14 °C Budapest
Alig ismert termékkel faraghatsz az állatorvosi számlából: kutyáknál, cicáknál is működik

Alig ismert termékkel faraghatsz az állatorvosi számlából: kutyáknál, cicáknál is működik

2020. augusztus 16. 13:01

Minden harmadik magyar háztartásban legalább egy kutya él, a macskák száma pedig a statisztikák szerint több mint 2 millió idehaza. Az állatszerető magyarok azonban jellemzően nem gondolkodnak előre, és csak az állatorvosnál szembesülnek vele, hogy ez bizony sokba fog fájni. Kevesen tudják, de pont ilyen esetekre léteznek kisállat-biztosítások Magyarországon: cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni róluk! Az is kiderül, miért érdemes legalább évente átnézni a lakásbiztosítási szerződésünket.

Rengeteg kutya és macska él Magyarországon: a Statista adatai szerint 2018-ban a magyar háztartások harmadában élt legalább egy kutya, a statisztikai portál másik táblázatából pedig kiderült, hogy Magyarországon ugyanabban az évben több mint 1 millió 180 ezer kutya élt gazdánál. A macskák számát a statisztikai portál 2018-ban több mint 2 millióra becsülte.

Tehát állatszerető nép a magyar, a legtöbben igyekeznek minden földi jóval elhalmozni kedvenceiket, ám kevesen vannak anyagilag és lelkileg felkészülve a váratlan helyzetekre. Ilyen egy baleset, vagy valamilyen betegség, amelynek kezelése igencsak költséges.Hiszen az állatok után semmiféle járulékot nem fizetünk, nincs tb-jük sem, így kezelésüket, műtéteiket egy az egyben a gazdának kell kifizetnie a magándokiknál.

Egy kisállatbiztosítás legalább a költségek alól mentesíthet minket, ugyanis a biztosítók csak valamilyen minimális önrészt kérnek a gazditól, ha arra kerülne a sor - hasonlóan, mint az autóknál megszokott casco-biztosításoknál. Ez akár kedvencünk életét is megmentheti, ha amúgy nem tudnánk összeszedni a kezelés, műtét árát.

Körképünk szerint csak pár feltételnek kell megfelelnie a kisállatnak, hogy biztosítható legyen: a cicának, kutyának meg kellett kapnia a kötelező oltásokat, és szerepelnie kell a mikrochipes adatbázisban - egyes biztosítók a féregtelenítést is elvárják. Emellett a biztosítók korban is meghatározzák, hogy milyen idős állatra köthető biztosítás, ez nem egységes, az Aegonnál például 6 hónapos kortól köthető biztosítás egészen az állat 7 éves koráig, és a szerződés akkor sem szűnik meg, ha idő közben kedvencünk elmúlik 7 éves. A K&H-nál 8 év a plafon, a Generalinál pedig 4 hónap az alsó korhatár, a felső pedig 7 év.

Mivel a legtöbb biztosítónál (pl. K&H, Groupama, Generali) az állatbiztosítás a lakásbiztosítás kiegészítő szolgáltatásaként igényelhető, érdemes az állattulajdonosoknak megnézni a szerződést, érdeklődni a biztosítónál a lehetőségekről!

Orvos, temetés, károkozás

A K&H 2018-as adatai szerint abban az évben 184 alkalommal fizették ki az állatorvosi költségeket a biztosított állatoknak, amelynek átlagosan 17 ezer forintba kerültek. Egy-egy baleset vagy betegség miatti ellátásra alkalmanként maximum 25 ezer forintot fizet a K&H, de a gazdáknak 10 ezer forint önrészt kell vállalniuk. A kártérítési összeg a kisállatok esetében pedig évente maximum összesen 100 ezer forint lehet. Viszont nem sok gazdi él a lehetőséggel: 2018-ban még csak a lakásbiztosítások 2-3 százalékánál kérték az ügyfelek az állatbiztosítási szolgáltatást.

A Groupamánál a lakásbiztosítás komfort és prémium csomagjába tartozik bele a házikedvencek biztosítása is: a közepes csomag esetén évente 100 ezer forintig térítik a költségeket, a legnagyobban pedig 200 ezer forint ez az összeg.

A Generalinál szintén 10 ezer forintos önrészt kell fizetni, náluk több csomag is van: a legkisebb (mini) esetén maximum 25 ezer forintot térítenek a baleset miatti állatorvosi kezelésre évi 100 ezer forintig. A közepes (midi) csomagban ugyanez alkalmanként 50 ezer, évente maximum 200 ezer forintot fedez, emellett mát ugyenennyit fizetnek a betegség miatti állatorvosi kezelésekre is. És ha kedvencünk elpusztulna egy balesetben, akkor kutyákra 25 ezer, macskákra 15 ezer forint jár az ügyfélnek. A legnagyobb csomagban 75 ezer forintig fizetik az állatorvost, évi 300 ezer forintig, baleset miatti elpuszulás esetén kutyákra 50 ezer, macskákra 30 ezer forintot utalnak.

