2017. március 26. vasárnap Emánuel

Kiderült a nagy vérnyomás-titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

Hatalmas áttörést értek el az orvoslásban, amely alapjaiban változtatja majd meg a magas vérnyomással küzdők kezelését. Egy londoni egyetem kutatása szerint nem az érfalak szabályozzák a vérnyomást, mint ahogy azt eddig gondolták.

Hazánkban a felnőttek negyedét érinti a magas vérnyomás, és egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Ebben a krónikus betegségben világszerte csaknem egymilliárd ember szenved. Hazánkban az első számú halálokot a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyeknek a fele a magas vérnyomás következménye. Akiknél időben felfedezik ezt a problémát, azoknak állandó gyógyszeres kezeléssel próbálják szinten tartani a vérnyomását. A gond, hogy csak minden második betegnél használnak a jelenleg ismert kezelések.

A King’s College London kutatói nemrég hatalmas áttörést értek el, ami megnyitja az utat a hatékonyabb vérnyomás-szabályozó gyógyszerek fejlesztésében. A szakértők felfedezték, hogy valójában hogyan szabályozza a test a vérnyomást: idegek veszik körül az artériákat, és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki. A tudósok felfedezése alapvető változást hozhat a vérnyomás kezelésében. Korábban azt hitték, hogy az érfalak magukat szabályozzák, nem pedig a körülöttük lévő idegek.

Az áttörés azt is bizonyítja, hogy a stressz és az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, mivel az idegrendszernek az agy a központja.

A magas vérnyomás az Egyesült Királyságban kimagaslóan nagy probléma: minden harmadik brit felnőttet érint, ami több, mint 17 millió embert jelent.  Ez a népbetegség nagymértékben növeli a szívinfarktus, és az agyvérzés kockázatát, mivel többnyire nincsenek tünetei, ezért általában túl későn veszik észre, hogy probléma van. Csak minden második beteg van tisztában a problémájával.

Akiknél diagnosztizálták a magas vérnyomást, azok folyamatosan gyógyszert kell szedniük, ami szabályozza a vérnyomásukat. Ez a kezelés viszont csak a betegek felénél hatásos. A King’s College London tudósainak felfedezése lehetővé tehet az orvosok számára, hogy a test mechanizmusait utánozva tudják szabályozni a vérnyomást, például az által, hogy az idegeket enzimekkel ösztönözzék a helyes működésre. A kutatócsoport a tanulmányát a Hypertension szaklapban publikálták, kísérleti eredményeikkel együtt.

Azáltal, hogy felfedezték, hogy az artériákat körülvevő idegek nitrogén-oxidot szabadítanak fel, és azáltal szabályozzák a vérnyomást, hatékonyabb gyógyszereket tudnak kifejleszteni a betegek számára.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Megtudtuk, melyik autómárkával spórolhatjuk a legtöbbet: íme a lista
Milliókba kerülhet, ha drágább autót választasz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Sehol sem vagyunk Európához képest: törpe házak épülnek csak Magyarországon

Az talán nem meglepő, hogy Európa legmagasabb épületei nem Magyarországon találhatók, az Egyesült Királyságban és Oroszországban ugyanis még 300 méter magasságot meghaladó építményeket is találhatunk.  Hazánkban...
 

Itt a tuti trükk: így lesz puha a kiszáradt sarkad

A lábápolás sarkalatos kérdése a megkeményedett sarkak kezelése. Sokan reszelik, testápolóval kenik, a tuti módszer viszont nem ez. Ha a más módszerek helyett inkább hajbalzsamot kensz a sarkadra...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Tesco

03.23-03.29
Országos

  Ajánlatunk