Ilyen még nem volt: nagyot nézhet júniusban, akinek biztosítása van

2019. május 29. 05:45

Nemcsak a banki folyószámláknál, de az életbiztosításoknál is kötelező a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény miatt esedékes adategyeztetés. Megkérdeztük a biztosítókat, hogy mennyien nem végezték még el, és így milyen szankciókra számíthatnak. A válaszokban arányokat a biztosítók nem árultak el, azt azonban megtudtuk, hogy az adatok feldolgozása nem is olyan egyszerű - így aztán a biztosítók vélhetően még megsaccolni sem tudják, hogy az ügyfeleik körében mekkora az adategyeztetést már elvégzettek aránya.

Aki 2019. június 26-ig nem végzi el a kötelező banki adategyeztetést, annak zárolni fogják a bankszámláját - tiszta sor. Erről az ügyfelek zöme már tud is, mint ahogy korábbi körképünkből az is kiderült, hogy a bankok esetén az ügyfelek jelentős része elvégezte már azt. Sok bank az általános ügyintézés során már megtette azt, így egyes pénzintézeteknél a lakossági ügyfelek 100 százaléka elvégezte már, de vannak bankok, ahol körülbelül az ügyfelek fele érintett még - azaz rengetegen vannak kitéve a zárolás veszélyének.

Hogy pontosan mennyi ügyfélről beszélünk, azt a bankok nem árulták el.

Saccolni ugyanakkor tudunk: mivel bankszámlája ma már majdnem mindenkinek van, a banki válaszokból kirajzolódó nagyjából 30 százalékos arány is több százezres tömeget jelent - nem valószínű, hogy ezen ügyfelek mindegyike el fogja tudni azt végezni, így akár tízezreket is érinthet a zárolás. Pedig a művelet alig pár percet vesz igénybe (hogy mivel jár és mit is kell tenni, arról ebben a cikkben írtunk bővebben).

Nézzük most meg, hogy az egyes biztosítók mit válaszoltak a Pénzcentrum által feltett kérdésekre:

NN

Az életbiztosítások terén a holland biztosító piacvezető, elmondásuk szerint egyéb biztosítási terméket nem érint az adategyeztetés. Pontos adatokat az ügyfelek számáról nem mondtak, de azt írták, hogy "megfelelő ütemben halad" a feldolgozás. Az ügyfeleket postai úton értesítik a teendőkről és a következményekről, a biztosító weboldalán pedig letölthetők a szükséges nyomtatványok, amit kézzel és géppel is ki lehet tölteni. Aki ehhez előzetesen hozzájárult, azokat az ügyfeleket elektronikusan is tájékoztatják.Elmondásuk szerint a kapcsolattartók is értesítik az ügyfeleket, és természetesen a biztosító ügyfélszolgálata is rendelkezésre áll. Lehetséges az NN-nél online ügyintézés is az online felületen (NN direkt) is.

A biztosító felhívja a figyelmet, hogy az azonosítás mielőbbi elvégzése az ügyfelek érdeke, mivel 2019. június 26. után azok esetében, akiknek adatai, nyilatkozatai, okmánymásolatai nem állnak teljes körűen rendelkezésre, a törvény értelmében a biztosítók kötelesek az életbiztosítási szerződéssel kapcsolatos rendelkezések teljesítését megtagadni ezek pótlásáig. Vagyis az ügyfelek e nélkül nem tudnak módosítási igényeket és pénzügyi rendelkezéseket intézni, úgymint (rész)visszavásárlás, biztosítási esemény miatti szolgáltatás, a biztosítási díj/összeg módosítása, díjszüneteltetés, kedvezményezett módosítása, a biztosítási szerződés egyéb módosításai stb.

Ahogy azt már írtuk, az adategyeztetés előtt álló ügyfelek arányát az NN nem árulta el.

Groupama

A Groupama azt írta, hogy az életbiztosítások és a nyugdíjbiztosításoknál is szükség van az adategyeztetésre (ez a két termék technikailag viszont nem különül el egymástól). A következményekről a Groupama is azt írta, hogy átvilágítás hiányában június 26. után a biztosító kénytelen megtagadni az ügyfél által kezdeményezett ügyleti megbízásokat (például a kifizetéseket).

