2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Ez a koronavírus 10 leggyakoribb tünete: itt a friss összeállítás


Minden nap egyre több dolgot derítenek ki a tudósok az új típusú koronavírusról és tüneteiről, illetve arról, hogy mi alapján lehet a fertőzést már korai szakaszában azonosítani. A CNN összegyűjtötte a Covid-19 10 leggyakoribb tünetét.

Légzési nehézségek

A nehézlégzés a Covid-19 legkomolyabb tünete, általában a fertőzés korai stádiumában jelentkezik, de nagyon súlyos következményei lehetnek. Nem feltétlen kell, hogy a nehézlégzés köhögéssel járjon, ettől függetlenül is érezhetünk a mellkasunkon nyomást vagy kékülhetnek az ajkaink, arcunk, ami oxigénhiányról árulkodik. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC azt javasolja, hogy ilyen tünetek jelentkezése esetén azonnal hívjunk orvost.

Magas testhőmérséklet

A koronavírus-fertőzötteknél sok esetben jelentkezik hőemelkedés vagy láz, de nincs egy "minimum" testhőmérséklet, melytől valakinél egyértelműen lehet tudni, hogy fertőzött. A testhőmérséklet napon belül is folyamatosan változik, az orvosok azt javasolják, hogy inkább a késő délutáni, esti órákban mért eredményre hagyatkozzunk. Ha lázasak vagyunk, nem érdemes pánikba esni, hiszen számos fertőzés lázzal jár a koronavíruson kívül is, így a pontos diagnózis miatt mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Száraz köhögés

A száraz köhögés már sajátosabb tünete a koronavírus-fertőzésnek (de ismét fontos hangsúlyozni, hogy nem csak annak), viszont nem mindenkinél jelentkezik. A WHO 55 300 fertőzöttön elvégzett felmérése szerint a páciensek mindössze 33%-a küzdött ezzel a tünettel.

Hidegrázás

A hidegrázás szintén egy olyan tünet, amely minden fertőzöttnél eltérő intenzitással jelentkezik, a CNN egyik koronavírus-fertőzött bemondója arra panaszkodik, hogy éjjelente olyan erősen gyötri a hidegrázás, hogy hallucinál tőle. Előfordulhat viszont, hogy valakinél jóval kevésbé vagy egyáltalán nem jelentkezik ez a tünet.

Zavarodottság, fáradtság

A Covid-19-fertőzés esetén zavarodottságot okozhat az oxigénhiány, ezért ha különös fáradtságot vagy zavarodottságot észlelünk valakin, akinek netán még légzési nehézségei is vannak és/vagy kékülnek az ajkai, utasítsuk arra, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A WHO adatai szerint a koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalt fáradtságot, levertséget a fertőzés miatt, ez a tünet ráadásul fennmaradhat jóval a gyógyulás után is. Akár más tünetek esetén, természetesen a fáradékonyságot, zavarodottságot más is okozhatja, sok olyan embernél jelentkezhet például levertség, fáradékonyság, akik több hete nem hagyták el otthonukat a kijárási korlátozás miatt.

Emésztési zavarok

Ezt a tünetet viszonylag frissen társították az új típusú koronavírushoz, az első 200, azonosított, de gyógyult kínai fertőzöttön végzett utólagos kutatás szerint a betegek felénél jelentkezett emésztési zavar a fertőzés miatt. A kutatásból az is kiderül, hogy ezeket a pácienseket később diagnosztizálták, mint a légzőszervi problémákkal küzdőket és tovább is tartott, mire leküzdötték a fertőzést.

Kötőhártya-gyulladás

Több kínai és dél-koreai kutatás is igazolja, hogy nagyon ritkán, a koronavírus-fertőzöttek 1-3%-ánál tapasztalható kötőhártya-gyulladás is, a többi tünet jelentkezésével együtt így ez is egy intő jel lehet. A kötőhártya-gyulladást persze számos más kórokozó is okozhatja, ezért ezzel a tünettel mindenképpen orvoshoz fordulni.

Szaglás- és ízlelésvesztés

A szaglás és az ízlelés elvesztése lehet az egyik leggyakoribb tünet a koronavírus-fertőzötteknél, a King’s College London kutatói kiderítették, hogy a fertőzöttek 59%-ánál jelentkezik.

Fejfájás, torokfájás

A fejfájás és a torokfájás is ritkábban jellemző tünet, a kínai páciensek 14%-ánál jelentkezett a kettő közül legalább az egyik. Ha ilyen tünetünk van, esélyesebb, hogy a fejfájást a frontváltakozás vagy vitaminhiány, a torokfájást pedig megfázás, influenza okozza, a koronavírus-fertőzés akkor gyanúsabb, ha több más tünet is jelentkezik a listáról.

Orrfolyás

Az orrfolyás szintén egy kifejezetten ritka tünet, a fertőzöttek 5%-ánál jelentkezik. Az allergiaszezon kezdetével sokaknál jelentkezhet ilyen tünet, valószínűleg inkább erre az okra kell gyanakodnunk, ha orrfolyást tapasztalunk.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nemcsak a koronavírus-fertőzötteknél jelentkezhetnek, hanem számos más esetben is, még akkor sem feltétlen kell aggódnunk, ha egyszerre többet tapasztalunk ezek közül. Az internetes öndiagnózis és öngyógyítás helyett mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, ha azt gyanítjuk, hogy betegek lehetünk.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos