33 °C Budapest
Itt a bűntérkép: ezekben a megyékben törték fel, lopták el a legtöbb autót itthon

Itt a bűntérkép: ezekben a megyékben törték fel, lopták el a legtöbb autót itthon

2021. január 30. 07:01

Tavaly összesen 201 autólopást regisztráltak Magyarországon: meglepő lehet, de nem a fővárosban kötötték el a legtöbb személygépkocsit 2020-ban, hanem Bács-Kiskun megyében. Autófeltörésekben viszont messze a főváros vitte a prímet, tavaly összesen 61 ilyen bűncselekmény történt Budapesten a rendőrség térképe szerint - eközben a második legtöbb esetet számláló Bács-Kiskun megyében csak 15 autót törtek fel.

2019. december 30-a és 2020. december 29-e között összesen 385 gépkocsifeltörést regisztrált a rendőrség - derült ki a Police.hu bűnügyi térképéről. Kiderült, hogy az említett időszakban Budapesten történt a legtöbb ilyen bűncselekmény, 61 darab. A második helyeb Bács-Kiskun megye áll 37 gépkocsifeltöréssel, a harmadik pedig Pest megye, ahol 31 ilyen bűncselekményt regisztráltak.

A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, összesen négyet. A második legkevesebb ilyen bűntény Hajdú-Biharban és Zalában történt, hat darab. A harmadik legkevesebb autót Csongrád-csanád megyében törték fel, 11 darab ilyet jegyeztek fel.

Autólopásból 201 darabot regisztráltak az említett időszakban. Érdekesség, hogy messze nem Budapesten lopták el a legtöbb autót: 15 esettel Bács-Kiskun megye vezeti a listát, Nógrádban és Somogyban 14 ilyen bűncsekekményt jelentettek, Szabolcsból pedig 13-at.

Zalában csak 5 darab személygépkocsit kötöttek el a tavalyi évben, Veszprémben 7-et jelentettek, Békésben, Hajdú-Biharban, Baranyában, Vasban és Fejér megyében pedig 8 darab gépkocsilopást regisztráltak.

Ezek a leglopottabb autók

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) regisztált adatok alapján 2019-ben mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok. A tavalyi lopások alapján készített összefoglaló tartogat meglepetéseket: az adatgyűjtésük kezdete óta, 15 év alatt még nem szerepelt a lista élén francia autó. A NAKE-nál egyesületnél 2019-ben bejelenett lopások száma, márka, típus és darabszám szerint:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • Renault Mégane 10
 • Ford Focus         9
 • Opel Corsa        7
 • Suzuki Swift       5
 • Ford S-Max        5
 • Toyota Auris      4
 • Opel Astra          3
 • Volkswagen Golf   3
 • Skoda Octavia  3
 • Ford Mondeo   3
 • Toyota Corolla  3
 • Renault Fluence 3

Prémium autómárka nincsen az összesítő listán, ahová olyan típusok kerültek be, amelyekből legkevesebb hármat elloptak. Érdekesség, hogy a Ford S-Max, a Renault Fluence vagy a Toyota Auris egyláltalán nem gyakori típus, mégis úgy tűnik, kedvelt célpontjai a tolvajoknak.

A NAKE adatai többségében a fővárosból származnak: 81 estetet regisztráltak onnan, míg vidékről 31-et. A fővárosi kerületek közül tavaly a XI. számított a leginkább veszélyeztetett terepnek 16 esetszámmal. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcról és Hatanból vittek el három-három autót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?