Természetesen, ha az átvilágítás még nem történt meg, és az ügyfél megbízást ad ügyletre, akkor soron kívül megkeressük őt az átvilágítás mielőbbi elvégzése érdekében. A szerződés természetéből adódó díjváltozások, mint pl. az indexálás, díjfizetési mód váltása, nem minősülnek ügyleti megbízásnak, tehát nem vonatkozik rájuk az ügyfél-átvilágítási kötelezettség.

- írja a biztosító, így akkor sincs vész, ha határidőig nem történt meg az adategyeztetés, hiszen határidő után is el lehet végezni azt. A tájékoztatásról a biztosító azt írta, hogy elektronikus és postai levélben is értesítik az ügyfeleket, de a kapcsolattartók is segítséget tudnak nyújtani, valamint telefonon is rendelkezésre állnak, ha valakinek kérdése van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy mennyi ügyfélnek kell még elvégeznie az adategyeztetést, a biztosító válaszában nem árulta el.

Uniqa

A törvény a biztosító közlése szerint az életbiztosításokat érinti csak. A biztosító azt írta válaszában, hogy csak azokat az ügyfeleket keresik meg személyre szólóan, akik esetén az adategyeztetés szükséges - aki tehát elvégezte már, annak nem kell folyamatos értesítésekre számítania.

Az UNIQA Biztosító a törvényi megfelelés biztosítása mellett az ügyfelek érdekeit, szokásait is maximálisan figyelembe kívánja venni, ezért kizárólag azokat az ügyfeleinket keressük majd meg személyre szólóan, akiknél valamilyen adathiány felmerül, és ezt akkor tesszük meg, amikor az adott megbízás, tranzakció aktuálissá válik (kifizetések esetében). Az adategyeztetésre így folyamatosan kerül majd sor, elkerülve ezzel azt, hogy ügyfeleinknek rövid határidőn belül kelljen az esetleges adathiány miatt intézkedniük

- írják. A biztosító válasza szerint biztosítja a postai és elektronikus ügyintézést is. Ha nem történik meg az adategyeztetést, akkor a biztosító válasza szerint nem végezhetik el az ügyfelek megbízásait.

Hogy mennyien nem végezték már el az adategyeztést, az Uniqa nem árulta el.

Generali

A biztosító válaszában az unit-linked és a hagyományos életbiztosításokat nevezte meg, mint azokat a termékeket, ahol kötelező elvégezni az adategyeztetést. A részletes teendőkről postai úton és levélben értesítik az ügyfeleket. Elmondásuk szerint a törvény kizárólag életbiztosításokra vonatkozik, ezeken belül elmondásuk szerint a kockázati életbiztosítások esetén nem értelmezhetők a törvényi rendelkezések, így az életbiztosítások teljes palettájára nem terjed ki a törvény. A Generali ezt írja:

Így tehát a rendelkezés kizárólag a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) és hagyományos életbiztosítási termékek vonatkozásában él. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy amennyiben az ügyfél június 26. napját megelőzően nem pótolja a hiányzó adatokat, a szerződése NEM szűnik meg, csupán annak vonatkozásában ügyletek (pl. kifizetés) nem hajthatók végre mindaddig, amíg az adatpótlás nem történik meg.
Az adategyeztetést még el nem végzett ügyfelek arányát a Generali nem árulta el.

Magyar Posta Biztosító

Az ő válaszuk szerint szintén az életbiztosításokra érvényes a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény - ők ezekben az esetekben végzik el az adategyeztetést. Az értesítés levélben történik, és arra buzdítja az ügyfeleket, hogy keressék fel a postai értékesítőjüket. Aki nem végzi el az életbiztosítás esetén az adategyeztetést, az nem tranzaktálhat - amint azonnal megteszi azt, a biztosító a zárolást feloldja.

Az adategyeztetést elvégzők arányát a Posta Biztosító - ki nem találod - nem árulta el.

Összegzés

A biztosítók egyike sem árulta el pontosan, de még hozzávetőlegesen sem, hogy mennyien nem végezték még el az adategyeztetést. Az egyik válaszadó azonban megjegyezte, hogy a biztosítók adatfeldolgozása során több nehézség is hátráltatja a pontos felmérést, így nem kizárt, hogy maguk a biztosítók sincsenek tisztában az adategyeztetésre váró teljes ügyfélkörrel. Nagyon valószínű, hogy a határidő lejártáig több olyan ügyfél lehet, akik életbiztosításra "zárolásra" kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem