15 °C Budapest
Tömegek bukják el holnaptól a TB-t

Tömegek bukják el holnaptól a TB-t

2017. május 15. 11:03

A mai napon jár le a türelmi határidő, azok a tanulók, akiknek idén járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült munkát találniuk, a holnapi naptól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a köznyelv szerint a TB-t. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.


Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mindenkinek kötelező, attól függetlenül, hogy valaki éppen beteg-e vagy sem. Ez általában nem jelent gondot, azoknak, akik épp iskolába járnak, vagy be vannak jelentve a munkahelyükön. De amikor nem állunk munkaviszonyban és már nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor ezt a járulékot, vagyis korábbi nevén a társadalom biztosítást (TB) magunknak kell fizetnünk.

Ennek összege jelenleg 7 110 forint havonta.

Kinek kell holnaptól fizetni?

Azok a frissen végzett diákok, akiknek idén márciusban járt le a diákigazolványa és még nem sikerült elhelyezkednie a munkaerőpiacon, a holnapi napon lejár a 45 napos türelmi határideje, vagyis

május 16-tól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

Sokakat érint

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén a január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,9 százalékponttal, 10,3 százalékra csökkent, munkanélkülieken belüli arányuk némileg mérséklődött, de még továbbra is minden hatodik munkanélküli ebből a korcsoportból kerül ki. A munkanélküliség átlagos időtartama egyébként átlagosan 17,5 hónap; a munkanélkülieknek pedig a 45,1 százaléka a legalább egy éve keres állást.

Hogyan kell fizetni?

A járulék fizetését (15 napon belül) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell kezdeményezni a 17T1011-es adatlap kitöltésével. Ez az adatlap az adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, vagy letölthető az adóhatóság honlapjáról. Ezt pedig postán, személyesen, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyomtatványon kívül az alábbiakra van szükség a bejelentkezéshez:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ kártya
  • meghatalmazás, akkor ha nem az igénylő jár el az ügyben.
A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

Van kivétel?

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

A járulékot egyébként a kötelezett hozzájárulásával más (például egy családtag) is fizetheti. Ezt az átvállalást azonban az állami adóhatósághoz kell bejelenteni, mert csak így válik érvényessé az átvállalás/befizetés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?