13 °C Budapest

Generációváltás előtt a magyar vállalkozói szféra! Mire készüljenek az ifjú titánok?

Pénzcentrum
2010. április 22. 05:20

Az elmúlt években Magyarországon a kkv-szektor adta a GDP növekedés 60-65%-át, ebből a szegmensből származott az adóbevételek kétharmad része. A gazdaságban kiemelt szereppel bíró, szektort érintő kérdésekről Kalocsai Zsolttal, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Pénzcentrum: Melyek a kkv-szektort érintő legfontosabb problémák, melyek azonnali orvoslást igényelnek?

Kalocsai Zsolt: A hazai kis- és középvállalkozások a munkavállalók közel 70%-át foglalkoztatják, a szektor hatékonysága azonban alig fele a nagyvállalati szektorban mért értékeknek.


Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója

Ezt a lemaradást nem lehet ugyan egyik napról a másikra pótolni, áldozatos munkával azonban fokozatosan lehet faragni a hátrányból. Amennyiben javulás történik ebben a tekintetben, úgy még akár adócsökkentés esetén is emelkedhetnének a szektorból származó állami adóbevételek.

A kevésbé hatékony működésen túl a kkv-szektor akkor is hátrányból indul a multikhoz képest, amikor a határokon túl próbálkozásokról beszélünk. A határon átnyúló adózás költsége a kis- és középvállalkozásoknál eléri a bevétel 2,5%-át, míg a nagyvállalatoknál ez csak 0,02% (ami több mint százszoros különbséget jelent). A külföldi adózási környezetben különböző eszközökkel - például külkereskedelmi képviselet létrehozásával, fióktelep létesítésével, vagy adóregisztrációval - szintén csökkenthető a piaci hátrány.

Pénzcentrum: Miben különbözik egy magyarországi és egy nyugat-európai kis- és középvállalkozás?

Kalocsai Zsolt: Az Európai Unióban a vállalkozások több mint 99%-a kkv, az összes vállalkozás 91,5%-a 10 fő alatti, ennek megfelelően kiemelt figyelmet kapnak. A szektorban 75 millió munkahely működik, ők termelik meg az EU27 GDP 60%-át. Az adóhatóságok - különösen válsághelyzetben - kevésbé szigorúak a vállalkozásokkal, de hozzá kell tenni, hogy nyugaton az adómorál is eltér a hazaitól. Nyugaton a kkv-kon belül kiemelt szerep jut a családi társaságoknak. Ezek szintén jóval hatékonyabbak a magyar társaiknál, mivel több generáción át kiszűrték a hibákat, míg nálunk még csak most állunk az első vállalkozói generációváltás előtt. Az európai családi vállalkozások nincsenek túlfinanszírozva, ennek köszönhetően sokkal jobban állták a válság során a megpróbáltatásokat, mint a magyar cégek. Nyugaton érezhetően jobban megbecsülik a munkaerőt (több generációs cégeknél az alkalmazottak körében is van olyan, akinek a nagyapja is annál a vállalkozónál dolgozott), továbbá magasabb a cégek jövedelemteremtő képessége.

Pénzcentrum: Miben van még tanulnivalója a magyar vállalkozásoknak?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kalocsai Zsolt: A hazai kkv-knál gyakran hiányoznak az előre meghatározott cégstratégiák, nincs szervezeti felépítés, tisztázatlanok a felelősségi körök. Ezek mind-mind a hatékonyság rovására mennek. Még mindig gyakori a kézi irányítás, kiemelt szerepet kap a tulajdonos személye, pedig 20 fő felett ez már csak nagyon nehezen valósítható meg. A kkv-k annak ellenére további adócsökkentést várnak, hogy sokan közülük még a jelenlegi lehetőségeiket sem használják ki teljesen.

Pénzcentrum: Az adózásban mely belső erőforrásokra hívná fel a figyelmet?

Kalocsai Zsolt: Fontos a tevékenység gondos áttekintése és átgondolása. Érdemes nyomon követni a kisvállalkozói adókedvezményeket, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén melyek vonatkoznak egy adott cégre. Ilyen lehet például, hogy 50 millió forint adóalapig lehetőség van 10%-os TAO fizetésére 19% helyett, vagy ott a kisvállalkozói adókedvezmény 30 millió forintos összegig. Fel szoktuk hívni a figyelmet a fejlesztési tartalék képzésére, amely az adóévi adózás előtti eredmény 50%-a, de maximum 500 millió forint (6 éves felhasználással). A vonatkozó rendelkezések szerint arra is lehetőség nyílik, hogy a szakképzési hozzájárulást a saját munkavállalók képzésére fordítsák.

Pénzcentrum: Milyen adóreformokat igényelne a kkv-szektor?

Kalocsai Zsolt: Fontos lenne a vállalkozói osztalékadóztatás, valamint az üzletrészek öröklési és a családon belüli átadásának átgondolása. A kkv-k jelentős részét előnyösen érintené a kisvállalkozói adókedvezmény további kiterjesztése, illetve a munkaadói járulékterhek további csökkentése. Ki kellene dolgozni a részmunkaidős foglalkoztatás kedvezményrendszerét. Ugyanakkor a jó adózók elismerésével javulhatna az adózási morál is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem