Az óriáskígyó megeszi a gondozót - durva videó terjedt a neten

2015. február 15. 13:02

Míg régen a torrent és erotikus oldalakat tették leginkább felelőssé az internetes csalások, átverések és vírusok terjedéséért, manapság ezek jelentős része már kifejezetten a Facebook felületére specializálódott, így érve el a lehető legnagyobb tömeget.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a közösségi oldalakat kihasználó átverések és csalások száma. A legutóbbi, február elején elterjedt piros karikás tartalmat ígérő videóra való kattintáskor például a lejátszónk frissítését kérik egy felugró figyelmeztetésben, de aki rákattint, a frissítés helyett egyből egy kártékony programmal fertőzi meg a gépét és Facebook profilját. Ez automatikusan újra posztolja a bejegyzést, így biztosítva a program terjedését. Pár nap alatt több mint százezer felhasználót sikerült átverni.

Az internetes bűnözők kihasználják az emberek kíváncsiságát és mindig aktuális és népszerű tartalmakat kínálva verik át a felhasználókat. A mostani felnőtt tartalom mellett a tavalyi évben több esetben is sikerrel próbálták az aktuális eseményeket felhasználni a terjedés érdekében, elég csak a malajziai utasszállító-gép katasztrófájához, vagy Schumacher balesetéhez és Robin Williams halálához kapcsolódó átverésekre gondolni - tájékoztatta a Pénzcentrumot az online biztonsággal foglalkozó ESET.

A legtöbb ilyen típusú átverés kis odafigyeléssel megelőzhető, így az ezek okozta kellemetlenségek minimalizálhatók. Sok esetben csak különböző spam-oldalak próbálják ezek segítségével begyűjteni a felhasználók e-mail címét, de egyre gyakrabban már a számítógépeket is veszélyeztető kártékony, úgynevezett trójai programok is terjednek ilyen úton.

Biztonsági tippek a közösségi oldalak tudatos használatához:

  • A közösségi oldalakon se adjunk ki olyan információt vagy képet magunkról, amelyet az életben sem mondanánk el mindenkinek
  • Csak megbízható forrásból származó, ellenőrzött információkat osszunk meg adatlapunkon
  • Sose higgyük el, ha a Facebookon egy kéretlen link valami meghökkentőt ígér! Ne dőljünk be, bármit is ígérnek egy lájkért, és látatlanban előre ne lájkoljunk, ne osszunk meg semmit! Ha bármit telepítenünk kellene ahhoz, hogy megnézzünk egy videót, ne tegyük.
  • A közösségi profilunkat is ellenőrizzük biztonsági szoftverek segítségével.
  • Időközönként nézzük át és ellenőrizzük az adatbiztonsági "privacy" beállításokat

A leghíresebb Facebook átverések kronológiája

az antivirus.blog.hu gyűjtése alapján

2014. január: Az óriáskígyó megeszi az állatkerti gondozót - A Facebook üzenetben egy hátborzongató videót ígértek, amelyben egy óriási kígyó megeszi az állatkerti gondozót. A hamis tartalmat csak megosztás vagy lájkolás után lehetett elérni.

2014. március: Megtalálták az eltűnt maláj gépet- egy látszólag Facebook üzenetben kapott a felhasználó értesítést, hogy meglett az elveszett gép. Ám a hír zavartalan olvasását akadályozta egy kitakaró ablak, amely arra kért, hogy osszuk meg előre ezt a hírt, akkor majd becsukódik. Természetesen, ha valaki ezt megtette, akkor máris továbbterjedt a dolog, és az összes ismerőse megkapta a hamis üzenetet. Az ígért mozi helyett pedig egy hibaüzenet jelent meg, amely arra hivatkozott, hogy a videóanyag kizárólag 18 éven felüliek számára érhető el, ezért legyünk szívesek a mellékelt tesztet elvégezni, amellyel még iPhone 5S okostelefont is nyerhetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2014. május: Ingyen Rolling Stones jegyek- Klikkvadász akció, amely megosztásért és lájkokért cserébe ígért ingyenes koncertjegy nyerési lehetőséget. Az angol nyelven terjedő hamis tartalom több helyesírási hibája miatt is könnyen felismerhető volt.

2014. június: Schumacher hamis halálhíre - a formula egyes pilóta halálhíréről szóló Facebook üzenet, ami természetesen nem igaz, célja a naiv látogatók kattintása utáni pénzkeresete volt. A hírt sokan alapból továbbosztották, aki pedig a linkre kattintott egy külső weboldalra irányította a hivatkozás.

2014. július: Újra megtalálták a maláj gépet- A szokásos kattintós trükk után felmérések, kérdőívek vártak a videó helyett a felhasználókra, némelyik még a mobil telefonszámra is kíváncsi volt, illetve nem ritkán még valamilyen emelt díjas szolgáltatásra is megpróbálták rávenni az embert valamilyen trükkel - például SMS-ben kellett jelentkezni az állítólagos nyereményért.

Szintén ebben a hónapban ütötte fel egy másik esethez köthető átverés a fejét. Ebben az esetben az áldozatok hamis FB profilját hozták létre. A profiloldalakon közzétett linkekre kattintva a képernyőt elárasztották a pop-up hirdetések, illetve a böngészőt észrevétlenül kártékony hivatkozásokra irányították át. A hamis profilokat szerencsére a Facebook gyorsan megszüntette.

2014. augusztus:
Robin Williams utolsó telefonhívása - egy a színész utolsó telefonhívását bemutató állítólagos videó terjedt villám gyorsan el az üzenőfalakon, amelynek célja szintén különböző űrlapok kitöltésének népszerűsítése volt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem