2018. augusztus 14. kedd Marcell

Itt a globális ráktérkép: borzasztó a helyzet Magyarországon


Magyarország riasztó adatokkal szerepel abban a tanulmányban, amely a világ országainak rákstatisztikáit hasonlítja össze: a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozásban majdhogynem dobogósok vagyunk, a negyedik helyen végeztünk. Nálunk csak a Dominikai Köztársaságban, Zimbabwéban és Mongóliában rosszabb a helyzet.

2016-ban 17,2 millió ember élt a Földön valamilyen daganatos megbegetedéssel, 28 százalékkal több, mint 2006-ban. Két évvel ezelőtt mintegy 8,9 millió ember halálát okozta rák. A Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány 195 országban vizsgálta a daganatos megbetegedések, egészen pontosan 29 ráktípus előfordulását. Eszerint miközben a legtöbb országban csökken a halálozási ráta, egyre több az új megbetegedés. Magyarország pedig különösen rosszul teljesít.

A fenti táblázatból is látszik, hogy Magyarország a negyedik a világranglistán, ha azt nézzük, hol haltak bele a legtöbben a daganatos betegségbe.

A kutatásból az is kiderült, hogy a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozást tekintve Szíria áll a legjobban: 2016-ban százezer lakosból átlagosan évente 67,4 ember halt meg valamilyen daganatos betegség következtében.

Két évvel ezelőtt 100 ezer főre vetítve a legtöbb új daganatos megbetegedést Ausztráliában diagnosztizálták, majd a második helyen Új-Zéland, a harmadikon pedig az Egyesült Államok végzett. A legkevesebb daganatos megbetegedést 100 ezer főre számítva Szíriában, Bhutánban és Algériában diagnosztizálták.

Jóléti betegség a rák

A tanulmány rámutat, a legfejlettebb országokban várhatóan minden tizedik nőnél diagnosztizálnak mellrákot, míg a kevésbé fejlett országokban csak minden 50. nő érintett. Ugyanakkor a kevésbé fejlett országokban négyszer nagyobb az esélye a méhnyakrák kialakulásának. A kutatás azt is kiemelte, Magyarországon vezető halálok a kolorektális rák.

MIT SZÓLNÁL 490 EZER FORINTHOZ?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, egy példa: kalkulátorunkban 490 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 16 075 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, amely esetében 16 273 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket spórolhatsz évente
Nem szabad halogatni, még most keress szakembert.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS