7 °C Budapest

Megrohanták a patikákat: durván emelkedhet az életmentő oltás ára

2017. január 17. 12:02

Hiába lett ingyenes az egyik védőoltás, így is méregdrága a védekezés az agyhártyagyulladás ellen. A teljes védelemért fizetett vakcinák árai akár 130 ezer forintba is kerülhetnek. A Pénzcentrum értesülései szerint azonban a közeljövőben még drágább lehet a védekezés, hiszen a nagy kereslet miatt egyes gyártók emelik az árakat. De valóban ilyen nagy lenne a baj?


Néhány hete vírusként terjedtek a magyar sajtóban a veszélyes agyhártyagyulladásról (meningococcus) szóló cikkek, amiben a közelmúltban egy bölcsődés korú kisgyermek és egy kamasz fiú is életét vesztette. Ezek után a magyar kormány a C típusú meningococcus elleni vakcinát térítésmentesen is elérhetővé tette, a végeredmény pedig az lett, hogy annyira megnövekedett a kereslet a védelmet nyújtó vakcinák iránt, hogy néhány patikában már hiánycikk lett az agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

Az oltóanyagok gyártása hosszadalmas és összetett folyamat, átlagosan 12 - 18 hónapot vesz igénybe, és a minőségellenőrzésük is rendkívül szigorú, így emiatt is előfordulhatnak várakozási idők, az ellátási láncban

- tudta meg a Pénzcentrum a "Védettség" Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesületétől.

A termékek elérhetőségéről egyébként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet honlapján tájékozódhatunk.

Még drágább lehet a védekezés

Ha azonban teljes védelmet szeretnénk a gyermekünknek, akkor még kétféle oltás beadására is szükség van. Ezeknek az ára akár 130 ezer forintra is rúghat, attól függően, hogy hány éves a gyermekünk és melyik vakcinából hány darabra van szüksége.

A Pénzcentrum iparági értesülése szerint azonban egyes gyártók emeltek némileg a vakcina árain, amit eddig 15 ezer forintért lehetett beszerezni, most csaknem ezer forinttal lett drágább.

A másik oltóanyag ára jelenleg 30 ezer forint körül mozog, ebből ráadásul nagy hiány is van, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek is emelkedni fog, akár jelentősen az ára.

Mitől függnek az árak?

Magyarországon a nem támogatott készítmények szabadárasak. Ezért a gyártók a meningococcus B, illetve a négykomponensű oltóanyagok esetén ajánlott fogyasztói árat határoznak meg, amelyre a patikák alkalmazzák a saját árrésüket, így

az oltóanyagok ára gyógyszertáranként is változhat.

Az oltóközpontoknál pedig az oltóanyagok ára mellett egyéb szolgáltatások, például tanácsadás és beadási költségek merülhetnek fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A védőoltások árai tükrözik továbbá az összetett kutatási-fejlesztési és gyártási folyamatok költségeit is. Mivel a különböző védőoltások eltérő technológiával készülnek, ezért azok árai is különbözőképpen alakulnak

- hívta fel a figyelmünket a Védettség Egyesület.

Az egyesület tájékoztatása szerint azonban nem gyakorlat a gyógyszergyártó cégek részéről, hogy hiány esetén árat emeljenek, patikánként azonban valóban eltérések mutatkozhatnak a nem támogatott oltóanyagok esetében.

Valóban nagy a baj?

Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott jelentés és publikált adatok alapján

hazánkban jelenleg nincs meningococcus járvány.

Közel annyi megbetegedés és haláleset történik, mint az előző évek hasonló időszakában szokott.

Természetesen a prevenció a meningococcus fertőzés ellen is nagyon fontos, azonban nincs ok arra, hogy most a nagy médianyilvánosságot kapott esetek miatt pánik alakuljon ki. Javasolt, hogy a szülők a gyermekorvossal együtt nézzék át a gyermekek immunizációs státuszát és tervezzék meg, hogy az adott gyermeknek milyen védőoltás(ok) beadására lehet szüksége és azt milyen ütemezés szerint fogják beadni

- tette hozzá a Védettség Egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem