Tízezreket spórolhatnak az autósok ezzel a kis kütyüvel

Tízezreket spórolhatnak az autósok ezzel a kis kütyüvel

2015. május 28. 11:32

Az autónk biztosítási díjait nehéz csökkenteni, de hamarosan elterjedhetnek azok a megoldások, amellyel annyit fizethetünk, amennyit (és ahogyan) az autónkat használjuk. A szakértők szerint akár felére is eshetnek így a biztosítási díjaink. Megmutatjuk, hogy milyen extrákat tud az ilyen biztosítás. De vajon egy képes egy fecske nyarat csinálni?

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy csökkentsük az autónk biztosítási díjait. Egyelőre csak egy magyar biztosító és partnere foglalkozik ilyen megoldásokkal, pedig a biztosítási díj akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne egy apró trükkel.

Hogyan lehet ilyen biztosításod neked is?

A Posta biztosítónál lehet megkötni az eddigi egyetlen telematikai rendszerrel "felszerelt" biztosítást. De mi is az a telematika?

A telematikus eszköz lényege, hogy pórázon tarthatjuk vele az autónkat

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Gombár György, a Vemoco Telematics vezérigazgatója. A műszer lényege, hogy autónkba szerelve a telefonunkról, illetve számítógépünkről követhetjük, hogyan mozog az autónk. Ezeket az adatokat azonban nem csak mi kapjuk meg, hanem a biztosító is, ahol az adatok alapján megállapítják, hogy mennyire agresszív a vezetési stílusunk.

Minél inkább kíméljük az autót és minél kevésbé balesetveszélyesen vezetünk, annál nagyobb kedvezményt kapunk a biztosítási díjunkból. A Posta Biztosítónál a kedvezmény mértéke akár 40 százalékos is lehet.


A telematikát egyébként egyszerűen csatlakoztathatjuk az autónkhoz, nincs szükség szerelőre a behelyezéshez és mivel egy apró, a tenyerünkben elférő eszközről van szó, így sok helyet sem foglal az autónkban. A biztosítóval egyébként GPS-en és GSM kapcsolaton keresztül kommunikál a telematika, így nagyjából olyan, mintha egy okostelefont csatlakoztatnánk az autónkhoz. Egyébként ezeket az adatokat továbbítja a rendszer a biztosítónak:

  • Gyorshajtás
  • Vészfékezés
  • Padlógáz
  • Hirtelen irányváltás
  • Motor fordulatszám
  • Sebesség
  • Fogyasztás
Az eszköz csatlakoztatásával tulajdonképpen felokosítjuk az autónkat

- tette hozzá Gombár György. A mért adatok segítségével jobb, biztonságosabb vezetési stílust alakíthatunk ki. Ezzel nem csak a baleseteket előzhetjük meg, hanem az autónk üzemanyag fogyasztását is optimalizálhatjuk, ráadásul a biztosítótól is nagyobb kedvezményt kaphatunk.

Milyen autóval közhetünk ilyen biztosítást?

A jelenleg forgalomba helyezett autók többsége alkalmas a telematikus eszköz csatlakoztatására, ugyanis alapvetően a 2001 után gyártott benzines és a 2004 után összeszerelt dízel üzemű autók esetén köthetünk telematika alapú gépjármű biztosítást. Ennek köszönhetően nem csak a nagyobb, újabb autók tulajdonosai élhetnek a telematika előnyeivel, hanem az autósok túlnyomó többsége.

Az eddigi tapasztalatik is azt mutatják, hogy ezt a fajta biztosítást főleg a kisebb keresetű (régebbi, kisebb autóval rendelkező) ügyfelek keresik. Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként az alsó-közép kategóriás vagy ennél nagyobb autók esetén lehet jelentős megtakarítást elérni a telematikás biztosítással, ennek ellenére kisebb autók tulajdonosai is szívesen kötnek ilyen szerződést az extra szolgáltatások miatt.

Extra szolgáltatások is járnak a biztosításhoz

A legjelentősebb extra funkció az autóba épített nyomkövetés, amellyel nemcsak a korábbi útvonalainkat ellenőrizhetjük, hanem lopás ellen is egyfajta biztosítékot nyújt. Amennyiben védelmi státuszba állítjuk az autónkat (a mobiltelefonunk segítségével), akkor a gyújtás ráadásakor az autó automatikusan beriaszt.

Automatikus segélyhívási
funkciót is beépítettek a biztosításhoz járó mobiltelefonos alkalmazásba. Ezzel elérhetjük, hogy baleset esetén a telefonunk automatikusan tárcsázzon egy előre beállított telefonszámot. Prémium szolgáltatásként kérhetjük, hogy az Autóklubhoz fusson be a hívás, ahonnan a diszpécserek adott szituációnak megfelelően értesítik a mentőket, tűzoltókat vagy rendőröket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokan küszködnek a modern autóknál a látszólag véletlenszerűen kigyulladó visszajelző lámpákkal. Az alkalmazás használatával azonban pontos információt kaphatunk arról, hogy mi romlott el a gépjárműben. Emellett a közelgő rendszeres szervízelésre is felhívja a figyelmet a rendszer.

Céges autót használóknak lehet hasznos az a lehetőség, hogy minden egyes utazásunknál beállíthatjuk, hogy üzleti vagy magán célú az utazásunk. Ezzel az üzemanyag fogyasztás nyomon követhető lesz, így a céges fogyasztást könnyedén elválaszthatjuk a saját használatú fogyasztástól.

További hasznos funkciója az alkalmazásnak, hogy parkoláskor segíthet megtalálni az autónkat a GPS-es nyomkövetésnek köszönhetően. Ez különösen azoknak lehet hasznos, akik nem tudják megjegyezni, hova parkoltak le autójukkal. Azt azért érdemes észben tartani, hogy a GPS-es helymeghatározás mélygarázsokban nem valószínű, hogy működik.

Milyen biztosítást köthetünk telematikához kapcsoltan?

Egyelőre csak a Post Biztosító nyújt telematika alapú Casco biztosítást, pedig nem csak az autósok, hanem a biztosítók is profitálhatnak a technológia használatából. Az eddig megkötött biztosítások alapján az látszik, hogy a telematikus eszköz ára egy év alatt megtérül, ha ezt a biztosítást választja az autós. Lényeges egyébként, hogy az eszköz nem autóhoz köthető, így amennyiben lecseréljük a gépjárművet, a biztosításunkat és az eszközt vihetjük magunkkal.

A jövőben egyébként lehet számítani arra, hogy egyre több biztosító fog megjelenni telematika alapú autóbiztosítással, de a széleskörű elterjedésre még várni kell néhány évet a szakértő szerint. Amikor viszont beindul a folyamat, akkor robbanásszerűen megugorhatnak a telematika alapú biztosítások Magyarországon. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25