Ezt minden betegnek tudnia kell: fontos változás a magyar patikákban

2019. február 12. 16:50

Rengeteg pénzt fektettek abba a gyógyszergyártók, hogy be tudják tartani a február 9-én életbe lépett EU-s szabályozást, amely kimondja, hogy minden egyes termék dobozát egyedileg meg kell jelölni. A szakszövetség vezetője a Pénzcentrumnak azt mondta, hazánkban leginkább az online eladott gyógyszerek rejtenek veszélyeket, ezek lehetnek hamisak.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla hogy február kilencedikén élesedett az az EU-s szabályozás, amely szerint minden egyes gyógyszert, amelyet vényre lehet kiváltani, egyedi azonosítóval kell ellátni. Az unió ezzel legfőképpen a gyógyszerhamisítás ellen akar fellépni, mivel így a fogyasztók ellenőrizni tudják a gyógyszer származását - ugyanis az adatokat a gyártók kötelesek feltölteni egy központi rendszerbe.

Az újdonságot a Deloitte is elemezte, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége pedig a Pénzcentrumnak megküldte reakcióját, illetve pontosításait. A vállalat adótanácsadási területének szenior menedzsere az új rendszerről úgy nyilatkozott, hogy

a magyar adózási rendszer 2019-es kedvező változásai, így például az, hogy a személygépkocsik bérletével összefüggésben könnyített feltételek mellett érvényesíthető áfa levonási jog, illetve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése változó mértékben, de legalább részbeni fedezetet biztosíthatnak a beruházási költségekre.

Erre reagálva a MAGYOSZ igazgatója, Illés Zsuzsanna a Pénzcentrumnak elmondta: a hazai gyártók felkészültek az egyedi azonosító bevezetésére, elkötelezettek az uniós irányelv és rendelet célkitűzésének megvalósításáért, és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A gyártók több mint 20 milliárd forintot ruháztak be azért, hogy képesek legyenek az egyedi azonosítókat rányomtatni a dobozokra.

Az igazgató emlékeztetett, a kódnyomtató berendezésen túl szükséges - többek között - megfelelő informatikai rendszer kiépítése, mely alkalmas lehet a telephelyek közti kódok küldésére, fogadására, tárolására.

Jelenlegi tudásunk szerint a szükséges, éves fenntartási költség a hazai gyártók esetében eléri az éves 4-6 milliárd forintos összeget. Ennyi pénzt kigazdálkodni kizárólag a kutatás-fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, megújulási és növekedési potenciáljuk visszafogásával, innovációs-, beruházási- és exportnövelési képességük gyengítésével tudják csak megvalósítani.

A Deloitte szakértője arról is beszélt, hogy "a rendszert sok helyen már sikeresen tesztelték, ugyanis az már a tavalyi év közepe óta alkalmas az adatok fogadására, azonban az érintettek várhatóan sokáig szembesülnek majd egyelőre nyitott, illetve gyakorlati kérdésekkel. Ilyen például a nem kiadható gyógyszerekkel kapcsolatos protokollok, figyelemmel arra, hogy az egyes riasztások kezelését szabályozó eljárásrend kidolgozása még folyamatban van. Fontos tudni továbbá, hogy kisebb-nagyobb változások a későbbiekben is várhatók a rendszerrel kapcsolatban."

A MAGYOSZ ugyanakkor felhívta a figyelemt arra, hogy az EU rendelete már február 9-én életbe lépett Magyarországon is:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az időponttól minden végponti felhasználónak kötelező a magyarországi gyógyszer-azonosítási rendszer használata és a gyógyszerek eredetiségének ellenőrzése. A OGYÉI, mint kijelölt nemzeti hatóság már közzétette a követendő protokollt

- fogalmazott Illés Zsuzsanna a Pénzcentrumnak küldött észrevételeiben.

Előző cikkünkben arra is utalt a Deloitte szakértője, hogy bár a rendszer bevezetése valóban leszorítja majd a hamisított termékek arányát, de növeli is az adminisztreációs terheket a teljes értékláncnak.

Illés Zsuzsanna szerint az új szabályt az Unióban azért hozták, hogy növeljék a betegbiztonságot.

Az adattároló rendszerből érkező jelzés pedig nem jelenti azt, hogy a gyógyszer hamis, a rendszer csak segítséget ad a hamisítás potenciális eseteinek felderítéséhez. Az Európai Bizottság a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv (FMD) kísérő hatásvizsgálatában azt állapította meg, hogy a hamisított gyógyszerek elterjedtsége a legális ellátási láncban Európában körülbelül 0,5 százalék. Magyarországon a helyzet még kedvezőbb, a magyarországi legális gyógyszerellátási lánc zárt és biztonságos. Az esetleges problémák a hazánkban kizárólag az illegális online gyógyszer-kereskedelem kapcsán merülnek fel, amelyre ez a rendszer nyilvánvalóan nem tud megoldást kínálni

- húzta alá a MAGYOSZ igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem