7 °C Budapest

Vagyont érintő katasztrófák: tervezhető rendszerre van szükség

2010. június 28. 11:02

Az évről évre nagyobb valószínűséggel előforduló természeti katasztrófa jelenségek hatásainak és kockázatainak komplex kezelésére tett javaslatot a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége. A MABIASZ szerint a jelenleg átláthatatlan költséggel járó kényszer szülte kárenyhítési és kártérítési megoldások helyett a lakossági, az önkormányzati, és az állami vagyont érintő katasztrófa kockázatok piac-konform megoldásának kidolgozására van szükség.

A MABIASZ szerint az elmúlt években bekövetkezett katasztrófakárok eseti megoldásai és intézkedései helyett egy átfogó, a katasztrófa kockázatok kezelését kiszámítható alapelvek mentén kezelő, piac-konform rendszer létrehozására van szükség. Ennek megalkotását a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett - az illetékes kormányzati szervek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint a biztosítási szakma képviselőinek részvételével - működő munkacsoportnak kell előkészítenie. "Jelenleg Magyarországon nincs a katasztrófa kockázatok kezelésére komplex megoldás, a lakossági, az önkormányzati, és az állami vagyon ilyen típusú kockázatainak kezelése nem odázható tovább." - összegezte Püski András, a MABIASZ elnöke. A pillanatnyilag egymással nem összehangoltan működő és tervezhetőséget nem biztosító alapok, és ad hoc intézkedések - olykor az öngondoskodás ellen is ható megoldások - helyett kiszámítható és finanszírozható kockázatkezelésre van szükség, melynek kialakítása kormányzati beavatkozás nélkül nem oldható meg.

A MABIASZ véleménye szerint e terület problémái csak átfogóan kezelhetőek. Pillanatnyilag nincs összesített adatbázis és statisztika a bekövetkezett károk - árvíz, belvíz, vihar, jégverés, földrengés, tekintetében a lakóingatlanok, a növényi kultúrák, az önkormányzati és állami vagyon - vonatkozásában, mely elengedhetetlen feltétele a kockázatok becslésének, és jövőbeni mérésének. Áttekinthetetlenek az elmúlt években összességében e célra kifizetett költségvetési (vízügy, környezetvédelem, ember-, állat- és növény egészségügyi, földtani, stb.) és biztosítói kiadások, valamint a címkézett alapok forrásainak nagysága, és működésének hatékonysága. Amennyiben ezek az adatok összesítve rendelkezésre állnának, hazánkban is lehetőség nyílna a katasztrófa eseményekre kiterjedő kötelező alapbiztosítás bevezetése a lakóingatlanok tekintetében. A nemzetközi gyakorlatban - vagy piaci biztosítók bevonásával, vagy piaci elvek mentén működő, Nemzeti Biztosító létrehozásával - már számos példa van e terület problémáinak megoldására. Így megszűnhetne az állam jelenlegi segélyező szerepe, s ezzel párhuzamosan szociális alapokon nyugvó lakásbiztosítás-támogatási rendszer is kidolgozásra kerülhetne, a biztosítással nem rendelkezők azonban nem kapnának kártérítést a továbbiakban.

Ehhez persze meg kell oldani a lakóingatlanok oly módon történő szabályozott helyreállítását - például cölöpalapozás, magasföldszint előírása, ár- és belvízveszélynek fokozottan kitett területeken - amely a további károktól megóvhatná azokat. Nem halasztható tovább többek között az építési engedélyek kiadásának szigorítása, és szigorúan számon kérhetőnek kell lennie a vízelvezető árkok és védelmi létesítmények karbantartásának elmulasztása vagy ellehetetlenítése is.

A MABIASZ szerint az elszigetelt ötletelések helyett javasolt szakértői bizottság munkájának következtében az állam a jelenleg segélyezésre költött pénzeszközök egy jelentős részét - kiszámítható költségvetési terhek mellett - kockázatfinanszírozásra és kockázat-megelőzésre fordíthatná, miközben megoldódna a korábban nem biztosított lakóingatlanok, növényi kultúrák, és állami vagyontárgyak kockázatainak biztosítása is."- mutatott rá Püski András.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem