7 °C Budapest

Kiderült a D-vitamin titok: ezt rengetegen elrontják, csak későn kapnak észbe

2020. december 5. 06:55

Téli időszakban megnő a kereslet a D-vitamin tartalmú készítmények iránt, hiszen sokan tudják, hogy ősz végétől sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, emiatt pedig a szervezet nem tud eleget előállítani a fontos vitaminból. Ezért fontos táplálkozás vagy étrend-kiegészítők útján pótolni a szükségleteket. Azonban azzal már sokkal kevesebben vannak tisztában, hogy mekkora mennyiségben érdemes szedni a D-vitamint, hogy betegség esetén növelni kell-e az adagolást, milyen formában a leghatásosabb. A Pénzcentrum kérdéseire a D-vitamin szedésének titkairól a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke, dr. Marjai Tamás válaszolt.

Pénzcentrum: Őszi-téli időszakban megnő a kereslet a D-vitamin tartalmú tabletták, pirulák, kapszulák (stb.) iránt?

Marjai Tamás: Igen, sokan hallgatnak a szakemberek tanácsára, és igyekeznek pótolni a november elejétől március végéig tartó időszakban a D-vitamin mennyiségét. Ezt természetesen a gyógyszertárakban is érzékeljük a D-vitamin tartalmú készítmények fogyásának emelkedésén keresztül.

PC: Milyen kiszerelésű és formájú (pl. tabletta, italpor, szirup) D-vitamint érdemes vásárolniuk az egészséges pácienseknek, és hogy érdemes szedni?

Marjai Tamás: A D-vitamin beviteléhez manapság már számos készítmény közül választhatunk. Felnőttek számára alapvetően a tablettás és a kapszulás készítmények a leggyakoribbak, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek cseppekre adagolható folyékony készítmények állnak rendelkezésükre. Ezek a leggyakoribbak, de rajtuk kívül más formában is forgalmaznak D-vitamint, például kalciummal kombinálva pezsgőtablettaként.

D-vitamin hiány pótlására felnőtteknél lehetőség van arra, hogy vitamint hetente, kéthetente vagy havonta egyszer vegyük be nagyobb mennyiségben, de nem ez a jellemző. Orvosi felügyelet nélkül, vény nélküli készítmények szedésénél sokkal inkább javasolt a napi adagolás.

Az orvosi konszenzus alapján hazánkban az egészséges felnőtteknél a novembertől márciusig tartó időszakban napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint célszerű bevinni a szervezetbe a hiány megelőzése érdekében. Ennél nagyobb mennyiséget a túlsúllyal küzdő személyeknek kell csak szedniük, nekik napi 3000-4000 NE vitamin bevitelét javasolják.

PC: Milyen betegségek esetén van szükség nagyobb mennyiségű D-vitamin bevitelére?

Marjai Tamás: Nagyobb mennyiségű D-vitaminra csak akkor van szükség, ha olyan nagy mértékű a hiány, amit már mindenképpen kezelni kell. Ez mindenképpen orvosi felügyelet kell történjen, ezért senkinek sem javasoljuk, hogy magától kezdjen el szedni nagy mennyiségű D-vitamint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

D-vitamin túladagolás veszélyei
A túladagolás csak úgy történhet, ha a páciens étrend-kiegészítő formájában túlzásba viszi a bevitelt. Általános mérgezéses tünetek léphetnek fel, illetve a vér kalciumszintje emelkedik.
A túladagolás tünetei: émelygés, hányás, étvágytalanság, szomjúság, gyakori vizelési inger, fejfájás, feszültség, gyengeség. Szélsőséges esetben vesekő, vesekárosodás is lehetséges. A vesék károsodását bőrviszketés is jelezheti.

PC: A D-vitamin rengeteg féle kombinációban (multivitaminként, Omega3-mal vagy magnéziummal, cinkkel kombinálva stb.) megtalálható. Mitől függ, hogy melyiket érdemes szedni?

Marjai Tamás: A D-vitamint alapvetően a csontritkulás megelőzésére és az egészséges csontok kifejlődésének érdekében szokták szedni. Ahhoz, hogy ezt jótékony hatását ki tudja fejteni mindenképpen gondoskodni kell a kalcium megfelelő beviteléről is. Emellett sokan az immunrendszerük megfelelő működésének érdekében szedik ezeket a készítményeket a téli náthás-megfázásos időszakokban. Nekik

azokat a készítményeket tudjuk leginkább ajánlani, melyekben a D-vitamin C-vitaminnal van kombinálva. Az utóbbi időben megjelentek azok a készítmények is, melyek a két vitamin mellett cinket vagy szelént tartalmaznak. Ezek a mikrotápanyagok ugyanúgy szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket is bevinni a szervezetbe.

PC: Érdemes egyáltalán multivitamint, kombinált szereket szednie egy egészséges embernek?

Marjai Tamás: A multivitaminok esetében mindig el kell mondjuk, hogy a tápanyagokat alapvetően a megfelelő minőségű és kiegyensúlyozott étrenddel érdemes bevinni a szervezetbe. A D-vitamin esete azért különleges, mert a téli időszakban kialakuló hiányt nem lehet megelőzni az étrend megváltoztatásával. Ennek következtében hazánkban még az egészséges embereknek is azt javasoljuk, hogy mindenképpen gondoskodjanak a D-vitamin fokozottabb beviteléről ahhoz, hogy elkerüljék a vitamin hiányából fakadó kellemetlenségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem