Tombolva pusztított a vihar: rég nem látott károk országszerte + képek

Tombolva pusztított a vihar: rég nem látott károk országszerte + képek

2016. július 14. 13:32

Országszerte jelentős károkat okozott a Magyarország felett átvonuló vihar. Szinte nem volt olyan, ahol ne keletkezett volna kisebb-nagyobb kár a felhőszakadások és a szél miatt. A biztosítók is jelentős károkról számoltak be, a bejelentések száma már most megközelíti az 5 ezret.

Országszerte folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharok okozta károk helyreállításán. Számos helyen a közúti és a vasúti közlekedésben is vannak fennakadások, az M6-os autópályát is lezárták egy szakaszon, és több településen az áramszolgáltatás is szünetel. A szerda késő délután kezdődött viharok miatt több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat csütörtök reggelig.

Szerdán Veszprém és Tolna, csütörtökön a reggeli órákban Baranya megyéből érkezett a legtöbb bejelentés. Veszprém és Zala megyében a műveletirányítók létszámát is meg kellett növelni

 - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Általában a viharos erejű szél és a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát. A leszakadt faágak, kidőlt fák sok helyen akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. Az esővíz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Forrás: MTI


Az OKF szóvivője délben is arról számolt be, hogy továbbra is folyamatosan érkeznek a riasztások a viharkárok miatt. Már Pest megyéből is több bejelentés érkezett, és a front vonulásával már a keleti országrészben is egyre több dolguk van a tűzoltóknak. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján azt írta, hogy az M6-os autópálya egyik alagútjában a csütörtöki vihar következtében áramszünet van, a szolgáltató már dolgozik a hiba elhárításán. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint műszaki hiba miatt lezárták az M6-os autópálya Pécs felé haladó sávjait is Bátaszék és Véménd között. A lezárás érinti az autópálya négy alagútját is, a közlekedőket az 56-os útra terelik.
Zalában a vihar számos helyen fákat döntött ki vagy nagyobb ágakat szakított le, Balatongyörökön egy férfi könnyebben megsérült, amikor kempingezők sátraira dőlt egy fa.

Forrás: MTI


A viharos szél miatt már szerda éjszaka több mint tucatnyi helyen - elsősorban a megye északi részén, a Balaton térségében - kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, de csütörtökön a kora reggeli óráktól további bejelentéseket is kaptak. Többségében parkoló autókat, lakóházat, villanyvezetéket veszélyeztető fákat távolítottak el, megbontott tetőt állítottak helyre a tűzoltók, de Keszthelyen a 76-os, Balatongyörökön pedig a 71-es főút forgalmát is akadályozták az utakra dőlő fák.

Balatongyörökön két sátorra és három kerékpárra dőlt egy megtermett fa, az egyik sátorban egy férfi könnyebben megsérült - tette hozzá a szóvivő. Baranya megyében a legtöbb bejelentés csütörtök reggel Pécsről érkezett: a Megyeri hídra nagyméretű fa dőlt, a Keszüi úton és a Radnóti Miklós utcában szintén fák dőltek személyautókra. Korábban kidőlt fa zárta el az utat Vajszló és Vejti között, Pécsváradnál tetőszerkezetet rongált meg az erős szél, Komlóra is kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat.

Forrás: MTI


Somogyban fákat csavart ki gyökerestül, és ágakat szakított le a vihar, főként a megye északi és déli területein. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az éjszaka mintegy ötven esethez riasztották a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat. Tucatnyi településen akadályozták a forgalmat a letört faágak, kidőlt fák, amelyek esetenként villanyvezetékeket és autókat is megrongáltak.

Csokonyavisonta és Babócsa között egy gyökerestül kicsavart fa teljesen megbénította a forgalmat egy időre, Kapolynál a vasúti sínekre dőlt fa okozott fennakadást. Barcs és Babócsa között szintén elakadt egy személyvonat, miután több bedőlt fa is akadályozta az útját, de időben meg tudott állni az akadály előtt.

