16 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Komoly hiányosságok a magyar biztosítónál: ezért bírságolt az MNB

2021. december 29. 19:03

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán 22 millió forint bírságot szabott ki a Genertel Biztosítóra, egyebek közt az ügymenet kiszervezésének irányítása és ellenőrzése, a kgfb-szerződések állománykezelése, kárrendezése, illetve a casco és kgfb szerződéseknél az ügyfelek jogainak érvényesíthetősége terén feltárt hiányosságok miatt. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a Genertel Biztosító Zrt.-nél (Genertel). Az ellenőrzés 2018. április 28-tól a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot tekintette át. Mint a jegybank feltárta, a biztosító – amely több irányítási rendszert érintő feladatkört, illetve jelentős számú egyéb kiemelten fontos tevékenységét kiszervezés keretében működteti – nem építette ki a kiszervezett tevékenységgel arányos belső kontrollrendszert.

Ez akadályozza az érintett tevékenységek felett a Genertel megfelelő ellenőrzési és irányítási jogosultságának gyakorlását. A biztosító belső ellenőrzése nem rendelkezett elegendő erőforrással ahhoz, hogy maradéktalanul ellássa feladatait a biztosító teljes tevékenysége felett.

A Genertel emellett egyes kiszervezett tevékenységeknél nem a jogszabályi előírások szerint állapította meg azok kiemelten fontos jellegét, s hiányzott a kiszervezett tevékenységek teljes körű, a valóságnak megfelelő tartalommal való nyilvántartása is. A biztosító által kiszervezett informatikai tevékenységeknél olyan hiányosságok merültek fel, amelyek gyengítették a Genertel biztosítási adatokat nyilvántartó IT-rendszereinek védelmét.

A Genertel adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere több esetben nem támogatja a jogszabályszerű, biztonságos működést, ami jogszabálysértő gyakorlatokat eredményezett. Hiányosságok merültek fel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében a központi kötvény- és kártörténeti nyilvántartás részére történő adatszolgáltatásnál.

A kgfb-szerződések állománykezelése kapcsán emellett a Genertel számos esetben nem megfelelően küldött értesítést ügyfeleinek az ajánlatok befogadásáról, a szerződések kockázatviselési kezdetéről, a kötvénykibocsátásról, díjfizetési felszólításról, illetve a szerződés megszűnéséről sem.

A biztosító a gépjármű-biztosítási üzletágak kárrendezése területén több fontos – jogszabályi vagy a szerződési feltételekben megállapodott – részfolyamat teljesítési határidejét nem rögzítette a nyilvántartó rendszereiben, így ezek nem segítették a határidők betartásának ellenőrzését. Más esetekben a társaság túllépte a rögzített kárrendezési határidőket, ami a szolgáltatás minőségére is hatással volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló következményekkel járó jogsértő gyakorlatot tárt fel az MNB egyes, jogalapjukban nem kérdéses kárügyekben is, amely lehetővé tette, hogy sok esetben anélkül zárjanak le kárügyeket, hogy a kárt minden igényre kiterjedően kifizették volna. A vizsgálat feltárta továbbá, hogy a biztosító több esetben a kgfb szerződések terhére történő kárrendezés során nem tett eleget a károsultak kártérítési igényével összefüggő tájékoztatási kötelezettségének sem.

Hiányosságokat állapított meg az MNB a Genertel casco és kgfb biztosítási szerződéseinek néhány tartalmi eleménél, többek között olyan területeken, amelyek az ügyfelek jogainak érvényesíthetőségét befolyásolták (különösen az elévülési idő egy évben való meghatározása, a szolgáltatási igény elbírálásához szükséges, ám hiányzó iratok kérésének egyes szabályai, illetve a kötvény, díjfizetési igazolás bemutatása kapcsán).

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában kötelezte a Genertel Biztosítót, hogy 2022. április 29-ig dokumentumokkal igazoltan számoljon be a feltárt problémák megszüntetésére tett intézkedéseiről. Az MNB a jogszabálysértések miatt 21 millió forint felügyeleti és 1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem