7 °C Budapest
Cropped view of a senior woman receiving help with her finances from her granddaughterhttp://195.154.178.81/DATA/istock_collage/0/shoots/783362.jpg

Emiatt aggódik a legtöbb magyar idén: nem tudják, mi lesz így a megélhetésükkel

2022. szeptember 26. 17:00

A felnőtt magyar lakosság közel fele (47%) saját megítélése szerint tudatosabban viszonyul a mindennapok lényeges kérdéseihez, mint az emberek többsége, míg 46%-uk átlagosnak tartja a hozzáállását a Generali legújabb reprezentatív kutatása szerint. A felmérés nemcsak azt mutatja meg, hogy a jelek szerint a magyarok magabiztosan navigálnak az őket foglalkoztató témákban, de arról is részletes képet fest, hogy mi jár leginkább napjainkban a hazai felnőttek fejében. A világunkban zajló gyors és gyakran aggasztó változások – infláció, háború, klíma- és energiaválság – azonban jelentős stresszfaktort is jelentenek, így talán minden eddiginél fontosabb a tudatos életmód és szemlélet kialakítása

Nem meglepő módon a mindennapokat eluraló energiaválság aggasztja leginkább az embereket: döntő többségük (71%) szerint ugyanis a közeljövőben az áram- és gázfogyasztással kapcsolatban kell sokkal tudatosabbnak lenniük, de a hamarosan fenyegető vízhiány is foglalkoztatja őket. Mindezt pozitívan is értékelhetjük, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy hatékonyabban gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal.

A rezsikérdés ugyanakkor az 50 év felettieket nyomasztja leginkább - valószínűleg ők érzik magukat a legkiszolgáltatottabbnak az emelkedő költségekkel szemben. Ez az eredmény sem különösebben meglepő, hiszen évről évre egyre többen (a tavalyi 54%-os eredmény után 2022-ben 59%-ban) látják úgy a magyarok, hogy mire nyugdíjas korba érnek, a megélhetéshez szükséges állami hozzájárulásra már nem számíthatnak.

Nehéz döntések várnak a magyarokra

Miután az emberek egyre gyakrabban szembesülnek sorsdöntő pénzügyi döntésekkel, úgy tűnik, igyekeznek nagyobb figyelmet fordítani a tájékozódásra és tanulásra, hogy ezekből a megfelelő következtetéseket levonva a gyakorlatban is a legkedvezőbb megoldásokat választhassák. A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fele kifejezetten fontosnak tartja, hogy a jövőben tudatosabban álljon a pénzügyeihez – vagyis nagyobb hangsúly esik a tervezésre, öngondoskodásra, megtakarítási formákra is. Ez persze a lehetőségektől és a körülményektől nagyban függ, hiszen azok között, akik rendszeresen tudnak komolyabb összeget félretenni, többségben vannak a 40 év alatti, magasabb iskolai végzettségű fővárosi lakosok.

Miközben a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy jelenleg főként a megélhetés, az anyagi boldogulás foglalkoztatja leginkább a magyarokat, a jelek szerint egyre többen szeretnének tudatosabban hozzáállni a bolygónk jövőjét és az egyéni elégedettséget befolyásoló kérdésekhez, így a klímavédelemhez (37%), az egészséges életmódhoz (31%), a gyermekneveléshez (21%) vagy éppen a rendszeres testmozgáshoz (14%). A válaszok alapján mintha egyfajta tudatos „ébredés” zajlana az emberek fejében

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– vonta le a kutatás tanulságait Árr Mariann, a Generali Biztosító marketingvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem