16 °C Budapest

Szlovákiában gyorsul a vírus terjedése: az új fertőzések többségét egy idősotthonban diagnosztizálták

MTI
2020. április 14. 22:30

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga Szlovákiában - derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból.

Szlovákiában hétfőn 66 új személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, s így a korábbiakkal együtt már 835 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter kedden Pozsonyban. 

Hétfőn az új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták. Bár a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizáltak száma más európai országokhoz képest az öt és fél milliós Szlovákiában még viszonylag mérsékeltnek számít, 

az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga gyorsuló tendenciát mutat. 

Míg az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül volt, a múlt héten már az ötvenet közelítette, a legfrisebb adatok szerint pedig ezen a héten ennél is magasabb lehet. 

Ugyanakkor pozitív hírnek számít, hogy egyre több a betegségből kigyógyultnak nyilvánított ember, az egészségügyi minisztérium adatai szerint számuk keddre 113-ra emelkedett, közülük 33-at kezeltek kórházban. 

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden Ján Mikas országos tisztifőorvost idézve azt jelentette: egyelőre nem erősítették meg a kór csoportos terjedését, de ez a legnagyobb eséllyel a roma telepeken fordulhat elő. Mikas erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a múlt héten a kelet-szlovákiai Szepességben öt roma telep került karanténba, miután az ott végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Igor Matovic szlovák kormányfő kedden a tisztifőorvossal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy újraindítják a kórházakban a korábban leállított, tervezett operációk végzését. A karantén alá helyezett roma telepekről elmondta, hogy 1044 roma közösség él az országban. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézkedésben nyoma sincs megbélyegzésnek. Az egészségügyi tárca vezetője ennek kapcsán hozzátette: minden egyes olyan területet karantén alá fognak helyezni, ahol a fertőzés ellenőrizhetetlen terjedést mutat. 

A kór miatt Szlovákiában jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, ami kevesebb, mint a múlt héten, négyen vannak intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két hivatalosan elismert halálos áldozata van. A vírus kimutatására az országban elvégzett tesztek száma keddre meghaladta a harmincezret, ezek közül 29 217 bizonyult negatívnak. Hétfőn éjfélkor lejárt az országban a múlt héten bevezetett utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom hatálya, de a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállított határellenőrzést május 7-ig meghosszabbították.

Bár egyelőre kevés konkrét adat áll rendelkezésre, a továbbra is érvényben lévő többi korlátozás gazdasági hatásai már kezdenek érezhetővé válni. Ennek egyik jó szemléltető példája az ország egyetlen európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító repülőtere, a pozsonyi Stefánik repülőtér (BTS), amely az MTI-nek eljutatott közleményében kedden arról tájékoztatott: márciusban éves szinten 72 százalékkal esett vissza az ott bonyolított személyforgalom, miközben a teherforgalom ugyanebben az időszakban 44 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem