13 °C Budapest

Rengeteg magyar bukhatja az egészségbiztosítását

2016. május 28. 12:02

Az önkormányzatoknak kell tájékoztatniuk a betegeket arról, ha változás van a háziorvosi praxisban, például a háziorvos nyugdíjazása miatt. A háziorvosoknak pedig bizonyos időszakonként kötelező behívniuk betegeiket - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak. Selmeczi Kamill hozzátette: ha a beteg nem megy el az orvoshoz, az egészségbiztosító nem fizet utána.

"Praxisváltozás esetén a praxisjognak, mint vagyonértékű jognak az eladásáról, átadásáról van szó. A törvény által szigorúan meghatározottan csak arra alkalmas jogosultsággal rendelkező veheti át a háziorvosi praxist" - mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: ezzel együtt az új orvos a háziorvosi praxisba bejelentkezett betegeket is átveszi.

"Ebben az esetben a betegek nem választhatnak, hiszen átveszi őket egy másik háziorvos, aki a továbbiakban az ellátást nyújtja. De ha nem elégedett az új orvos tevékenységével, akkor megvan a lehetősége arra, hogy praxist váltson. Az új szabályozás szerint ezt évente egyszer teheti meg" - fogalmazott az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Selmeczi Kamill elmondta: a betegkörnek tudomást kell szereznie arról, hogy a praxisban, a háziorvos személyében változás lesz.

Az ellátásért az önkormányzat a felelős. A helyi önkormányzatnak megfelelő módon tájékoztatást kell adnia a lakosságnak arról, hogy a háziorvos személyében milyen változás történik, és van-e az ellátás tekintetében, például a rendelési időben változás, amelyet az önkormányzatnak kell jóváhagyni. Az új háziorvos is valamilyen bemutatkozó lehetőséggel állhat a lakosság elé, hogy a betegek személyesen is megismerjék őt

- hangsúlyozta Selmeczi Kamill.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi rendelkezések mellett előfordulhat, hogy egy beteg évekig nem jelenik meg a háziorvosnál.

"Ez abból adódhat, hogy a panaszmentes beteg a háziorvos hívására sem jelentkezik a rendelőben, ha a korosztályára szabott kötelező szűrővizsgálaton és státuszfelmérésen, a korosztályára szabott időben és gyakoriságban kellene megjelennie" - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hozzáfűzte: a háziorvos behívja, ha hosszú éveken keresztül nem jelentkezett.

"Az egészségbiztosító felé kell igazolnunk a behívásokat, de azoknak a betegeknek a finanszírozását nem folytatjuk, akiknek a törzskartonját és állapotfelmérését nem tudjuk megújítani. Ezzel a háziorvos is érdekeltté van téve abban, hogy keresse a betegét" - jegyezte meg Selmeczi Kamill.

Mint mondta, korcsoportonként meghatározott, hogy a háziorvosnak milyen időszakonként kell látnia a beteget. A gyerekeknek évenként kell állapotfelmérésen részt vennie, a középgenerációnak három évenként, az idősebb korosztálynak pedig kétévente kell átesnie ilyen felmérésen.

"A háziorvos általában behívja a betegeket, de sokan nem jelennek meg a rendelésen. Mivel nem tudják megújítani a törzskartonját, ezért kiesik a finanszírozásból, de a praxisban ottmarad. A háziorvosi praxisok működésének fenntartásához az egészségbiztosítási pénztár adja a forrást, és ennek a forrásnak a kétharmad részét a bejelentkezett betegek után fizeti ki a biztosító. Abban az esetben, ha a beteg nem vesz részt szűrővizsgálaton és állapotfelmérésen, akkor a beteg után az egészségbiztosító a havi és éves díjat nem fizeti ki" - szögezte le Selmeczi Kamill.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint ilyen eset nem fordul elő tömegével, de országos szinten elsősorban a középgenerációt és a fiatal felnőtt generációt tekintve rossz irányú tendencia figyelhető meg.

Most ott tartunk, hogy sokan még a betegkártyát sem adják le a háziorvoshoz, arra hivatkozva, hogy majd csak akkor adják le, ha panaszuk lesz

- mondta Selmeczi Kamill.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem