2021. március 2. kedd Lujza

Koronavírus-védőoltások: mutatjuk mi a különbség a Pfizer, Moderna, a kínai és orosz vakcina között


Egyelőre ugyan még csak kétféle oltóanyaggal harcolnak itthon a koronavírus-járvány ellen, ám a Pfizer és a Moderna után úgy tűnik, záros határidőn belül elérhetővé válik az orosz vakcina, és talán a kínai vakcina is, el lehet kezdeni a tömeges oltásokat, mely után végleg megszabadulhatunk az olyan korlátozásoktól, mint a kijárási tilalom vagy bezárt vendéglátóhelyek. Összeszedtük a jelenleg elérhető, illetve hamarosan érkező koronavírus-vakcinákról fellelhető legfontosabb információkat. 

Hetek óta a koronavírus elleni vakcina van a közbeszéd középpontjában, a különféle technológiával, más-más országokban előállított oltás. Hazánkba többféle oltóanyag is elérhető lesz, ám nagy kérdés, hogy ki melyikben bízik a leginkább, ki melyikkel fogja beoltatni magát. Mert a különböző kutatásokból jól látszik, hogy egyre nagyobb az oltási kedv itthon.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a különféle oltásokról:

Bizalmatlanok a magyarok

A Pénzcentrum legfrissebb, nagy szabású kérdőíve az oltás köré épült. Ebbe 17 kérdést tettünk fel a témával kapcsolatban, melyekre alig egy hét leforgása alatt több mint 13 ezer válasz érkezett. talán a legizgalmasabb kérdés a bizalomról szól, arra kérdeztünk rá, hogy a kitöltők mely vakcinákban bíznak leginkább. Ez már csak azért is aktuális, mert az orosz vakcina a küszöbön van, az értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte hazánknak a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti. A Szputnyik V. kapcsán a korábbi gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, de úgy tűnik, a magyarok egyelőre óvatosak: Szputnyik V. a bizalmi szavazáson mindössze 15 százalékot kapott, azaz ennyien oltatnák be magukat vele. A válaszadók elsöprő többséggel a nyugati vakcinák mellett tették le a voksukat, 

a kínai oltóanyagok viszont az utolsó helyen végeztek, 6, illetve 3,4 százalékkal.

A Pénzcentrum kérdőívét kitöltők 17 százaléka bízik az izraleli BriLife, és 41,1 százalék az AstraZeneca-ban. A Pfizer-BioNTech vakcináját a válaszadók 94,7 százaléka ítélte biztonságosnak, a Modernát 80,9 százalékuk. Ennél a kérdésnél természetesen több választ is meg lehetett jelölni.

Vanokunk tartani az oltásoktól?

Nem kel megijedni tőle én azt gondolom. Attól, hogy ez egy első generációs, hagyományos elven készült vakcina, attól az még egyáltalán nem biztos, hogy rossz. Jelen pillanatban futnak a 3. fázisú klinikai vizsgálatok (...), az első és a második vizsgálatok klinikai tapasztaltai nem rosszak 

 - mondta el Jakab Ferenc virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a kínai vakcináról az ATV Heti Napló vímű műsorában.

Nyilván a döntéshozókis tisztában vannak a bizonytalanok magas arányával, hiszen a 2021. január 21-in Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha valaki az egyik vakcinában nem bízik, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált típus.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked