ebben az időszakban - véli Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. A korábbi években, a tavaszi időszakban a természeti károk átlagosan nem haladták meg a 30 ezer forintot, az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása során azonban az átlagos kárösszeg már a 90 ezer forintot is meghaladja, ami már inkább a nyári viharokra jellemző tendencia - tette hozzá a szakember.

A magyarokra még mindig nem jellemző az öngondoskodás, nem gondolunk bele, hogy amit évek alatt építettünk fel, azt pillanatok alatt megsemmisítheti a víz. Egy egész élet munkája veszhet oda, ha összedől a házunk és vele együtt minden bútorunk, értéktárgyunk megsemmisül. Súlyos károk keletkezhetnek a gépkocsinkban is, ha több órán át, esetleg napokon keresztül a vízben áll. Az elektromos részek meghibásodnak, a szövetek szétáznak, illetve a rozsdásodás szép lassan tönkre teszi az autónkat. A viharok után beérkezett autókárok átlagos értéke eléri a 400 ezer forintot is - nyilatkozta Marosvölgyi.

A jelenlegi helyzet fényében meglepőek biztosítás nélküli otthonokra vonatkozó adatok. Hajdú-Bihar megyében a helyiek majdnem a felének, Bács-Kiskun megyében az ott élők 42 százalékának, míg Békés és Csongrád megyében 39 illetve 38 százalékának nincs biztosítása
Az elmúlt hónapban tapasztalt ítéletidő sajnos egyre gyakoribb. Ennek ellenére Magyarországon a károsultak 40 százalékának az otthona nincs biztosítva, pedig ez ma már - köszönhetően az online-biztosítási szolgáltatók által teremtett versenynek is - a korábbiaknál jelentősen kedvezőbb áron, egy átlagos lakás esetében már havi 1700-1800 forintért mindenki számára elérhető lenne. Ez az összeg azonban, még mindig csak a töredéke a vihar által okozott anyagi károknak - hangsúlyozta a szakember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Habár az országos összefogás eredményeként, a telefonos adománygyűjtés során több mint 140 millió forinttal segítették a rászorulókat, az így befolyt összeg még mindig eltörpül a hatalmas mértékű tényleges kár mellett.

Nem csak Magyarországon okoz szociális és gazdasági problémákat az ítéletidő, hanem a szomszédos országokban is. Éppen ezért júliustól Európában egyedüliként Romániában vezetnék be a kötelező lakásbiztosítást. A törvény értelmében minden ingatlant kötelező három kockázati tényező - árvíz, földcsuszamlás és földrengés - ellen biztosítani.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?