14 °C Budapest
Nehéz hetek elé néznek az allergiások: virágzik a parlagfű

Nehéz hetek elé néznek az allergiások: virágzik a parlagfű

2016. augusztus 14. 10:02

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy augusztus elején a parlagfű virágpora országszerte megjelent a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már mindenhol tüneteket okozó koncentrációban van jelen a levegőben - olvasható az ÁNTSZ honlapján. 

Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható. A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. 

A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

Bőven lenne még feladat

Nem elég hatékony a parlagfű elleni küzdelem, jelentette ki az ATV Start című műsorában Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület vezetője. Kelen Andrásné szerint nem elég csak főosztályvezetői szinten foglalkozni a parlagfű problémával, hiszen a lakosság erősen veszélyeztetett, mivel a parlagfűpollen rendkívül allergén hatású, amely a tüdőbe kerülve súlyos fulladásos tüneteket okoz az arra érzékeny személyekben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Gyógyszerek hiányában a parlagfű-allergia életveszélyes is lehet, de hozzátette: hiba lenne azt várni, hogy a gyógyszerek majd úgyis megszüntetik a tüneteket. A jövő nemzedékek ombudsmanjának javaslatára, amely szerint indokolt lenne kormánybiztos kinevezése a probléma kezelésére, Kelen Andrásné azt mondta: támogatja a javaslatot, de a kormánybiztos kinevezése csak akkor jelentene érdemi változást, ha megfelelően elkötelezett ember kapná a feladatot, és a vele szembeni elvárás számszerűsítve lenne. 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?