2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Súlyos népbetegség szedi áldozatait: tényleg a pénzen múlik minden?


Nem túlzás azt állítani, hogy a stressz mára népbetegséggé vált: a magyarok több mint harminc százaléka vallotta egy felmérés alkalmával, hogy szinte folyamatosan nyomás alatt van, szinte állandó stresszben éli a mindennapjait. Hosszú távon azonban ennek súlyos mentális és egészségügyi következményi lehetnek. A szorongásba, depresszióba torkolló stressz egyik fő forrása az anyagi bizonytalanság és az adósságok.

A magyarok egy jelentős része, több mint 30 százalékuk folyamatos stresszben él. A ránk nehezedő nyomásnak különféle összetevői lehetnek: család, munkahely, környezet, társas kapcsolatok, de a pénz, az anyagi helyzet miatti folyamatos aggodalom is rendkívül gyakori.

A pénzügyi problémák okozta stressznek komoly egészségügyi következményei lehetnek: nem csak kognitív működési zavar léphet fel az emberi szervezetben, de idővel komoly betegségek is kialakulhatnak:

tartós, folyamatos stressznek köszönhetően komoly egészségügyi problémákkal szembesülhetünk. Ilyenek például a különböző alvásproblémák, kialvatlanság, mely aztán tovább gyűrűzhet, ezzel előszobája lehet többek között a szívbetegség, stroke, cukorbetegség kialakulásának is, növeli azok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor gyakran az elhízás hátterében is ez áll, mivel a fokozottan átélt stressz és az ennek okán jelentkező kimerültség során az agyi aktivitás nő azokon a területeken, melyek az étkezés kontrollálásáért felelősek

 -mondta el korábban a Pénzcentrumnak Mogyorósi Rebeka pszichológus, terapeuta.

A stresszhormonoknak, mint amilyen az adrenalin és a kortizol, az emberiség történetének egy korábbi szakaszában fontos szerepe volt abban, hogy túléljük a támadásokat. Mára azonban a támadások száma jelentősen lecsökkent, a hormon és a válaszreakció azonban megmaradt. És rombol.
Aimee Daramus, chicagói klinikai pszichológus szerint a folyamatos stressz az izmokat feszülten tartja, ami komoly fájdalmakat is képes okozni, valamint rontja az immunrendszer működését, ezáltal sok betegséggel szemben érzékenyebbé teheti az egyént - olvashato a HuffPost egyikfriss cikkében.

Rosszkor rossz döntések

Hiába vagy intelligens, racionális ember, a pénzügyi stressz rontja a jó döntések meghozatalának képességét. "Stressz alatt csökken a véráramlás és az elektromos aktivitás a frontális és a prefrontalis lebenyben: mivel az agy ezen részei segítenek olyan készségekben, mint a problémamegoldás, a koncentráció, a tervezés és az impulzusszabályozás, az ezen a területen működő korlátozott működés rossz döntéshozatalt eredményezhet" - mondta el a szakember. 

Amikor valaki aggódik, esetleg pánikol a pénzügyi helyzete miatt, döntéseid impulzívabbá válnak, a túlélés vezérli. "Gyorsan és határozottan cselekszünk, de nem mindig olyan pontosan, mint nyugodt állapotban" - mondta Daramus. 

Szorongás, depresszió és más mentális egészséggel kapcsolatos problémák 

Tekintettel arra, hogy a pénz életünk ilyen szerves része, az ezzel kapcsolatos állandó aggodalom súlyosabb pszichológiai tünetekhez vezethet: 

"A pénz miatt stresszeses állapot nagyon könnyen szorongássá válhat, sőt, akár depresszióba is átcsaphat" - nyilatkozta a lapnak Carla Marie Manly, a kaliforniai klinikai pszichológusa, majd hozzátette, "Bebizonyosodott, hogy például a nagyobb összegű adósságok komoly befolyást gyakorolnak a mentális egészségre, sőt, súlyos esetben öngyilkossági gondolatokhoz is vezethetnek.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked