20 °C Budapest
Itt a bejelentés: jön az elektronikus egészségügy Magyarországon

Itt a bejelentés: jön az elektronikus egészségügy Magyarországon

MTI
2016. december 2. 09:46

Már 2017-ben elindul, de 2018-ra kötelező lesz minden egészségügyi szolgáltatónak a csatlakozás. Ennek segítségével a betegek a kanapéról is bármikor elérhetik a leleteiket, vizsgálataikat.

Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT), egy külön honlapon keresztül lesznek elérhetők a jövőben az e-egészségügyi szolgáltatások - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Lukács László György kérdésére.

Egy lakossági portál felületére lehet majd belépni, ügyfélkapus regisztrációt követően és a saját TAJ-azonosító megadásával. Itt lesz lehetőség rendelkezni az EESZT-be kerülő egészségügyi adatok és dokumentumok láthatóságáról. Ezen túlmenően minden élesített szolgáltatás lehetőséget ad majd a lakosság számára, hogy aktív részesévé váljon saját egészségügyi ellátásának.

Mikor jön a szolgáltatás?

Az EESZT rendszeréhez való kötelező csatlakozás 2017-re tehető. A magánszolgáltatók számára - a tervek szerint - 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását, összhangban a korábban eltervezettekkel. A regisztráló megtekintheti:

  • a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat,
  • nyomon követheti azok állapotát,
  • értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (e-beutalóval lefoglalt vizsgálati időpontja, helyszíne, intézmény elérhetősége, rendelési idő ),
  • letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint
  • lekérhetőek lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT vizsgálati eredmények).

A portál súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatások használatában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azok számára, akik újonnan kívánják megismerni az e-egészségügy adta lehetőségeket, létrehoztak egy információs portált, mely a digitális önrendelkezés lehetőségének élesítésével egy időben válik elérhetővé, és ahol minden, a rendszerrel kapcsolatos információ, ismeretterjesztő, valamint képzési, oktatási anyag elérhető lesz, a bevezetéshez igazodva.

Az internetet kevésbé használó betegekre is gondoltak, számukra az egyre nagyobb lefedettséget biztosító Kormányablakok által válik elérhetővé az e-egészségügy. Minden lakossági portálon megtalálható szolgáltatás elérhető bármely Kormányablak ügyintézőjén keresztül is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?