11 °C Budapest

Kész, vége: hamarosan több tízezer magyar számláját zárolhatják

2019. április 30. 11:02

Rengeteg magyar banki ügyfél számláját zárolhatják, hiszen rengetegen nem végezték még el a kötelező adategyeztetést. A határidő sürget, nem érdemes tehát várni, főleg annak tudatában, mennyire egyszerű műveletről van szó. Alábbi cikkünkben sorra vesszük a tudnivalókat az adategyeztetés kapcsán, és azt is bemutatjuk, hogy mi az ügyfelek teendője.

Nem sok idejük maradtak a banki ügyfeleknek arra, hogy elvégezzék a banki adategyeztetést. Különféle felmérések és a bankok bevallása szerint is egyelőre még rengeteg ügyfél nem végezte el a kötelező adategyeztetést, amelyet a 2017-ben elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozása ellen hozott törvény alapján el kell végezni június 26-ig. Aki nem tette meg, annak minél előbb érdemes azt elvégezni, hiszen a lejárat előtt feltehetően telítettek lesznek a bankfiókok, így akkor már kevésbé lesz egyszerű az ügyintézés. Az alábbi írásunkban a teendőkkel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket gyűjtöttük csokorba.

Miért van szükség az adategyeztetésre?

A banki adategyeztetés a 2017 június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt kötelező, az ugyanis előírja a bankoknak, hogy világítsák át az ügyfeleiket. Ezért van szükség számukra a legfontosabb személyes adatokra - ez minden pénzintézetnél kötelező.

Mindenkinek el kell végeznie az adategyeztetést?

Nem. Csak azoknak a lakossági és vállalati ügyfeleknek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, az ezután nyitott bankszámlákra nem lesz kötelező az. Fontos, hogy akinek több bankszámlája van, annak a megadott dátum után kötött számlájára el kell végeznie az adategyeztetést.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Meddig kell elvégeznem az adategyeztetést?

A törvény 2017. június 26-án lépett életbe, és két éves időszakot hagyott az átvilágítás elvégzésére. A bankoknál ezért legkésőbb 2019. június 26-ig le kell adnunk a kért adatainkat. Természetesen az adategyeztetést elvégezhetjük korábban is, sőt, célszerű, feltehetőleg ugyanis az utolsó napokban sokan fogják megrohanni a bankfiókokat.

Mi történik, ha nem végzem el az adategyeztetést?

Az egyeztetés kötelező, ezért az ügyfeleknek nincs mérlegelési joga - az egyeztetést kötelezően el kell végezni. Amennyiben nem történik ez meg, a banknak sincs mérlegelési lehetősége - zárolnia kell az ügyfél bankszámláját.

Azaz megszűnik a bankszámlám, ha nem csinálom meg?

Nem. A zárolás során a bankszámlán levő pénz nem veszik el, ugyanakkor nem tudjuk majd azt levenni róla, nem tudunk átutalást indítani, de még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mindazonáltal ha határidő után elvégezzük az adategyeztetést, a bankszámlánk zárolását feloldja a bank.

Mi kell az adategyeztetéshez?

A banknak az ügyfél átvilágításához mindössze pár személyes adatunkra van szüksége. Magyarországi lakossági ügyfelek esetén ez a személyazonosító igazolvány, valamint lakcímet igazoló okmány, külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány vagy a tartózkodásra jogosító papír. Amennyiben valaki kiemelt közszereplő, annak szüksége lehet egy erről szóló nyilatkozatra.

Ki a kiemelt közszereplő?

Kiemelt közszereplőnek minősül a miniszterelnök, államfő, miniszter, miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő, vagy jogalkotó szerv tagja. Magyarországon politikai pártvezető testület tagja is annak minősül, valamint a Kúria, Alkotmánybíróság tagja - valamint olyan jogi szervé, amellyel szemben fellebbezésnek nincs helye. De ide tartozik még a Monetáris Tanács tagja és az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, nagykövet, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettesei, rendvédelmi feladatokat ellátó szerv központi szervének vezetője, többségi állami tulajdonú vállalatok vezetőségi tagjai, nemzetközi szervezet vezető testületének tagja. Mindezek mellett nyilatkozatkötelesek a fenti tisztségekhez tartozó személyek hozzátartozói is.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ki számít kiemelt közszereplő hozzátartozójának?

Már a fenti tábor önmagában is népes, de még szélesebb lesz, hiszen kibővül továbbá a fenti személyek közeli hozzátartozóival: házastárs, élettárs, örökbefogadott-, mostoha-, vér szerinti- és nevelt gyermeke és ezek élet- és házastársa, vér szerinti, örökbefogadó és nevelőszülője. De nyilatkozatköteles továbbá a kiemelt közszereplővel közös tulajdonú vállalatot birtokló magánszemély is. Akkor is nyilatkozatköteles a természetes személy, ha egyszemélyes tulajdonosa olyan szervezetnek, amelyet a kiemelt közszereplő személy javára hoztak létre - ennek a szabályozásnak a célja a pénzmosás elleni fellépés lehetősége.

Mennyire bonyolult a folyamat?

Semennyire. Ha valaki nem számít kiemelt közszereplőnek, akkor mindössze a személyazonosító okmányára és lakcímkártyájára lesz szüksége. A művelet így pár percet vesz igénybe - akkor is, ha az adatok megváltoztak. Aki pedig neadjisten közszereplő hozzátartozója, annak bonyolultabb lehet a helyzet, de ebben az esetben is a bankok részletes tájékoztatást adnak, és felkészülten várják az ügyfeleket.

Muszáj bemennem a bankfióka?

Nem. Minden banknál lehet postán is elvégezni az adategyeztetést - ebben az esetben viszont a beküldött azonosító okmányoknak olvashatónak kell lennie, és a valós adatokat kell tartalmazniuk. Néhány bank lehetővé teszi a videós azonosítást és a netbankos feltöltést, ez azonban bankonként változhat.

Csak a bankoknál kell elvégezni az adategyeztetést?

Nem, azoknál a biztosítótársaságoknál is adatot kell egyeztetnünk, amelyeknél számlát vezetünk. Erről se feledkezzünk meg a banki adategyeztetést mellett, mindenképp érdkelődjünk biztosítónknál!

Mi történik a vállalati ügyfelekkel?

A vállalatok esetén lehet némileg bonyolultabb a helyzet. Mindenképpen szükség lesz a tényleges tulajdonosi nyilatkozatra, valamint a megbízott/meghatalmazott személy adatainak újbóli megadására is. Sok esetben például régen nem rögzítették a cég képviselőinek születési helyét - ma már ez is kötelező lesz. Kis felkészüléssel azonban ezek az adatok is könnyen beszerezhetőek, érdemes tehát a vállalati számlák egyeztetését is mielőbb elvégezni.

Hova forduljunk, ha kérdésünk van?

Minden esetben a bankunkhoz. Ők tömegesen fel vannak készülve az ügyfelek fogadására, és az esetleges kérdéseink esetén könnyen és hatékonyan tudnak segíteni. Nem érdemes máshonnan informálódni, hiszen az eljárások - kis mértékben - különbözhetnek bankonként. Az adategyeztetés rendkívül egyszerű, pár perces folyamat, ennek ellenér mégis sokan elfelejtették eddig. Nem érdemes várni, hiszen ha június 26-ig nem végezzük el, akkor bizony jön a zárolás.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem