18 °C Budapest
Rettegünk a péntek 13-tól: még a lakásban is lábujjhegyen járunk

Rettegünk a péntek 13-tól: még a lakásban is lábujjhegyen járunk

2015. március 13. 14:01

Nem igaz a hiedelem; amely szerint péntek 13-án több baleset, kárbejelentés történik, legalább is ez derült ki a Genertel saját adatai és felmérése alapján. A biztosító 5 évre visszamenőleg vizsgálta meg a hozzájuk napi szinten érkező gépjármű és vagyoni kárbejelentéseket.

Az elmúlt öt évben kilenc olyan 13-i nap volt, amely péntekre esett. Ezek háromnegyedében átlagosan 26 százalékal kevesebb kárbejelentés történt a Genertel biztosítónál az adott hónap többi napjához képest. A Genertel telefonos lekérdezéséből pedig kiderült; a megkérdezettek 55 százaléka hisz a babonákban és emiatt péntek 13-án óvatosabban is vezet autót, elővigyázatosabb a lakásban, mint egy átlagos napon.

Az 500 fős telefonos lekérdezésből kiderült, hogy a válaszadók 55 százaléka hisz valamilyen babonában; ezen belül a többség a Péntek 13-hoz kapcsolódó balszerencsében. Ez utóbbiak indulás előtt fokozottan átvizsgálják autójukat, ellenőrzik a fűtés és elektronikus rendszert.

Ezeken a napokon a károk döntő többsége (átlagosan 80 százalék) gépjárműütközésből fakadt és csupán elenyésző részük történt lakásban (vagyoni kár). A többi, három, 13-i napon, amely péntekre esett, nem tapasztalható lényeges eltérés a bejelentett károk, balesetek számában a hónap többi napjához képest.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi lehet az oka annak, hogy a közhiedelemmel ellentétben, pont ezeken a napokon történik kevesebb kárbejelentés. A felmérésünk megadta a választ; a megkérdezettek 55 százaléka hisz a babonákban, így "péntek 13-ban" is, ezért ezeken a napokon az átlagosnál is óvatosabbak és elővigyázatosak

 - mondta Basa Adrienn, a Genertel kommunikációs vezetője. "Ez megmagyarázza; miért is történik ilyenkor kevesebb kár; a babonás emberek jobban odafigyelnek magukra és környezetükre, akár az autóban, akár otthon, a lakásban vannak aznap." - tette hozzá a szakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?