22 °C Budapest
Retteghetnek a Mastercard tulajdonosok: tömegével tilthatják le a kártyáikat

Retteghetnek a Mastercard tulajdonosok: tömegével tilthatják le a kártyáikat

2018. július 14. 10:00

Az egyik hazai pénzintézet bankkártyás csalásmegelőzési csoportjának tájékoztatása szerint egy szimpla technikai hibánál több volt a csütörtök esti rendszerleállás mögött a Mastercardnál. Sőt a jelenleg rendelkezésre álló - nem hivatalos - információink alapján biztonsági incidens történt a kártyatársaságnál - írja a HVG.

Ahogy arról csütörtök este a Pénzcentrumon is beszámoltunk, a Mastercard kártyatársaság aznap este értesítette a magyar bankokat, hogy általános rendszerhiba miatt nem működtek bizonyos betéti és hitelkártyák. Olyannyira nem, hogy ezekkel sem fizetni, sem pedig készpénzt felvenni nem lehetett. A kártyatársasága közleménye szerint azonban a fizetési rendszerben keletkezett hibát sikerült hamar elhárítaniuk, és késő estére már minden rendben volt.

Az ügy ezzel azonban úgy látszik nem ért véget, sőt. A HVG egyik kollégájának ugyanis a Raiffeisen Bank ügyfélbiztonsági vonalán elmondták: 

a csütörtök esti rendszerleállás után arról kaptak értesítést a Mastercard európai központjától, hogy visszaélés történhetett több kártya adataival

- írja a lap. A bank ügyfélbiztonsági munkatársa szerint ráadásul a probléma nem bankspecifikus, és csak náluk is elég sok kártyát érint. Éppen ezért a Raiffeisennél - és a lap szerint vélhetően más bankoknál is - most biztonsági okokból le is tiltják az érintett kártyákat. A lap megkereste az OTP-t, illetve a K&H-t is, ám ezidáig még nem kapott tőlük választ az üggyel kapcsolatban.

Frissítés: 17:25

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtóban megjelentekre reagálva a Mastercard megerősíti, hogy kártyabirtokosok adataival visszaélés nem történt

- írja közleményében a MasterCard. Mindezek mellett a Raiffeisen Bank sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy saját tapasztalatuk alapján "az ezen a héten csütörtökön történt nemzetközi Mastercard rendszerleálláshoz nem kapcsolódnak bankkártyaadat-visszaéléshez köthető esetek. Az ezzel kapcsolatos sajtóhírek félreértésen alapulhatnak. A bankkártyák használata továbbra is biztonságos."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?