14 °C Budapest
Rengetegen bukják holnap a TB-t

Rengetegen bukják holnap a TB-t

2017. október 30. 11:45

Vége a türelmi időnek: október 31. után már kötelesek maguk után fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelv szerint a TB-t) azok, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem sikerült elhelyezkedniük.

Több mint tízezer diák fejezte be idén nyáron a tanulmányait, sokan azonban nem tudnak rögtön elhelyezkedni. Ezt mutatja az is, hogy a KSH legutóbbi adatai szerint a 15 és 24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

Október 31-én lejár a diákigazolványok érvényessége, ezzel együtt a 45 napos türelmi határidő is, így akinek már megszűnt a tanulói/hallgatói jogviszonya, és nem tudott elhelyezkedni, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, aminek összege idén 7 110 forint havonta.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

Csekk? Utalás? Kinek?

A határidő lejárta után 15 napon belül jelezni kell a NAV-nál a járulékfizetési kötelezettséget. Ehhez egy adatlapot kell kitölteni (T1011), amit az adóhivatal ügyfélszolgálatán lehet beszerezni, vagy a honlapjáról letölteni. Kitöltés után pedig személyesen, postai úton, vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül eljuttatni a NAV-hoz. A bejelentéshez szükség lesz még a nyomtatványon felül

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ-kártya
  • meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el az ügyben.

A TB-t minden hónap 12-ig kell befizetni csekken, vagy banki átutalással.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vannak kivételek, akiknek nem kell fizetniük

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20