Súlyos népbetegség szedi áldozatait: tényleg a pénzen múlik minden?

2019. november 27. 14:39

Nem túlzás azt állítani, hogy a stressz mára népbetegséggé vált: a magyarok több mint harminc százaléka vallotta egy felmérés alkalmával, hogy szinte folyamatosan nyomás alatt van, szinte állandó stresszben éli a mindennapjait. Hosszú távon azonban ennek súlyos mentális és egészségügyi következményi lehetnek. A szorongásba, depresszióba torkolló stressz egyik fő forrása az anyagi bizonytalanság és az adósságok.

A magyarok egy jelentős része, több mint 30 százalékuk folyamatos stresszben él. A ránk nehezedő nyomásnak különféle összetevői lehetnek: család, munkahely, környezet, társas kapcsolatok, de a pénz, az anyagi helyzet miatti folyamatos aggodalom is rendkívül gyakori.

A pénzügyi problémák okozta stressznek komoly egészségügyi következményei lehetnek: nem csak kognitív működési zavar léphet fel az emberi szervezetben, de idővel komoly betegségek is kialakulhatnak:

tartós, folyamatos stressznek köszönhetően komoly egészségügyi problémákkal szembesülhetünk. Ilyenek például a különböző alvásproblémák, kialvatlanság, mely aztán tovább gyűrűzhet, ezzel előszobája lehet többek között a szívbetegség, stroke, cukorbetegség kialakulásának is, növeli azok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor gyakran az elhízás hátterében is ez áll, mivel a fokozottan átélt stressz és az ennek okán jelentkező kimerültség során az agyi aktivitás nő azokon a területeken, melyek az étkezés kontrollálásáért felelősek

 -mondta el korábban a Pénzcentrumnak Mogyorósi Rebeka pszichológus, terapeuta.

A stresszhormonoknak, mint amilyen az adrenalin és a kortizol, az emberiség történetének egy korábbi szakaszában fontos szerepe volt abban, hogy túléljük a támadásokat. Mára azonban a támadások száma jelentősen lecsökkent, a hormon és a válaszreakció azonban megmaradt. És rombol.
Aimee Daramus, chicagói klinikai pszichológus szerint a folyamatos stressz az izmokat feszülten tartja, ami komoly fájdalmakat is képes okozni, valamint rontja az immunrendszer működését, ezáltal sok betegséggel szemben érzékenyebbé teheti az egyént - olvashato a HuffPost egyikfriss cikkében.

Rosszkor rossz döntések

Hiába vagy intelligens, racionális ember, a pénzügyi stressz rontja a jó döntések meghozatalának képességét. "Stressz alatt csökken a véráramlás és az elektromos aktivitás a frontális és a prefrontalis lebenyben: mivel az agy ezen részei segítenek olyan készségekben, mint a problémamegoldás, a koncentráció, a tervezés és az impulzusszabályozás, az ezen a területen működő korlátozott működés rossz döntéshozatalt eredményezhet" - mondta el a szakember. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amikor valaki aggódik, esetleg pánikol a pénzügyi helyzete miatt, döntéseid impulzívabbá válnak, a túlélés vezérli. "Gyorsan és határozottan cselekszünk, de nem mindig olyan pontosan, mint nyugodt állapotban" - mondta Daramus. 

Szorongás, depresszió és más mentális egészséggel kapcsolatos problémák 

Tekintettel arra, hogy a pénz életünk ilyen szerves része, az ezzel kapcsolatos állandó aggodalom súlyosabb pszichológiai tünetekhez vezethet: 

"A pénz miatt stresszeses állapot nagyon könnyen szorongássá válhat, sőt, akár depresszióba is átcsaphat" - nyilatkozta a lapnak Carla Marie Manly, a kaliforniai klinikai pszichológusa, majd hozzátette, "Bebizonyosodott, hogy például a nagyobb összegű adósságok komoly befolyást gyakorolnak a mentális egészségre, sőt, súlyos esetben öngyilkossági gondolatokhoz is vezethetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem