Ennyien halnak meg autóbalesetben Magyarországon

Ennyien halnak meg autóbalesetben Magyarországon

2015. november 17. 15:01

2014-ben minden huszadik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz köthető személyi sérüléses káresemény követelt halálos áldozatot, világszerte pedig évente több mint 1,2 millió ember veszti életét közlekedési balesetben.

Évente több mint 1,2 millió ember veszti életét, és több millióan sérülnek meg közlekedési balesetben, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ös Globális közúti közlekedésbiztonsági helyzetjelentéséből. A közlekedési baleset a leggyakoribb halálokok rangsorában szerepel. A tendenciák alapján arra lehet következtetni, hogy 2030-ra akár a hetedik halálokká léphet elő a rangsorban.

Magyarországon százezer főre 7,7 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, ami Közép-Kelet Európában átlagosnak számít - Ausztriában (5,4), Csehországban (6,1), és Szlovéniában (6,4). A közlekedési halálozási arány világszerte azonban jóval magasabb (18), Európában pedig közepes értéket mutat (9,3). A KSH adatai szerint 2014-ben Magyarországon összesen közel tizenhatezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ezek során több mint hatszáz személy vesztette életét. A járművezetők az összes közúti balesetből 92 százalékban voltak okolhatóak, a gyalogosok, az utasok, vagy a jármű műszaki hibája, pályahiba és egyéb okok elenyészőek.

Az Allianz Hungária kárstatisztikái szintén megdöbbentő adatokat szemléltetnek. A társaágnál 2014-ben rögzített kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz köthető személyi sérüléses károk 5,2 százaléka volt halálos, azaz minden huszadik személyi sérüléses káresemény követelt halálos áldozatot. Pedig a tájékozódás mellett csupán némi odafigyeléssel, és néhány tanácsot megfogadva is tehetünk azért, hogy megelőzzük az esteleges közlekedési baleseteket és kellő óvatossággal vezessünk a forgalomban.

  • 1. Kerüljük a mobiltelefon használatot: Vezetés közben a mobiltelefon-használat többszörösére növeli a balesetveszélyt. Egy korábbi tanulmány szerint a 17-24 közötti autóvezetők esetében a balesetek legfőbb kiváltó oka a mobiltelefon nyomkodása, ami a figyelemelterelés mindhárom - vizuális, kézi és kognitív - típusát ötvözi.
  • 2. Ne együnk, igyunk, és dohányozzunk a volánnál: Nem csak a rágás és a nyelés tereli el a vezető figyelmét, mindez az étel és ital utáni keresgéléssel kezdődik. Kézbe kell venni, kicsomagolni vagy kinyitni, szájba venni, és utána magunkat és a járművet is letakarítani. A vezetés cigarettázás közben is labilissá válik, ráadásul véletlenül el is ejthetjük az égő cigarettát.
  • 3. Kezeljük megfelelően az információs és szórakoztató rendszereket: Sosem volt ilyen széles az információs és szórakoztató elektronika termékeinek skálája: lejátszók, fedélzeti számítógépek, navigációs rendszerek. Sajnos a figyelmünket is jobban elterelik. A kedvenc zenéink hangos hallgatása megakadályozhatja, hogy meghalljuk a közlekedési zajokat. Az adatok betáplálásához a GPS-berendezésbe az egyik kezünket le kell vennünk a kormányról, a szemünket pedig az útról - és így a baleset bekövetkezésének esélye növekszik.
  • 4. Gondoskodjunk arról, hogy ne tereljék el figyelmünket külső és belső zavaró tényezők: Biztonsági problémát jelenthet a túl sok közlekedési tábla és az ismeretlen környéken való eligazodás is. A mentális figyelmet pedig elvonhatja például a munkahelyi stressz is, ha tehetjük, ne üljünk idegesen a volán mögé.
  • 5. Ne út közben készüljünk fel az induláshoz és a napra: Sok műveletet az utazás előtt is el lehetne intézni, mégis útközben tesszük. A baleseti kockázatot jelentősen csökkentené, ha az autó elindítása előtt kapcsolnánk be az ablaktörlőt, állítanánk be a légkondicionálót, az ülést és a biztonsági övet. Illetve, csak azért mert a napellenzőben van egy kis kozmetikai tükör, még nem kellene a teljes fürdőszobai készülődést az autóban elvégeznünk - az átöltözést, cipőfelvételt, nyakkendőkötést, ékszerfelvételt, fodrászkodást. Mindez megspórolhat ugyan pár percet, azonban nem kifogás arra, hogy saját magunkat és másokat veszélybe sodorjunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?