A Generali biztosítása emellett felelősségbiztosítást is tartalmaz a kutyatartók számára, harmadik személynek okozott sérülésekért vagy anyagi károkért. Csomagtól függően 2 millió és 10 millió forint közötti összegig nyújt fedezetet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Aegonnál is 10 ezer forintos önrészt kérnek: az alatt nem fizetik a kezelést, fölötte pedig a különbözetet utalják ki, csomagtól függően. Náluk is 3 csomag van, az alap évente 6840 forintba kerül, 20 ezer forintig fizetik a baleset vagy betegség miatti kezeléseket. A közepes csomag 12 960 forint egy évre, itt már 35 ezer forintig fizetik a kezeléseket. Ehhez a kettőhöz nem tartozik felelősségbiztosítás, az csak a legmagasabb, évente 20 820 forintba kerülő csomaghoz jár, 500 ezer forintos kárig. A legnagyobb csomagban 50 ezer forintig térítik a kezeléseket. Az ár egyébként függ az állat korától, fajtájától és attól, hogy fajtiszta-e - mi egy 7 hónapos német juhászkutya biztosítási költségeit számoltuk fentebb ki.

A gazdáknak is nagyon fontos

Nem csak háziállatokra lehet biztosítást kötni Magyarországon, haszonállatokra is vannak termékek. Ennek kapcsán a Magyar Biztosítók Szövetsége a Pénzcentrum megkeresésére közölte, hogy itthon három biztosító (Allianz, Generali, Groupama) kínál haszonállat-biztosítást.

A NAIK 2019. évről szóló statisztikai jelentése alapján az állatbiztosítási ágazat részesedése a mezőgazdasági biztosításokon belül a díjbevételből 3,4 százalék. A gazdák leginkább az elemi károkra kötöttek állatbiztosítást. A penetráció nem túl magas az állatbiztosításoknál. Ennek oka lehet az is, hogy az állattenyésztés jövedelemtermelő képessége hullámzó. Ha csökken a jövedelem a gazda megválhat a biztosítástól. Ugyanakkor egyre modernebb állattartási technológiák terjednek el, a biztosítás szükséges a komoly károk miatt (pl. áramkimaradás okozta elhullás)

- foglalta össze a MABISZ. Hozzátették, jellemzően A gazdasági haszonállatokra, hízó, növendék, tenyészállatokra kötnek biztosítást. Főként szarvasmarhára, sertésre, juhre, kecskére, baromfikre. A biztosítási fedezet köthető elemi károkra (vihar, tűz, felhőszakadás, villámcsapás, stb), betegség, baleset miatti elhullásra, járványos megbetegedésre.

Meg kell említeni az áramkimaradásból eredő károkat, mely a hőguta miatt jelentős elhullást okozhat. Ezekre is köthető biztosítás.

- tette hozzá a szervezet, amely szerint minden felelős állattartónak érdemes biztosítania haszonállatait. Fontos, hogy előre kössék ezt meg a gazdák, hiszen ha már kitör egy sertéspestis, vagy madárinfluenza járvány, akkor már nem köthető biztosítás.

Érdemes utánajárni!

Ahogyan fentebb is írtuk, a legtöbb kisállatokra érvényes biztosítási termék önmagában nem köthető meg (egyedül az Aegonnál van erre lehetőség), így érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat, átnyálazni, hogy mire fizet és mire nem. Sőt, ha nincs kisállatunk, akkor sem szabad ölbetett kézzel várakozni,

korábban a szakértő is figyelmeztetett, hogy egy 10 éve megkötött szerződés például biztosan revízióra szorul, rosszul járunk, ha tartogatjuk - ám ezzel kevesen foglalkoznak.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője nemrég elmondta, hogy az elmúlt években lényegében változatlan összegért egyre több káreseményt vonnak be a biztosítók a fedezetbe, vagyis egyre bővül azoknak a káreseményeknek a köre, amiért fizetnek. Hozzátette, ma már elég széles körű biztosítást lehet kötni, ráadásul az utóbbi időben egyszerűsödött a kárbejelentés is: a karantén alatt, amikor sokan otthonról dolgoztak, a biztosítótársaságok elkezdték digitalizálni a kárbejelentést, így már nem csak telefonon lehet jelezni feléjük, ha baj történt.

Kiemelte, hogy a szerződésünket érdemes legalább évente felülvizsgálni, hiszen ennyi idő alatt nem csak új szolgáltatások érhetőek el, hanem például az ingatlanunk értéke is növekedhet, ami miatt érdemes újra átgondolni a koncepciónkat. A szakértő szerint jelenleg mintegy 30-40 féle biztosítási csomag van a piacon, ezek között érdemes egyénre szabottan válogatni, de elemi károkra és tűzkárokra mindenképpen érdemes biztosítást kötni. Lambert kiemelte: mintegy egymillió olyan lakóingatlan lehet Magyarországon, amelyen nincs semmilyen biztosítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18