1 °C Budapest
Újabb oltóanyag lett hiánycikk: hónapokat kell várni a pótlásra

Újabb oltóanyag lett hiánycikk: hónapokat kell várni a pótlásra

2019. szeptember 20. 09:31

Készlethiány lépett fel a bárányhimlő egyik oltóanyagából, a Varilrixből, és a helyettesítő készítmény is nehezen szerezhető be. A patikákban hetek óta ki vannak fogyva az oltóanyagból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg - tudta meg a 24.hu. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxból bár nincs még készlethiány, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell. A két oltóanyag gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni.

Családilag végigjártuk a patikákat, legalább nyolc helyen voltunk. Mindenhol azt mondták, hogy nincsen Varilrix és decemberig ne is reménykedjünk. Néhány hetes várakozás után a másikból lett volna, de a körzeti orvos kifejezetten elutasította, hogy eltérő oltóanyaggal kapják meg az ismétlést. Végül nagy nehézségek árán, több barát önzetlen segítségével vidékről szereztük be a második adagot: a receptek Szegedre 220 kilométert utaztak, az oltóanyagok pedig hűtőtáskában ugyanennyit hozzánk

— mondta egy édesanya, akit gyerekorvosuk annyival tudott nyugtatni, hogy az első oltás beadása után a kicsik már valamennyire védettek, mégis komoly stresszt élt át. Lányai koraszülöttként, 1500 gramm alatti súllyal jöttek világra, így az ajánlott oltások mindegyikét erősen javallott beadni nekik.

Ahogy korábban a Konakion-hiány alkalmával, az oltóanyag miatti pánik is hamar elérte a közösségi médiát, kisgyermekes szülők csoportjait. A szülők egymástól kérnek segítséget, hol kapható még a hiány-oltóanyag. Az OGYÉI-nek még nincsenek hivatalos információi arról, mikorra várható a helyzet megoldása.

Cikkünk megjelenése után az MSD Pharma, a Varivax forgalmazója az alábbi közleményt küldte el a Pénzcentrumnak:

Magyarországon bárányhimlő ellen ajánlott védőoltásként két gyártó védőoltása van jelenleg forgalomban: Varivax (MSD) és Varilrix (GSK). Az OGYÉI számára történt bejelentés alapján termékhiány jelenleg Varilrix (GSK) oltóanyagból áll fenn. A Varivax (MSD) vakcinából raktárainkban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igények kiszolgálására; bízunk benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereink is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet. 2019 szeptemberétől a Nemzeti Immunizációs Program részeként, a 13-16 hónap közötti kisgyermekek bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax (MSD) védőoltást kapják, melynek ellátása zavartalanul biztosított.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?