0 °C Budapest

Jól fogynak az életbiztosítások

2015. február 24. 17:00

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleménye szerint, 18 magyar életbiztosító tavalyi díjbevétele 4,4 százalékkal növekedett, az egyszeri díjas biztosításokból származó bevétel pedig 5,7 százalékkal emelkedett 2014-ben az előző évhez képest. Míg a befektetéshez kötött életbiztosításokból 2,3 százalékkal származott kevesebb bevétel.

A Mabisz csak 10 százalékban számítja bele az életbiztosítási bevételekbe az egyszeri és az eseti díjakat, de így is az ING vezeti a teljes és a korrigált díjbevételi listát, ezt követően azonban a kétféle számbavétel szerinti sorrend nagyon eltér egymástól.

A teljes magyar piac életbiztosítási díjbevétele 451 milliárd forintot tett ki, ez 4,4 százalékkal több a 2013-hoz képest. Az egyszeri, illetve eseti díjakkal korrigált díjbevétel viszont csak 3,6 százalékkal több, 284 milliárd forint volt.

A teljes díjbevételen belül 5,7 százalékkal emelkedett az egyszeri- és eseti díjak nagysága, amely tavaly 185 milliárd forint volt, ez a teljes díjbevétel 41 százaléka.

Az egyszeri díjas életbiztosítást szokás olyan befektetésnek tekinteni, amelyhez egy kisösszegű kockázati biztosítást "forraszt" a biztosító, de valójában befektetési alapként funkcionál. A biztosítók egy-egy évet meg tudnak szépíteni azzal, ha kiemelkedő hozammal nagy befektetési tőkét vonzanak magukhoz, de ez hosszabb ideig nem tartható, így ez a pénz könnyen vándorol másik befektetési eszközbe. A szakértők ezért vélik úgy, hogy a folyamatos díjas életbiztosítás az igazi érték, hiszen abból évről évre - kalkulálható - bevétel származik.

A statisztika külön kezeli a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításokat, amelyeknél a biztosított maga dönti el, hogy kockázatosabb vagy pedig kevésbé kockázatos eszközökbe fektesse a biztosító a befizetett díjból elkülönített megtakarítást. A tavalyi teljes 451 milliárdos díjbevételből 278 milliárd - 62 százalék - került valamilyen befektetési egységbe, ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint volt 2013-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes díjbevétel 16,5 százaléka, 74,7 milliárd forint az ING tavalyi teljesítménye és ezzel az első helyre került. A korrigált díjbevétele 58,8 milliárd forintot tett ki, ez a teljes piac 20,6 százaléka és ezzel is első lett ez a biztosító. Ezt úgy érte el, hogy a teljes életbiztosítási díjbevételének mindössze 23 százaléka - 17,6 milliárd forint - származott az egyszeri, illetve az eseti díjas biztosításokból. Miután a többi biztosítónál ez az arány nagyon eltérő, így lesz különböző a teljes díjbevételi, illetve a korrigált díjbevétel szerinti sorrend.

A teljes díjbevétel alapján második helyezett a Magyar Posta életbiztosítója 14 százalékkal, míg harmadik helyen a Groupama Garancia végzett 10,8 százalékkal. Az Allianz 9,2 százalékkal a negyedik, míg az Aegon 8,6 százalékkal az ötödik lett.

A korrigált díjbevétel alapján viszont a Generali végzett a második helyen 12,6 százalékkal, viszont az Aegon feljutott a harmadik helyre 11,6 százalékkal. Az Allianz lett a negyedik 9,48 százalékos részaránnyal, a Groupama Garancia 7,9 százalékkal az ötödik, míg az Uniqa 6,2 százaléka a hatodik helyre volt elég.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?