2017. április 29. szombat Péter

Kiderült a nagy vérnyomás-titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

Hatalmas áttörést értek el az orvoslásban, amely alapjaiban változtatja majd meg a magas vérnyomással küzdők kezelését. Egy londoni egyetem kutatása szerint nem az érfalak szabályozzák a vérnyomást, mint ahogy azt eddig gondolták.

Hazánkban a felnőttek negyedét érinti a magas vérnyomás, és egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Ebben a krónikus betegségben világszerte csaknem egymilliárd ember szenved. Hazánkban az első számú halálokot a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyeknek a fele a magas vérnyomás következménye. Akiknél időben felfedezik ezt a problémát, azoknak állandó gyógyszeres kezeléssel próbálják szinten tartani a vérnyomását. A gond, hogy csak minden második betegnél használnak a jelenleg ismert kezelések.

A King’s College London kutatói nemrég hatalmas áttörést értek el, ami megnyitja az utat a hatékonyabb vérnyomás-szabályozó gyógyszerek fejlesztésében. A szakértők felfedezték, hogy valójában hogyan szabályozza a test a vérnyomást: idegek veszik körül az artériákat, és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki. A tudósok felfedezése alapvető változást hozhat a vérnyomás kezelésében. Korábban azt hitték, hogy az érfalak magukat szabályozzák, nem pedig a körülöttük lévő idegek.

Az áttörés azt is bizonyítja, hogy a stressz és az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, mivel az idegrendszernek az agy a központja.

A magas vérnyomás az Egyesült Királyságban kimagaslóan nagy probléma: minden harmadik brit felnőttet érint, ami több, mint 17 millió embert jelent.  Ez a népbetegség nagymértékben növeli a szívinfarktus, és az agyvérzés kockázatát, mivel többnyire nincsenek tünetei, ezért általában túl későn veszik észre, hogy probléma van. Csak minden második beteg van tisztában a problémájával.

Akiknél diagnosztizálták a magas vérnyomást, azok folyamatosan gyógyszert kell szedniük, ami szabályozza a vérnyomásukat. Ez a kezelés viszont csak a betegek felénél hatásos. A King’s College London tudósainak felfedezése lehetővé tehet az orvosok számára, hogy a test mechanizmusait utánozva tudják szabályozni a vérnyomást, például az által, hogy az idegeket enzimekkel ösztönözzék a helyes működésre. A kutatócsoport a tanulmányát a Hypertension szaklapban publikálták, kísérleti eredményeikkel együtt.

Azáltal, hogy felfedezték, hogy az artériákat körülvevő idegek nitrogén-oxidot szabadítanak fel, és azáltal szabályozzák a vérnyomást, hatékonyabb gyógyszereket tudnak kifejleszteni a betegek számára.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Indul a grillszezon: mutatjuk, mennyiből leszel vérbeli "nyárspolgár"
Te melyik típus vagy: gázos, villany, esetleg faszenes?


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Egyetlen csárt, amivel 30 koktélt készíthetsz

A mai csárttal már a péntek estére hangolódunk! Ha időnként te is vendégül látod a barátaidat, a következő ilyen alkalmon próbálj ki néhány rövid koktélt. Természetesen ne mind a 30-at, de több...
 

Így távolítsd el házilag a fogadra ragadt makacs szennyeződést

Keveseknek van ideje és pénze a fogorvosra, azonban mindenki csillogó fehér fogakra vágyik. Nekik érdemes lehet otthoni fogfehérítési módszerrel próbálkozni, amihez nem kell más, csak 1 evőkanál...
NÉPSZERŰ
FRISS

Diego

05.01-04.30
Országos

Lidl

04.27-04.30
Országos

Interspar

04.27-05.03
Országos

Spar

04.27-05.03
Országos

Tesco

04.27-05.03
Országos

Auchan

04.27-05.03
Országos

Aldi

04.27-05.03
Országos

Aldi

Grill
04.27-06.01
Országos