13 °C Budapest

Árvízveszély: készültség az egész országban

MTI
2014. május 19. 13:33

Jelenleg 263 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn. Budapestnél az előrejelzések szerint nem kell a rakpartokat lezárni.

A tájékoztató szerint az elmúlt napokban kialakult árhullám a Dunán Nagymaros térségében tetőzik, az elsőfokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a folyón lejjebb várhatóan csak Bajánál és Mohácsnál közelíti meg az első fok szintjét, Budapestnél az első fok szintje alatti lesz a tetőzés, a rakpartokat előreláthatólag nem kell lezárni.

A Lajta továbbra is árad, a tetőzés kedd hajnalban várható, a készültség harmadfokú.

Az utóbbi napok sok csapadéka a Hernádon a harmadfokot meghaladó, a Sajón a másodfok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte.

Az OKF harmadfokú készültséget tart fenn a Hernád mentén 62, a Lajta mentén 36 kilométeren. Másodfokú a készültség a Rábán és a Répce árapasztón 36 kilométeren. Elsőfokú készültség van a Duna Szigetközi szakaszán, a Marcalon és a Sajó mentén egy-egy területen.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket idézve azt írták, hogy az elkövetkező napokban várhatóan egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és bár hétfőn még több helyen előfordulhatnak záporok, további jelentős csapadék nem várható a Duna vízgyűjtőterületén.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A tájékoztatás szerint a Lajtán jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számításai szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.

A Hernádon a tetőzés Gesztelynél hétfő éjszaka, kedd hajnalban következik be, a harmadfok szintje fölött.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06