26 °C Budapest

Címke: melegvíz ellátás (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. április 8. 05:26

Ez a valódi rezsicsökkentés, százezreket nyerhetsz vele

Minden negyedik magyarországi lakástulajdonos tervezi, hogy különféle fejlesztésekkel energiatakarékosabbá teszi ingatlanát, többségük elsősorban hőszigetelésben gondolkodik. A felújítást mellőző tulajdonosok háromnegyede anyagi okokra, gyakran a kedvező vagy támogatott pénzügyi konstrukciók hiányára hivatkozva nem korszerűsíti ingatlanát. Kevesen tudják, hogy a használt ingatlanok korszerűsítése akár államilag támogatott hitelből is megoldható. A hitelköltségeket nemcsak a beruházás megtérülési idejével érdemes összevetni, hanem azzal is, hogy mennyivel növeli meg az ingatlan értékét. A korszerűsítéshez történő hitelfelvétel feltételeiben való eligazodáshoz nyújt segítséget a Pénzcentrum.hu Otthonteremtési cikksorozatának záró írásában.

Pénzcentrum | 2013. március 18. 13:31

Jó épületszerkezettel 90 százalékkal csökkenhet a rezsi

Magyarországon a lakóépületek zöme igencsak elavult, több mint 60%-uk 1980 előtt épült, és csupán az épületek 10%-a készült az elmúlt 15 évben. A családi házak jellemzően alacsony energiahatékonyságúak, fogyasztásnak akár a 90%-a megtakarítható lenne korszerűbb és szakszerűbb épületszerkezettel. Energiahatékonysági beruházásokkal még jelentős lehetőség van a tartósan növekvő piaci energiaárak miatt magas lakásfenntartási költségek megtakarítására. A legnagyobb megtakarítási lehetőséget a családi házak kínálják - derül ki az FHB elemzéséből.

Pénzcentrum | 2012. október 17. 16:54

Még gáz sem lesz az ócsai devizatelepen

A hét elején megkezdődött az ócsai devizatelep első 80 házból álló blokkjának építése. A családi házak hagyományos építési technológiával épülnek, téglafal szerkezettel. Bár a tervezett épületek megfelelnek a jelenleg hatályos energetikai szabványoknak, fűtési rendszerük ugyanakkor hagy kívánni valót maga után. Nehéz lesz ugyanis ingázni a telep és egy budapesti munkahely között, ha valaki fűteni is akar. A munkálatok egyébként 150 napig tartanak, az első lakók tavasszal költözhetnek.

Pénzcentrum | 2012. szeptember 15. 11:00

Családi házad van? Ezért méregdrága a fűtés

A magyarországi családi házaknál az elpazarolt energia nagyjából kétharmada a falakon, tizede a nyílászárókon, további tizede pedig a födémen keresztül távozik. Nagy átlagban a korszerűsítéssel megtakarítható energia 70 százalékát a hőszigetelés és az ablakcsere, 30 százalékát pedig a fűtés-korszerűsítés adhatja.

MTI | 2012. február 19. 10:38

Alternatív energiával fűtik a tolnai óvodákat

Öt Tolna megyei községben építenek ki az év első felében napenergiát, illetve földhőt hasznosító berendezéseket összesen mintegy háromszáz millió forintos beruházással.

Pénzcentrum | 2012. január 19. 13:04

2012: a felújítások éve

Az épületfelújítási-kedv további erősödésére számítanak a szakértők 2012-ben, ami segítheti az építőipart a gazdasági válság túlélésében. Tavaly jelentős mértékben növekedett az energiamegtakarítást eredményező korszerűsítések aránya az újépítésű beruházásokhoz képest, köszönhetően elsősorban az energiaár támogatások megszüntetésének, valamint az egyre árérzékenyebb fogyasztóknak. A 2012. január 1-jétől életbe lépő, az ingatlan eladásakor és bérbeadáskor kötelezővé tett energetikai tanúsítvány miatt ez a tendencia tovább erősödik az idén.

Pénzcentrum | 2011. december 1. 16:04

Vajon mi lesz a távhő árával?

A távhőszabályozás módosításával sem változnak a lakossági távhőárak. A szaktárca átvezette a lezajlott széles körű egyeztetések és a felmerült tapasztalatok alapján azonosított, szakmailag jogosnak és indokoltnak tartott jogszabályi pontosításokat az új távhő szabályozási rendszeren - jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a SZÉPHŐ Zrt. energia megtakarítási projektjének átadási ünnepségén 2011. december 1-jén, Székesfehérváron.

Pénzcentrum | 2011. november 30. 12:37

Csak így adhatod el a lakásod jövőre

2012 januárjától valamennyi ingatlaneladáshoz kötelező lesz az energiatanúsítvány kiváltása. A tanúsítvány a hitelnyújtási folyamatra is hatással lesz, hiszen egy energia-felhasználás szempontjából jobb, így magasabb kategóriába kerülő lakás vagy ház a fedezeti érték meghatározása során is kedvezőbb értékelésre számíthat.

Pénzcentrum | 2011. február 16. 08:35

Mi lesz a távhő árával?

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága megszavazta azt a módosító indítványt, amely szerint a szakminiszter évente megszabhatná a távhő hatósági árát, amelyre a Magyar Energia Hivatal (MEH) augusztus 31-ig küldi meg a javaslatát.