23 °C Budapest
Megszólalt Gulyás Gergely: megvan, mikor dönthetnek a korlátozások esetleges módosításáról

Megszólalt Gulyás Gergely: megvan, mikor dönthetnek a korlátozások esetleges módosításáról

2021. január 21. 10:59

Jövő héten dönthetnek a korlátozásokról - közölte a 2020. január 21-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. Mint mondta, amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

Cikkünk folyamatosan frissül! Élőben tudósítjuk a Kormányinfót.

A kormány tegnapi ülésén elsősorban a vírushelyzettel foglalkozott, azt állapítottuk meg, hogy Európa nagy részén a koronavírus-járvány harmadik hulláma elkezdődött, viszont Magyarországon továbbra is csökkennek az esetszámok - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette:

A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

A miniszter szerint az EU-tól érkező vakcinák száma kevés a tömeges oltások elindításához, a kormány egyértelműen kevesli az eredményeket. Mint mondta, ezért kénytelenek mindenkivel tárgyalni, hogy vakcinát szerezzenek be. Tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcina jöhet szóba, amivel már több millió embert beoltottak - fűzte hozzá Gulyás. hozzátette:

"Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina."

"Ha valaki sorra kerül az oltási rend szerint, akkor meg fogjuk kérdezni, hogy a rendelkezésre álló oltással vagy oltásokkal be kívánja-e magát oltatni. Ha erre a válasz igen, akkor beoltják, ha nem, akkor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot akkor, amikor az általa elfogadott vakcinából sikerül beszerezni" - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely álhírnek minősítette azt, hogy a nap végén a fennmaradó vakcinákat tömegesen kiöntik. Azzal viszont árnyalta a képet, hogy azokon a helyeken ez előfordulhat, ahol kevesebben jelennek meg oltásra és nem biztosítható a speciális tárolás, de ez biztosan nem tömeges.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont leszögezte, hogy abban az esetben, ha valaki olyat olt be soron kívül, akinek még a sorrend szerint nem kellene megkapnia a vakcinát, az hivatali visszaélésnek minősül, viszont Magyarországon nem tudnak ilyen esetről.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is megerősítette, hogy lesz magyar oltásigazolás. Mint mondta, a védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, várhatóan egy plasztikkártyát fog mindenki kapni.

A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást. Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn

- fűzte hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzáfűzte, hogy az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik ezügyben - mondta a miniszter. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szputnyik-V vakcina kapcsán a gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, így azonnal tudna nagy mennyiséget előállítani a gyártó. A Sinopharm esetében pedig a kormány megállapodást kötött egymillió adag vakcináról, ez néhány héten belül Magyarországra érkezhet, ha az OGYÉI engedélyét megkapja az oltóanyag - mondta a miniszter. Gulyás viszont leszögezte, hogy meglátásuk szerint

csak orosz vagy kínai vakcinával érhető el nyárra a magyar lakosság 70 százalékának beoltása.

Ha a veszélyzetetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. Megismételte, a lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható.

Gulyás beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem régóta vesz részt vakcinafejlesztésben, és a cél az, hogy egy nemzetközi labor és gyártóbázis jöhessen létre. Hozzáfűzte, ezen a téren a kínai Sinopharmmal már a járvány előtt kezdődött együttműködés. Viszont Gulyás szerint idén nem bízhatunk abban, hogy lesz magyar koronavírus-vakcina. "Attól tartok, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem jelent segítséget, egy ilyen labor és gyártóbázis felépítése hosszabb időt vesz igénybe" - fogalmazott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felsőoktatásban marad az online oktatás

Gulyás Gergely elárulta, hogy a jövő héten születhet döntés a felsőoktatásról is, de a jelenlegi helyzetben az eddigi gyakorlat fenntartására kell számítani, vagyis a februárban kezdődő második félévben is online oktatás jöhet az egyetemeken és a főiskolákon.

Bővül az orvosi béremelés

A kormány úgy döntött, hogy az orvosi béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak; így Gulyás közlése szerint az, aki praxisközösséget vállal, az teljes egészében vagy részben megkapja a béremelést. A háziorvosok tekintetében három kategória lesz:

  • Aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja;
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80%-át kapja meg;
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az csak 30%-ot.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy a háziorvosokon túl, az állami ellátásban részt vevő fogorvosok is megkapják a béremelést. Ez mintegy 100 milliárd forintos plusz kiadást jelent a költségvetésnek.

Tényleg csak pünkösdkor nyithatnak ki a szállodák?

Gulyás Gergely reagált arra a hírre is, miszerint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint leghamarabb pünkösdkor nyithatnak ki a hazai szállodák (pünkösd vasárnap idén május 23-ra esik.). Mint mondta, "azon dolgozunk, hogy a szállodák minél előbb kinyithassanak, ha kellő számban be tudjuk oltani az embereket, és ők tudnak elegendő piacot teremteni, akkor a korlátozások teljes fenntartásának nincs értelme. Sok függ attól, mennyi oltóanyag érkezik Magyarországra."

Az ország gazdasági helyzete

Gulyás beszélt arról is, hogy a kormány áttekintette a gazdasági helyzetet is, mint mondta, "ezen a területen vannak jó hírek." A miniszter közlése szerint 2020-ban a világ minden országát érzékenyen érintette a válság, Magyarországon 6% körüli lehet a recesszió mértéke.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy tavaly 80% fölé emelkedett a GDP-arányos államadósság. Mint mondta, "ahhoz, hogy fenntartsuk a gazdaság működőképességét, iszonyatos pénzeket kellett a gazdaságba pumpálni, de még így is az európai középmezőnyben vagyunk." Hozzátette:

Ha az elmúlt tíz év felelős költségvetési politikája nem csökkentette volna az adósságrátát, akkor ma Magyarországnak komoly finanszírozási problémái lennének.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közlése szerint a finanszírozás állapotára is jó példa, hogya lakásfelújítási programra eddig nagyjából félmillióan jelentkeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20