11 °C Budapest

Lezuhan egy orosz műhold: Magyarország is célpont lehet

MTI
2012. január 6. 17:47

Előreláthatóan január 15-én a földbe csapódik a Fobosz-Grunt műhold egy része - közölte pénteken az orosz űrkutatási hivatal. A számítások szerint nem lehet kizárni, hogy az űrszemét Magyarországot találja el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az űrhivatal szakértői figyelemmel követik a tavaly november 9-én felbocsátott űrszondát, amelynek feladata lett volna, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Az űreszköz automatikája azonban nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem folytatta útját a kitűzött célja felé.

A Roszkoszmosznál, vagyis az orosz űrkutatási hivatalnál megállapították: számtalan tényező befolyásolja a szputnyik fékeződését, az egyik legfontosabb az, hogy a légkört milyen hatások érik, különösen a Nap felől.

A jelenlegi adatok és előzetes számítások szerint a műhold darabjai az 51,4 déli szélességi foktól az 51,4 északi szélességi fokig terjedő sávban hullhatnak a Földre. E széles tartomány Európában Lengyelország déli részéig tart. A pontos helyszínt és a becsapódás idejét egy nappal az esemény előtt lehet majd meghatározni.

A Fobosz-Grunt húsz-harminc hőálló darabja érheti el a Föld felszínét, ezek összsúlya nem lehet több mint 200 kilogramm. A műhold üzemanyaga a légkör sűrű rétegeibe érve, mintegy 100 kilométeres magasságban elég majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00