12 °C Budapest
Hétköznapi gyümölccsel harcolhatsz a bélgyulladás ellen

Hétköznapi gyümölccsel harcolhatsz a bélgyulladás ellen

MTI
2018. augusztus 22. 20:30

Csökkentheti a vastagbélgyulladást az eper napi fogyasztása - közölte a világ legnagyobb nonprofit tudományos szervezete, az Amerikai Kémiai Társaság (ACS).

A 158 ezer tagú szervezet szerint napi kevesebb mint egy csészényi eper segíthet a vastagbélgyulladás vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD) csökkentésében, amely súlyos hasmenést és kimerültséget okozhat. Az Amhersti Massachusetts Egyetem (UMass Amherst) kutatócsapata négy egércsoporttal végzett kísérleteket: az egyes csoportok különböző mennyiségű eperport kaptak, így vizsgálták a szakértők a gyümölcs hatását a bélgyulladásra. 

Arra az eredményre jutottak, hogy a teljes eperszemek fogyasztása akkora napi adagban, amely az embereknél háromnegyed csészényinek felel meg, már 

jelentős mértékben csökkenti az IBD-ben szenvedő egerek olyan tüneteit, mint a jelentős testsúlycsökkenés és a véres hasmenés.

Az eper rendszeres napi fogyasztásának pozitív hatásai között megfigyelték azt is, hogy helyreállította az IBD-vel diagnosztizált egerek egészségtelen mikrobiom-összetételét. Az IBD hatására ugyanis növekszik a káros baktériumok és csökken a jótékony baktériumok szintje a vastagbélben. A tudósok tovább folytatják kutatásaikat, hogy az eper hatását az IBD-vel küzdő pácienseknél is kimutathassák. 

A sokak által gyakorolt ülő életmód és az étkezési szokások - cukorban, állati zsírokban gazdag, de rostokban szegény étrend - támogatja a vastagbélgyulladást és növeli az IBD kockázatát

- mondta a tanulmányt vezető Hang Xiao, a UMass Amherst munkatársa. Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban mintegy hárommillióra tehető az IBD-vel élő felnőttek száma. Az ilyen betegeknél nagyobb a végbélrák kialakulásának kockázata.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?