Forrás: MTI


Tabon egy raktárépület csapadékelvezetője eltörött, és a raktárt - amelyben elektronikai berendezéseket tároltak - elöntötte a víz, ezért szivattyúkra volt szükség a kárcsökkentéshez, veszélyelhárításhoz. Balatonszabadiban egy családi ház alagsorába tört be a víz, amin szintén szivattyúval lehetet segíteni. A Somogy megyei tűzoltók csütörtök délelőtt is folyamatosan dolgoztak.

Veszprém megyében, a helyi katasztrófavédelem közlése szerint napokig is eltarthat a szerdai vihar utáni kárfelszámolás. Annyi esetet kell megoldaniuk a tűzoltóknak, mint amennyi az egész országban szokott bekövetkezni egy átlagos napon - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. Az EDF-DÉMÁSZ azt közölte: a hajnali vihar miatt áramkimaradások vannak Csongrád és Bács-Kiskun megye több településén, az áramszolgáltató szakemberei reggel óta dolgoznak a hibák elhárításán. Közleményük szerint Baja és Kecskemét térségében a középfeszültségű hálózat jelentősen megrongálódott, több helyen leszakadt a vezeték, kidőltek az oszlopok, és ez több településen okozott áramkimaradást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Mávinform azt közölte, hogy a vihar az ország több részén a vonatközlekedésben is fennakadásokat okoz. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Győrben egy tűzoltóautó épp a vasúti sínekhez tartott - amelyekre a viharban rádőlt egy fa - amikor összeütközött egy személygépkocsival. A balesetben a két jármű vezetője megsérült.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt jelenleg is másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Délután egyre inkább csak a keleti határvidéken lehetnek heves zivatarok, majd este ott is megszűnnek. A heves zivatart akár 90 kilométer/óra feletti széllökés, és 2-3 centiméteresnél nagyobb jég is kísérheti. Emellett felhőszakadások során helyenként 50 milliméternél több csapadék hullhat rövid idő alatt.

A bizotsítók is jelentős károkról számolnak be

A hét eleji országos viharokat követően 1890 kárbejelentés érkezett az Aegonhoz, de még mindig folyamatosan emelkedik a számuk. A legtöbb a kedd esti szombathelyi viharkárokról érkezett, de a szerdai vihar miatt Veszprém megyéből is nagy számban érkeznek a bejelentések. A károk jelenős részét jég okozta (1251), ezt követi a vihar (352) és a villámcsapás (104). A biztosító ügyfelei által becsült kárösszeg 340 millió forint, az átlagkár 178 ezer forint.

Az Allianz Hungária több mint 1300 kárbejelentést regisztrált a szerdai viharokat követően, ebből közel 1000 kárigény jégeső miatt érkezett. Emellett beázást, felhőszakadást és viharkárokat jelentettek. Jelenleg Szombathely és környékéről érkezik a legtöbb igény, de a Dunántúlról, valamint a Duna-Tisza közéről is fogadott hívásokat a biztosító, a keleti országrészben viszont egyelőre nem tapasztalt nagyobb kárszám-emelkedést.

A K&H Biztosítóhoz két nap alatt több mint 300 kárbejelentés érkezett a viharok miatt, a károk átlagértéke 65 ezer forint. A biztosító szerdán 210 kárbejelentést regisztrált, amelyek összértéke 13,7 millió forint volt, csütörtök reggel pedig további 105 kárbejelentés érkezett, amelyek összértéke 6,8 millió forint.

A Groupama Biztosítóhoz több mint 1000 kárbejelentés érkezett szerdán a hét eleji viharok miatt, ebből több mint 600 Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből. A károk közel 90 százalékát jégverés okozta, a kárösszeg 75 millió forint. A biztosítótársaság a Balaton északi partját szerdán érintő heves vihar miatt ma újabb bejelentési hullámra számít, várakozásai szerint a kárbejelentések száma elérheti a 4000-et is az országon átvonuló vihar eredményeként. A károk mielőbbi rendezése érdekében munkaerő-átcsoportosítást és hétvégi munkavégzést is elrendelt az érintett területen a biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?