7 °C Budapest

Operatív törzs: fontos változást jelentettek be a patikákban

2020. május 8. 11:20

Maruzsa Zoltán az érettségiről beszélt, Müller Cecília pedig kijelentette: bizakodásra adnak okot a számok, és a patikákban már komolyabb maszkokat is lehet venni.

A héten lezajlottak a legnagyobb létszámot mozgató érettségik, Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, május 21-ig mér csak kislétszámú tárgyak vannak hátra. Az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa azt mondta, gond nélkül zajlottak a vizsgák, de ez "nem volt könnyű menet". A járvány lecsendesedett, a tanárok nem bojkottálták a vizsgákat, és a diákok sem léptek vissza, a biztonsági intézkedéseket szigorúan betartották. Maruzsa megköszönte mindenkinek, akik részt vettek a munkában.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a pénteki adatokat, 3178 a fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig napok óta 10 körül alakul - ma 9-en haltak meg a járvány miatt, összesen 392-en hunytak el a járvány kezdete óta. Gyarapodik a gyógyultak száma, 865-en távoztak a kórházból, karanténból. A mintavételek száma nő, számos vizsgálat történik a betegellátással összefüggésben is, de az idősotthonokban, egészségügyi intézményekben is tesztelnek.

Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő, negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma,

bizakodóak vagyunk, de odafigyelünk

- mondta a tisztifőorvos hozzátéve, hogy a május 4-i enyhítések hatásait legalább 2 hétig figyelni kell, történik-e változás a megbetegedések tekintetében. Ma írták alá azt a megállapodást, amely keretein belül a népegészségügyi központ a Debreceni Egyetemmel közösen hozza létre a nemzeti oltóanyag gyárat - ismertette.

A gyógyszertárakban is lehet árulni FFP 1-2-3-as maszkokat

- jelentette be Müller Cecília, korábban ez nem volt a patikákban, de a kormányrendelet ezt most lehetővé tette. Mostantól bárki megveheti ezeket a maszkokat.

A tisztifőorvos a vendéglátás kapcsán elmondta: minden épület, ahol melegvízszolgáltatás van, sokáig zárva tartott, ezért fontos, hogy miként nyitnak újra. A melegvíz azért fontos, mert a koronavírus mellett más kórokozók is a levegőbe kerülhetnek a sokáig kinyitatlan csapokból. Például a legionella is elszaporodhat, amely szintén veszélyes az idősekre és a gyenge immunrendszerűekre. Ezért fontos, hogy nyitáskor ügyelni kell a melegvíztartályokra: ha folyamatos volt a melegvízhasználat, akkor elég magas hőfokon engedni a vizet. Ha sokáig szünetelt a vízhasználat, akkor le kell üríteni a tartályokat, fertőtleníteni, majd hősokkal (forró és hideg vízzel is) is kezelni a rendszert.

Vidéken a vendéglátóhelyek teraszain, kertjeiben lehet fogyasztani, de figyelni kell az alapvető szabályokra. Felhívta a figyelmet, hogy csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók, a mosdókat alaposan ki kell fertőtleni akár óránként is. Fertőtlenítőt is ajánlott kihelyezni, iletve papírtörölközőt. Javasolt kerülni a tumultust, mert bár nagy a kísértés, hogy sokan csapódjanak össze, de a távolságtartást be kell tartani.

Amit kihelyeznek az asztalra (só,bors, ece például), gyakran tisztítani kell, mert sokan fogják meg. Svédasztalos kiszolgálásnál az evőeszközöket be kell csomagolni. Az ételkészítésben résztvevők ne találkozzanak a vendégekkel - húzta alá Müller Cecília.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, ismét védőeszközöket kapnak a szociális intézmények, alapellátásban dolgozók. A határokon a részleges nyitások ellenére megnyugtató a helyzet, a várakozás Nagylakon kívül sehol nem több egy óránál. Az osztrák határon napi 13 ezren lépnek át, az elmúlt 24 órában azonban egy olyan személyt sem találtak köztük, akinél felmerült volna a koronavírus-fertőzés gyanúja. Az elmúlt 24 órában 7534 ellenőrzést végeztek a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőknél és 35 szabálysértést állapítottak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdésre kifejtette, a korlátozásokat szigorúan, fokozatosan oldják fel, jelenleg is elemzik a helyzetet, és így adnak javaslatokat a további könnyítésekre. Augusztusban döntenek majd arról, mikortól lehet rendezvényeket tartani. Egy másik kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy kit lehet elektronikusan ellenőrizni a házi karanténban. Lakatos Tibor elmondta, az érintetteknek három alkalommal kell engedélyezniük az alkalmazás telepítését, és azok is igénybe vehetik, akiket az erről szóló kormányrendelet előtt kerültek hatósági karanténba.

Mi alapján született döntés arról, hogy mely egészségügyi vizsgálatokhoz kellenek PCR vizsgálatok - kérdezte a Magyar Nemzet. Müller Cecília szerint ezekre az egészségügyi szakmai kollégiumok tettek javaslatot.

A Pesti úti Idősotthonban 330 beteg van 26 fő a beteg ápolt, 41-en hunytak el, és 60 gyógyultat tartunk nyilván - ismertette Müller Cecília. A járványgörbét folyamatosan figyeljük - mondta egy másik kérdésre. Az egyik alapvető mutatószám az új fertőzések száma,

abban bizakodunk, hogy az első hullámnak a lefelé tartó szárában vagyunk. De a nagyon szoros kontrollt minden nap elvégezzük, hogy a lazító intézkedéseknek van-e hatása a dinamikára nézve. Egy-egy módosítás eredményét a lappangási idő miatt két hét múlva érzékeljük csak.

- tette hozzá, egy másik kérdésre pedig arról beszélt, a Semmelweis Egyetem által elvégzett szűrések nem jelennek meg a hivatalos statisztikákban, ott csak azok vannak, melyeket orvos kér és az NNK laboratóriumában végeznek. Szintén beleszámolják a kontaktszemélyek vizsgálatait és az egészségügyi ellátásban elvégzett teszteket.

A játszóterekre Budapesten továbbra sem lehet menni, mert a gyerekek a tapasztalatok alapján nem tudják itt betartani a szükséges távolságot egymástól - mondta az RTL kérdésére Lakatos Tibor.

Fótó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem