2021. január 21. csütörtök Ágnes

Operatív törzs: fontos változást jelentettek be a patikákban


Maruzsa Zoltán az érettségiről beszélt, Müller Cecília pedig kijelentette: bizakodásra adnak okot a számok, és a patikákban már komolyabb maszkokat is lehet venni.

A héten lezajlottak a legnagyobb létszámot mozgató érettségik, Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, május 21-ig mér csak kislétszámú tárgyak vannak hátra. Az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa azt mondta, gond nélkül zajlottak a vizsgák, de ez "nem volt könnyű menet". A járvány lecsendesedett, a tanárok nem bojkottálták a vizsgákat, és a diákok sem léptek vissza, a biztonsági intézkedéseket szigorúan betartották. Maruzsa megköszönte mindenkinek, akik részt vettek a munkában.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a pénteki adatokat, 3178 a fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig napok óta 10 körül alakul - ma 9-en haltak meg a járvány miatt, összesen 392-en hunytak el a járvány kezdete óta. Gyarapodik a gyógyultak száma, 865-en távoztak a kórházból, karanténból. A mintavételek száma nő, számos vizsgálat történik a betegellátással összefüggésben is, de az idősotthonokban, egészségügyi intézményekben is tesztelnek.

Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő, negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma,

bizakodóak vagyunk, de odafigyelünk

- mondta a tisztifőorvos hozzátéve, hogy a május 4-i enyhítések hatásait legalább 2 hétig figyelni kell, történik-e változás a megbetegedések tekintetében. Ma írták alá azt a megállapodást, amely keretein belül a népegészségügyi központ a Debreceni Egyetemmel közösen hozza létre a nemzeti oltóanyag gyárat - ismertette.

A gyógyszertárakban is lehet árulni FFP 1-2-3-as maszkokat

- jelentette be Müller Cecília, korábban ez nem volt a patikákban, de a kormányrendelet ezt most lehetővé tette. Mostantól bárki megveheti ezeket a maszkokat.

A tisztifőorvos a vendéglátás kapcsán elmondta: minden épület, ahol melegvízszolgáltatás van, sokáig zárva tartott, ezért fontos, hogy miként nyitnak újra. A melegvíz azért fontos, mert a koronavírus mellett más kórokozók is a levegőbe kerülhetnek a sokáig kinyitatlan csapokból. Például a legionella is elszaporodhat, amely szintén veszélyes az idősekre és a gyenge immunrendszerűekre. Ezért fontos, hogy nyitáskor ügyelni kell a melegvíztartályokra: ha folyamatos volt a melegvízhasználat, akkor elég magas hőfokon engedni a vizet. Ha sokáig szünetelt a vízhasználat, akkor le kell üríteni a tartályokat, fertőtleníteni, majd hősokkal (forró és hideg vízzel is) is kezelni a rendszert.

Vidéken a vendéglátóhelyek teraszain, kertjeiben lehet fogyasztani, de figyelni kell az alapvető szabályokra. Felhívta a figyelmet, hogy csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók, a mosdókat alaposan ki kell fertőtleni akár óránként is. Fertőtlenítőt is ajánlott kihelyezni, iletve papírtörölközőt. Javasolt kerülni a tumultust, mert bár nagy a kísértés, hogy sokan csapódjanak össze, de a távolságtartást be kell tartani.

Amit kihelyeznek az asztalra (só,bors, ece például), gyakran tisztítani kell, mert sokan fogják meg. Svédasztalos kiszolgálásnál az evőeszközöket be kell csomagolni. Az ételkészítésben résztvevők ne találkozzanak a vendégekkel - húzta alá Müller Cecília.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, ismét védőeszközöket kapnak a szociális intézmények, alapellátásban dolgozók. A határokon a részleges nyitások ellenére megnyugtató a helyzet, a várakozás Nagylakon kívül sehol nem több egy óránál. Az osztrák határon napi 13 ezren lépnek át, az elmúlt 24 órában azonban egy olyan személyt sem találtak köztük, akinél felmerült volna a koronavírus-fertőzés gyanúja. Az elmúlt 24 órában 7534 ellenőrzést végeztek a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőknél és 35 szabálysértést állapítottak meg.

Kérdésre kifejtette, a korlátozásokat szigorúan, fokozatosan oldják fel, jelenleg is elemzik a helyzetet, és így adnak javaslatokat a további könnyítésekre. Augusztusban döntenek majd arról, mikortól lehet rendezvényeket tartani. Egy másik kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy kit lehet elektronikusan ellenőrizni a házi karanténban. Lakatos Tibor elmondta, az érintetteknek három alkalommal kell engedélyezniük az alkalmazás telepítését, és azok is igénybe vehetik, akiket az erről szóló kormányrendelet előtt kerültek hatósági karanténba.

Mi alapján született döntés arról, hogy mely egészségügyi vizsgálatokhoz kellenek PCR vizsgálatok - kérdezte a Magyar Nemzet. Müller Cecília szerint ezekre az egészségügyi szakmai kollégiumok tettek javaslatot.

A Pesti úti Idősotthonban 330 beteg van 26 fő a beteg ápolt, 41-en hunytak el, és 60 gyógyultat tartunk nyilván - ismertette Müller Cecília. A járványgörbét folyamatosan figyeljük - mondta egy másik kérdésre. Az egyik alapvető mutatószám az új fertőzések száma,

abban bizakodunk, hogy az első hullámnak a lefelé tartó szárában vagyunk. De a nagyon szoros kontrollt minden nap elvégezzük, hogy a lazító intézkedéseknek van-e hatása a dinamikára nézve. Egy-egy módosítás eredményét a lappangási idő miatt két hét múlva érzékeljük csak.

- tette hozzá, egy másik kérdésre pedig arról beszélt, a Semmelweis Egyetem által elvégzett szűrések nem jelennek meg a hivatalos statisztikákban, ott csak azok vannak, melyeket orvos kér és az NNK laboratóriumában végeznek. Szintén beleszámolják a kontaktszemélyek vizsgálatait és az egészségügyi ellátásban elvégzett teszteket.

A játszóterekre Budapesten továbbra sem lehet menni, mert a gyerekek a tapasztalatok alapján nem tudják itt betartani a szükséges távolságot egymástól - mondta az RTL kérdésére Lakatos Tibor.

Fótó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked