17 °C Budapest
Fontos határidő közeleg! A nyugdíjunkról van szó

Fontos határidő közeleg! A nyugdíjunkról van szó

2015. november 24. 05:47

Sokak számára már nem kérdés, hogy szükség van nyugdíj-előtakarékosságra, egyre többen vannak, akik ismerik a legjobb megtakarítási termékeket. A nyugdíjbiztosítást, a NYESZ-t és az önkéntes nyugdíjpénztárakat azért is megéri használni, mert komoly állami támogatást is kaphatunk hozzájuk - adókedvezmény formájában. A Pénzcentrum mutatja, hogy működik ez a gyakorlatban.

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben pedig a nyugdíjasok száma csaknem 300 ezerrel növekedett.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Felmérések szerint Magyarországon az emberek 18 százaléka gondolja csak azt, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz ahhoz, hogy tisztességesen megéljenek belőle, pedig a kétharmad szerint az állam feladata, hogy gondoskodjon az idősekről. Ezért is fontos, hogy időben elkezdjük takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre.

Érdemes kihasználni az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett 2014-től kezdve már a nyugdíjbiztosításoknál is 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

Az ÖNYP-nél általában 3-5 portfolió közül választhatjuk ki azt, hogy mibe szeretnénk, ha befektetnék a befizetéseinket, míg a NYESZ egy speciális értékpapírszámla, ahol mi magunk intézzük a befektetéseinket. A legtöbb nyugdíjbiztosítás esetében pedig a befektetési alapokból magunknak állíthatjuk össze saját portfóliónkat. Ez alkalommal pedig a nyugdíjbiztosításokat néztük meg közelebbről.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások esetében az évenkénti állami támogatások a biztosítónkhoz, a nyugdíjbiztosítási szerződésünkre kerülnek, így az adókedvezmény nem a pénztárcánkat, hanem a megtakarításunkat gyarapítja hozamokkal növelve. Ezért ehhez az összeghez is a nyugdíjbiztosítás lejárta után juthatunk csak hozzá.

Hogy működik az adójóváírás?

Az adójóváírást a személyi jövedelemadót fizetők kaphatják meg, ami a biztosító által évente kiadott adóigazolás alapján igényelhető az adóbevallásban.

Vagyis az adóév végéig - december 31-éig - még optimalizálható az adójóváírás összege, így a következő hetekben még élhetünk a jogszabály adta lehetőségekkel.

Az év utolsó hónapjai hagyományosan is intenzívebbek az életbiztosítási piacon, a nyugdíjbiztosítások után igényelhető adókedvezmény lehetősége a következő hetekben pedig várhatóan tovább erősítheti majd a kötési hajlandóságot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyit igényelhetünk vissza?

Az általunk befizetett biztosítási díj összegének 20 százalékát utaltathatjuk a szerződésünkre a megfizetett - kedvezményekkel (pl. családi kedvezménnyel csökkentett - adónkból, ami a nyugdíjbiztosítások esetében legfeljebb évi 130 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, ha évente 650 ezer forintot fizetünk be egy nyugdíjbiztosításra, akkor tudjuk kihasználni a maximális adójóváírást.

Abban az esetben, ha nyugdíjbiztosításunk, nyugdíj-előtakarékossági számlánk és önkéntes pénztári megtakarításunk is van, akkor a három jogcímen együttvéve maximálisan 280 ezer forintnyi adónkról rendelkezhetünk. Azt azonban érdemes tudni, hogy amennyiben idő előtt szükségünk lenne a pénzre, akkor az addig igénybe vett adójóváírást 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk az adóhatóságnak.

Élj a visszaigénylés lehetőségével!

Idén 410 ezren éltek a nyugdíjcélú megtakarítás után járó adókedvezménnyel a 2014. évi befizetéseik után, összesen 11 milliárd forintot írtak jóvá a számlákon. Ez jelentős, 44 százalékos növekedés, hiszen egy évvel korábban "csupán" 7,8 milliárd forint került jóváírásra. A növekedés elsősorban a nyugdíjbiztosítások megjelenésének volt köszönhető, a biztosítási szerződésekre 1,6 milliárd forint érkezett az államtól.

Ugyan 68 ezer kedvezményre jogosító biztosítást kötöttek tavaly, a szerződők harmada egyáltalán nem élt a visszaigénylés lehetőségével.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a témában, szerda délig. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu A kérdéseket a Generali Biztosító szakértői válaszolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?