Rámozdulnak a betörők a hétvégi házakra

Pénzcentrum
2011. november 21. 11:37

Ősszel a hétvégiház-tulajdonosok bő fél évre magára hagyják második otthonukat. Ilyen hosszú távollétre érdemes felkészülni, mert a lakatlan nyaralót sokféle kár érheti. Egy friss felmérés szerint például a hétvégi házak egyötöde már áldozatul esett a betörőknek.

Az őszi-téli hónapokban elvétve látogatják nyaralóikat a tulajdonosok, értelemszerűen nem fűtik azokat egész évben. A fűtetlen épület egyes részeit sokféle kár érheti, ezért a legtöbben a téli szezonra lezárják a hétvégi házat. Ilyenkor pár elengedhetetlen dolgot meg kell tennünk, hogy ne fájjon a fejünk tavasszal, amikor újra megnyitjuk az ingatlant.

A K&H Biztosító és a GfK Hungária közös kutatása szerint a nyaralótulajdonosok is számítanak veszélyekre: a megkérdezettek 63 százaléka tart betöréstől és lopástól, 21 százaléka fagykároktól. A betörés rendkívül gyakori a nyaralókban: rendőrségi statisztika szerint tavaly több mint 3000 alkalommal törtek be üdülőkbe, víkendházakba, és ezzel 380 millió forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak. A felmérés szerint minden tizedik lakástulajdonosnak van nyaralója, és minden ötödik nyaralót fel is törték már.

A tulajdonosok többféle módon is védekezhetnek, hogy csökkentsék a betörések esélyét, és az azokból fakadó károk értékét.

Az erős nyílászárók és jól védett üvegfelületek megnehezítik a betörők dolgát, és sokszor ez elég ahhoz, hogy odébb is álljanak. Ha nem látnak értékesebb ingóságot a nyaralóban, inkább keresnek egy könnyebb, és nagyobb haszonnal kecsegtető célpontot. A legbiztosabb az, ha valóban nem hagynak mozdítható értéktárgyat, berendezést vagy kerti gépet a nyaralóban, mindent az állandó lakcímre szállítanak télre a tulajdonosok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A nem vagy csak nehezen mozdítható értékre pedig érdemes kiegészítő biztosítást kötni. Ha sikerül kivédeni a betörést, akkor is számtalan kár történhet egy üresen álló házban. Az egyik leggyakoribb kár a csőtörés, ami különösen nagy rongálás okoz, ha hosszú hetekig felfedezetlen marad. Ez szakszerű víztelenítéssel előzhető meg. Aki nem járatos a vízvezeték szerelésben, lehetőleg keressen szakembert a feladatra. A nem megfelelően karbantartott villamos hálózat is milliós károkat okozhat, de rendszeres karbantartással szintén minimalizálni lehet a veszélyeket. Egymást erősítő veszélyforrások a nem megfelelő zárlatvédelem, a bizonytalan érintkezésű vezetékkötés vagy a túl sok villamos berendezésből adódó túlterhelés. Télen mindenképp áramtalanítsák a tulajdonosok a hétvégi házakat, hogy a villamos tüzeket elkerüljék. A lakásbiztosítás a károk rendkívül széles skálájában nyújt segítséget az ügyfeleinek, de csak abban az esetben, ha az előírt óvintézkedéseket előzetesen megtették. Ilyen az ajtószerkezetek, zárak és falak által nyújtott mechanikai védelem biztosítása és a víztelenítés is. A károk megelőzésében ezek egyébként is döntő fontosságúak." - mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem