2019. április 21. vasárnap Konrád

Ezt minden betegnek tudnia kell: fontos változás a magyar patikákban


Rengeteg pénzt fektettek abba a gyógyszergyártók, hogy be tudják tartani a február 9-én életbe lépett EU-s szabályozást, amely kimondja, hogy minden egyes termék dobozát egyedileg meg kell jelölni. A szakszövetség vezetője a Pénzcentrumnak azt mondta, hazánkban leginkább az online eladott gyógyszerek rejtenek veszélyeket, ezek lehetnek hamisak.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla hogy február kilencedikén élesedett az az EU-s szabályozás, amely szerint minden egyes gyógyszert, amelyet vényre lehet kiváltani, egyedi azonosítóval kell ellátni. Az unió ezzel legfőképpen a gyógyszerhamisítás ellen akar fellépni, mivel így a fogyasztók ellenőrizni tudják a gyógyszer származását - ugyanis az adatokat a gyártók kötelesek feltölteni egy központi rendszerbe.

Az újdonságot a Deloitte is elemezte, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége pedig a Pénzcentrumnak megküldte reakcióját, illetve pontosításait. A vállalat adótanácsadási területének szenior menedzsere az új rendszerről úgy nyilatkozott, hogy

a magyar adózási rendszer 2019-es kedvező változásai, így például az, hogy a személygépkocsik bérletével összefüggésben könnyített feltételek mellett érvényesíthető áfa levonási jog, illetve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése változó mértékben, de legalább részbeni fedezetet biztosíthatnak a beruházási költségekre.

Erre reagálva a MAGYOSZ igazgatója, Illés Zsuzsanna a Pénzcentrumnak elmondta: a hazai gyártók felkészültek az egyedi azonosító bevezetésére, elkötelezettek az uniós irányelv és rendelet célkitűzésének megvalósításáért, és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A gyártók több mint 20 milliárd forintot ruháztak be azért, hogy képesek legyenek az egyedi azonosítókat rányomtatni a dobozokra.

Az igazgató emlékeztetett, a kódnyomtató berendezésen túl szükséges - többek között - megfelelő informatikai rendszer kiépítése, mely alkalmas lehet a telephelyek közti kódok küldésére, fogadására, tárolására.

Jelenlegi tudásunk szerint a szükséges, éves fenntartási költség a hazai gyártók esetében eléri az éves 4-6 milliárd forintos összeget. Ennyi pénzt kigazdálkodni kizárólag a kutatás-fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, megújulási és növekedési potenciáljuk visszafogásával, innovációs-, beruházási- és exportnövelési képességük gyengítésével tudják csak megvalósítani.

A Deloitte szakértője arról is beszélt, hogy "a rendszert sok helyen már sikeresen tesztelték, ugyanis az már a tavalyi év közepe óta alkalmas az adatok fogadására, azonban az érintettek várhatóan sokáig szembesülnek majd egyelőre nyitott, illetve gyakorlati kérdésekkel. Ilyen például a nem kiadható gyógyszerekkel kapcsolatos protokollok, figyelemmel arra, hogy az egyes riasztások kezelését szabályozó eljárásrend kidolgozása még folyamatban van. Fontos tudni továbbá, hogy kisebb-nagyobb változások a későbbiekben is várhatók a rendszerrel kapcsolatban."

A MAGYOSZ ugyanakkor felhívta a figyelemt arra, hogy az EU rendelete már február 9-én életbe lépett Magyarországon is:

az időponttól minden végponti felhasználónak kötelező a magyarországi gyógyszer-azonosítási rendszer használata és a gyógyszerek eredetiségének ellenőrzése. A OGYÉI, mint kijelölt nemzeti hatóság már közzétette a követendő protokollt

- fogalmazott Illés Zsuzsanna a Pénzcentrumnak küldött észrevételeiben.

Előző cikkünkben arra is utalt a Deloitte szakértője, hogy bár a rendszer bevezetése valóban leszorítja majd a hamisított termékek arányát, de növeli is az adminisztreációs terheket a teljes értékláncnak.

Illés Zsuzsanna szerint az új szabályt az Unióban azért hozták, hogy növeljék a betegbiztonságot.

Az adattároló rendszerből érkező jelzés pedig nem jelenti azt, hogy a gyógyszer hamis, a rendszer csak segítséget ad a hamisítás potenciális eseteinek felderítéséhez. Az Európai Bizottság a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv (FMD) kísérő hatásvizsgálatában azt állapította meg, hogy a hamisított gyógyszerek elterjedtsége a legális ellátási láncban Európában körülbelül 0,5 százalék. Magyarországon a helyzet még kedvezőbb, a magyarországi legális gyógyszerellátási lánc zárt és biztonságos. Az esetleges problémák a hazánkban kizárólag az illegális online gyógyszer-kereskedelem kapcsán merülnek fel, amelyre ez a rendszer nyilvánvalóan nem tud megoldást kínálni

- húzta alá a MAGYOSZ igazgatója.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk