Itt a bűntérkép: ezekben a megyékben törték fel, lopták el a legtöbb autót itthon

Itt a bűntérkép: ezekben a megyékben törték fel, lopták el a legtöbb autót itthon

2021. január 30. 07:01

Tavaly összesen 201 autólopást regisztráltak Magyarországon: meglepő lehet, de nem a fővárosban kötötték el a legtöbb személygépkocsit 2020-ban, hanem Bács-Kiskun megyében. Autófeltörésekben viszont messze a főváros vitte a prímet, tavaly összesen 61 ilyen bűncselekmény történt Budapesten a rendőrség térképe szerint - eközben a második legtöbb esetet számláló Bács-Kiskun megyében csak 15 autót törtek fel.

2019. december 30-a és 2020. december 29-e között összesen 385 gépkocsifeltörést regisztrált a rendőrség - derült ki a Police.hu bűnügyi térképéről. Kiderült, hogy az említett időszakban Budapesten történt a legtöbb ilyen bűncselekmény, 61 darab. A második helyeb Bács-Kiskun megye áll 37 gépkocsifeltöréssel, a harmadik pedig Pest megye, ahol 31 ilyen bűncselekményt regisztráltak.

A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, összesen négyet. A második legkevesebb ilyen bűntény Hajdú-Biharban és Zalában történt, hat darab. A harmadik legkevesebb autót Csongrád-csanád megyében törték fel, 11 darab ilyet jegyeztek fel.

Autólopásból 201 darabot regisztráltak az említett időszakban. Érdekesség, hogy messze nem Budapesten lopták el a legtöbb autót: 15 esettel Bács-Kiskun megye vezeti a listát, Nógrádban és Somogyban 14 ilyen bűncsekekményt jelentettek, Szabolcsból pedig 13-at.

Zalában csak 5 darab személygépkocsit kötöttek el a tavalyi évben, Veszprémben 7-et jelentettek, Békésben, Hajdú-Biharban, Baranyában, Vasban és Fejér megyében pedig 8 darab gépkocsilopást regisztráltak.

Ezek a leglopottabb autók

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) regisztált adatok alapján 2019-ben mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok. A tavalyi lopások alapján készített összefoglaló tartogat meglepetéseket: az adatgyűjtésük kezdete óta, 15 év alatt még nem szerepelt a lista élén francia autó. A NAKE-nál egyesületnél 2019-ben bejelenett lopások száma, márka, típus és darabszám szerint:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Renault Mégane 10
 • Ford Focus         9
 • Opel Corsa        7
 • Suzuki Swift       5
 • Ford S-Max        5
 • Toyota Auris      4
 • Opel Astra          3
 • Volkswagen Golf   3
 • Skoda Octavia  3
 • Ford Mondeo   3
 • Toyota Corolla  3
 • Renault Fluence 3

Prémium autómárka nincsen az összesítő listán, ahová olyan típusok kerültek be, amelyekből legkevesebb hármat elloptak. Érdekesség, hogy a Ford S-Max, a Renault Fluence vagy a Toyota Auris egyláltalán nem gyakori típus, mégis úgy tűnik, kedvelt célpontjai a tolvajoknak.

A NAKE adatai többségében a fővárosból származnak: 81 estetet regisztráltak onnan, míg vidékről 31-et. A fővárosi kerületek közül tavaly a XI. számított a leginkább veszélyeztetett terepnek 16 esetszámmal. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcról és Hatanból vittek el három-három autót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?