11 °C Budapest

Ennyibe kerül egy karambol

Pénzcentrum
2012. november 14. 16:20

A Generali nemrég elkészült kutatásából kiderült, nagyságrendileg 200 ezer forint az költség, amit egy autóbaleset miatt egy átlagos gépjármű-tulajdonosnak ki kellett már fizetnie.

A legnagyobb költség, melyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek, szintén jelentős szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva. Míg például a felsőfokú végzettségűek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezőknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt. A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a falvakban élőknél mindössze 116 ezer forint volt.

A Generali 2012-ben az első 10 hónap során összesen 9,2 milliárd forintnyi kárt regisztrált a gépjármű üzletágában. A casco biztosítások esetében 6,64 milliárd, míg a kgfb károk kifizetései 2,56 milliárd forintot jelentettek. A kártípusok megoszlásából egyértelműen kiderült az is, hogy az esetek döntő többségét a járművek ütközése, illetve az egyéb tárgyakkal történő ütközések tették ki. Ez a két kártípus az összes kár több mint 80%-át tette ki az idei év első 10 hónapja során.

Az október végén elkészült kutatás az autósok szokásait is vizsgálta, melyekből a következő érdekességek derültek ki. A megkérdezettek 50%-a használja a gépjárművét majdnem minden nap munkába járásra. Hétvégi programokra - legalább havonta egy alkalommal - az autótulajdonosok 75%-a használja az gépkocsit. Külföldi utazásra ugyanakkor a megkérdezettek 50%-a sosem, míg további 41% legfeljebb évente egyszer indul autóval. A kutatásból kiderült az is, hogy a leginkább a munkába járásra, és a gyerekek fuvarozására használják az emberek a gépjárművüket napi szinten, ugyanakkor a vidéki, vagy külföldi utak esetében úgy tűnik, már ritkábban részesítik előnyben az autós közlekedést.

A kutatás csak a balesettel összefüggő közvetlen költségeket vizsgálta, holott egy személyi sérüléssel is járó esemény után - ami a közvetlen költség tekintetében az átlagot akár magasan meghaladó mértéket is elérhet - a kiesett munkaidő, netán maradandó sérülés kompenzálására fordított összeg hosszú éveken át terhelheti biztosítót.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem