9 °C Budapest
Rengetegen bukják holnap a TB-t

Rengetegen bukják holnap a TB-t

2017. október 30. 11:45

Vége a türelmi időnek: október 31. után már kötelesek maguk után fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelv szerint a TB-t) azok, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem sikerült elhelyezkedniük.

Több mint tízezer diák fejezte be idén nyáron a tanulmányait, sokan azonban nem tudnak rögtön elhelyezkedni. Ezt mutatja az is, hogy a KSH legutóbbi adatai szerint a 15 és 24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

Október 31-én lejár a diákigazolványok érvényessége, ezzel együtt a 45 napos türelmi határidő is, így akinek már megszűnt a tanulói/hallgatói jogviszonya, és nem tudott elhelyezkedni, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, aminek összege idén 7 110 forint havonta.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

Csekk? Utalás? Kinek?

A határidő lejárta után 15 napon belül jelezni kell a NAV-nál a járulékfizetési kötelezettséget. Ehhez egy adatlapot kell kitölteni (T1011), amit az adóhivatal ügyfélszolgálatán lehet beszerezni, vagy a honlapjáról letölteni. Kitöltés után pedig személyesen, postai úton, vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül eljuttatni a NAV-hoz. A bejelentéshez szükség lesz még a nyomtatványon felül

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ-kártya
  • meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el az ügyben.

A TB-t minden hónap 12-ig kell befizetni csekken, vagy banki átutalással.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Vannak kivételek, akiknek nem kell fizetniük

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27