11 °C Budapest
Felrobbant a parlagfűbomba: nehéz hetek várnak az allergiásokra

Felrobbant a parlagfűbomba: nehéz hetek várnak az allergiásokra

2016. augusztus 20. 17:32

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

A korábbi évek azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka augusztus utolsó két hetére, illetve szeptember első hetére tehető.

A parlagfű pollenszórásának intenzitását az időjárás erősen befolyásolja. A májusi-júniusi időszakban a növény növekedéséhez csapadék kell, virágzáskor azonban a hosszú, csapadékos időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést.

A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet - írták.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az Országos Környezetegészségügyi Intézet oldalán található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

Szem- és bőrtüneteket is kiválthat

Az allergia nem csupán szénanátha formájában jelenhet meg: pollenszezonban rosszabbá válhat az ekcéma, sőt, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is kialakulhat.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által kiváltott allergiás panaszok az úgynevezett atópiás tünetcsoportba sorolhatók. Ez tulajdonképpen öröklött készséget jelent, azaz hajlamot az allergiás reakció létrejöttére. Atópiás tünetek több formában jelentkezhetnek: az arra hajlamos egyénnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak.

A pollenallergia talán legismertebb megjelenési formája a szénanátha: a beteg tüsszög, köhög, folyik, eldugul az orra, viszket a szeme az allergiát kiváltó növény virágzásakor.

A légúti panaszokhoz társulva a pollen kiválthat ekcémát is, de vannak, akiknél csak szénanátha jelentkezik, másoknál csak bőrtünet, esetleg mindkettő. Ritkán ugyan, de megeshet, hogy a pollen szemtünetet, súlyos esetben kötőhártya-gyulladást okoz, de kialakulhat szem(héj)-, és arcduzzanat is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem számít az életkor

A pollenek okozta bőrtünetek kicsiken és felnőtteken egyaránt kialakulhatnak. A panaszok leginkább az ekcémásokat érintik, náluk a meglévő betegség tünetei fokozódhatnak. Pollenszezonban legfőképpen a ruhával nem takart részeken mutatkoznak a kifejezettebb ekcémás tünetek: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

A tünetek megjelenésekor az úgynevezett atopy-patch teszttel lehet kideríteni, hogy a tüneteket valóban a pollenek váltják-e ki, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszokkal a légúti allergének szerepe a bőrtünetek súlyosbodásában tetten érhető. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyag elvétele után, a leolvasás során egyes pollenek miatt bőrpír vagy ekcéma jelentkezik az adott területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során beigazolódik, hogy a panaszokat pollenallergia váltotta ki, a kezelőorvos által (!) felírt hatóanyagokkal hatékonyan enyhíthetők a panaszok. A létrejött bőrtünetekre antihisztamin tartalmú készítmény, az erősen viszkető ekcémás területre zsírozó kenőcs, átmenetileg szteroid tartalmú krém használatát javasolják a szakemberek.

Mind a kezelés, mind a megelőzés során fontos a pollennel történő érintkezés kerülése: 

 

  • Magas pollenkoncentráció esetén minél kevesebb időt tölts a szabadban.
  • Nyaraláshoz, pihenéshez próbálj pollenmentes úti célt választanod: a hegyvidék, illetve a tengerpart jó választás.
  • Ha hosszú hajad van, érdemes gyakrabban hajat mosnod. A pollenek a hajadban megtapadva egész nap, sőt, az ágyneműre kerülve alvás közben is irritálhatnak.
  • Az öltözködésedre is érdemes figyelned. Részesítsd előnyben a kényelmes, pamutalapú ruhákat, a műszálak ugyanis irritáló hatásúak lehetnek, a nyári időszakban az erősebb izzadás ronthat a tüneteken.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?