28 °C Budapest
Megrohanták a patikákat: durván emelkedhet az életmentő oltás ára

Megrohanták a patikákat: durván emelkedhet az életmentő oltás ára

2017. január 17. 12:02

Hiába lett ingyenes az egyik védőoltás, így is méregdrága a védekezés az agyhártyagyulladás ellen. A teljes védelemért fizetett vakcinák árai akár 130 ezer forintba is kerülhetnek. A Pénzcentrum értesülései szerint azonban a közeljövőben még drágább lehet a védekezés, hiszen a nagy kereslet miatt egyes gyártók emelik az árakat. De valóban ilyen nagy lenne a baj?


Néhány hete vírusként terjedtek a magyar sajtóban a veszélyes agyhártyagyulladásról (meningococcus) szóló cikkek, amiben a közelmúltban egy bölcsődés korú kisgyermek és egy kamasz fiú is életét vesztette. Ezek után a magyar kormány a C típusú meningococcus elleni vakcinát térítésmentesen is elérhetővé tette, a végeredmény pedig az lett, hogy annyira megnövekedett a kereslet a védelmet nyújtó vakcinák iránt, hogy néhány patikában már hiánycikk lett az agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

Az oltóanyagok gyártása hosszadalmas és összetett folyamat, átlagosan 12 - 18 hónapot vesz igénybe, és a minőségellenőrzésük is rendkívül szigorú, így emiatt is előfordulhatnak várakozási idők, az ellátási láncban

- tudta meg a Pénzcentrum a "Védettség" Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesületétől.

A termékek elérhetőségéről egyébként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet honlapján tájékozódhatunk.

Még drágább lehet a védekezés

Ha azonban teljes védelmet szeretnénk a gyermekünknek, akkor még kétféle oltás beadására is szükség van. Ezeknek az ára akár 130 ezer forintra is rúghat, attól függően, hogy hány éves a gyermekünk és melyik vakcinából hány darabra van szüksége.

A Pénzcentrum iparági értesülése szerint azonban egyes gyártók emeltek némileg a vakcina árain, amit eddig 15 ezer forintért lehetett beszerezni, most csaknem ezer forinttal lett drágább.

A másik oltóanyag ára jelenleg 30 ezer forint körül mozog, ebből ráadásul nagy hiány is van, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek is emelkedni fog, akár jelentősen az ára.

Mitől függnek az árak?

Magyarországon a nem támogatott készítmények szabadárasak. Ezért a gyártók a meningococcus B, illetve a négykomponensű oltóanyagok esetén ajánlott fogyasztói árat határoznak meg, amelyre a patikák alkalmazzák a saját árrésüket, így

az oltóanyagok ára gyógyszertáranként is változhat.

Az oltóközpontoknál pedig az oltóanyagok ára mellett egyéb szolgáltatások, például tanácsadás és beadási költségek merülhetnek fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A védőoltások árai tükrözik továbbá az összetett kutatási-fejlesztési és gyártási folyamatok költségeit is. Mivel a különböző védőoltások eltérő technológiával készülnek, ezért azok árai is különbözőképpen alakulnak

- hívta fel a figyelmünket a Védettség Egyesület.

Az egyesület tájékoztatása szerint azonban nem gyakorlat a gyógyszergyártó cégek részéről, hogy hiány esetén árat emeljenek, patikánként azonban valóban eltérések mutatkozhatnak a nem támogatott oltóanyagok esetében.

Valóban nagy a baj?

Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott jelentés és publikált adatok alapján

hazánkban jelenleg nincs meningococcus járvány.

Közel annyi megbetegedés és haláleset történik, mint az előző évek hasonló időszakában szokott.

Természetesen a prevenció a meningococcus fertőzés ellen is nagyon fontos, azonban nincs ok arra, hogy most a nagy médianyilvánosságot kapott esetek miatt pánik alakuljon ki. Javasolt, hogy a szülők a gyermekorvossal együtt nézzék át a gyermekek immunizációs státuszát és tervezzék meg, hogy az adott gyermeknek milyen védőoltás(ok) beadására lehet szüksége és azt milyen ütemezés szerint fogják beadni

- tette hozzá a Védettség Egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43