31 °C Budapest
Brutál különbségek: ennyivel több kgfb-t fizet egy budapesti a vidékieknél

Brutál különbségek: ennyivel több kgfb-t fizet egy budapesti a vidékieknél

2021. február 8. 10:27

Közölte a legfrissebb kgfb-árindexét az MNB. A jegybank negyedévente elemzi majd a biztosítási díjakat. Kiderült, hogy a fővárosban 15 százalékkal emelkedtek a díjak egy év alatt, míg országosan csak 9 százalékos volt a növekedés.

Közölte a Magyar Nemzeti Bank a 2021-es kgfb-indexét, a bemutató sajtóeseményen Kandrács Csaba alelnök kifejtette, hogy több millió magyart érint az új árindex, ami egy régen várt átláthatóságot hozhat a kgfb-árazásokban. Kifejtette, már régóta tettek lépéseket azért, hogy a fogyasztók minél inkább átlátható biztosítási piacon legyenek jelen.

A mostani árindex először lehet egy valós kép a piacról, mivel az MNB tételes adatbázissal rendelkezik, ebből készült a kimutatás, ami negyedévente fog frissünk az MNB honlapján. Kandrács szerint egy egyszerű felületen lesz majd olvasható: lesz külön személyautókra, illetve egyéb járművekre vonatkozó index is. Illetve a személyautók esetében a nettó díjváltozást is külön fogják ismertetni.

Az alelnök elmondta: tavaly 9 százalékkal emelkedett az átlag személyautós kgfb-díj, ami így közel 45 ezer forint lett. Budapesten 15 százalékkal emelkedett, ami 63 ezer forjntot jelent. A nettó index pedig 40 százalékkal nőtt tavaly. A díjak 2019-ig összhangban voltak a károk és az adók alakulásával, de a tavalyi év a járvány miatt a díjak javára nyílt az olló - ezt az MNB egyszeri hatásnak értékeli, reményeik szerint ez majd korrigálni fog.

Nagy Koppány, az MNB igazgatja ismertette, hogy a kgfb-piac 2015 előtt veszteséges volt, nehézségeket okozott stabilitási szempontból, 2016-tól sikerült pozitívra billenteni a mérleget, ma pedig 5-6 százalékos nyereséggel áll meg a lábán az üzletág. Kijelentette: eddig nem volt kellő információ a díjak változásáról, erre lesz majd megoldás a negyedévente publikált MNB-index.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy Koppány elmondta, hogy 2020-ban 102 százalékos volt a biztosítók kárráfordítása, ami a díjváltozásokra is hatással van. A korrigált index tavaly 140 százalékos lett, így a tavalyi áremelés magasabb lett, mint amire a statisztikák alapján szükség lett volna. A budapesti áremelkedés kapcsán kijelentette: a fővárosban valóban magasabb a baleseti kockázat, ezért magasabb a kgfb-díj a fővárosban.

Budapesten kívül 38 900 forint az átlagos biztosítási díj, milatt a fővárosban 63 ezer.

Ha nem vagyunk elégedettek a díjunkkal, hasonlítsuk össze a 13 biztosító ajánlatát - mondta az igazgató. Ismertette, hogy manapság az ügyfelek kevesebb mint 10 százaléka vált kgfb-t a fordulókor. Bónuszok tekintetében akár 20-25 ezer forintos díjak is elérhetőek a B10-es kategóriában. Elmondta azt is, hogy a legtöbb jármű "a középkategóriába" tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 15:10
A Media1 olvasója videót is készített arról, hogy az egyik hazai kábelszolgáltató, a közepes méretűn...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?