8 °C Budapest

Megszólalt a Suzuki-vezér! Mi lesz veled Esztergom?

Pénzcentrum
2010. február 22. 05:40

100 éves a Suzuki: öröm, könnyek Évértékelő sajtóvacsorát tartott a Magyar Suzuki Zrt. felső vezetése, ahol Hisashi Takeuchi vezérigazgató és Dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes értékelte a gyár 2009-es teljesítményét és vázolta a 2010-es terveket. A kedvezőtlen januári értékesítési statisztikák láttán a vállalat vezetői is megdöbbentek, ezért találgatásokba inkább nem kívántak bocsátkozni, de vajon túlélné-e az esztergomi gyár, ha egyetlen magyar sem vásárolna Suzukit?


Hisashi Takeuchi vezérigazgató

Hisashi Takeuchi vezérigazgató elmondta, hogy nagy várakozások előzték meg a 2009-es évet, mindenki egy emlékezetes 100. évfordulóra készült. A tavalyi év azonban nem az ünnepi hangulat és a kiemelkedő eredmények miatt maradt emlékezetes. A vezérigazgató amikor átvette a stafétabotot az elődjétől, még 200 ezer autó legyártását tervezte 2009-re, amelyből 18 ezret belföldön kívántak értékesíteni.

Ezzel szemben a gyár tavaly 60%-os kapacitáson 180 ezer autót állított elő (2010-re 183 ezer darabot terveznek), melyből mindössze 8 112 darabot helyeztek Magyarországon forgalomba (TOP 3 eladott modell: 3084 darab SX4, 2480 darab Swift és 2209 darab Splash).

Itt találja a 2009-es összesített eladási listákat

A Suzukinak ezzel a teljesítménnyel is sikerült megőrizni a 13 éve tartó elsőségét, de a mélyrepülés idén januárban tovább folytatódott, az év első hónapjában naponta átlagosan 4 darab (!) új Suzukit adtak el hazánkban.

A Suzuki Japánban 610 ezer eladott új autóval a harmadik helyen végzett a Toyota (1,34 millió darab) és a Honda (620 ezer darab) mögött. A vezérigazgató idén nem tartja elérhetetlennek a második pozíció megszerzését, de a Toyota előnye szinte behozhatatlan.

Minden itt kezdődött 1909-ben: ekkor még nem járműveket, hanem szövőgépeket (!) gyártott a Suzuki (Forrás: Suzuki Family magazin)

A japánok indiai üzemében tavaly 800 ezer Suzukit (jellemzően Alto-t) gyártottak, a termelést idén 1 millió darabra, 2015-re másfélmillió darabra kívánják fokozni. Európában negyedmillió Suzuki talált gazdára 2009-ben, ezek 72%-a az esztergomi gyárban készült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban: Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

A Suzuki világszerte összesen 2,3 millió darab autót és 2,9 millió darab motorkerékpárt értékesített.

Túléli-e a gyár, ha egyetlen magyar sem vesz Suzukit?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem