23 °C Budapest

Ilyen kocsik után nem kellene kötelezőt fizetni

Pénzcentrum
2011. november 7. 17:03

Mentesítené a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetése alól az állami tulajdonban lévő autókat egy fideszes törvénymódosító indítvány.

Módosítaná a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvényt a jövő évi adócsomaghoz benyújtott kapcsolódó indítványában Ágh Péter fideszes képviselő. A honatya az Európai Parlament és Tanács 2009-es irányelvére hivatkozik, amely a gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szól. Eszerint egyes természetes és magánjogi vagy közjogi jogi személyek esetén a tagállamok eltérhetnek attól az általános előírástól, hogy a területükön üzemben tartott gépjárművek rendelkezzenek gépjármű-felelősségbiztosítással.

Az irányelv kimondja, hogy a kivételeket alkalmazó államoknak jegyzéket kell készíteniük a kötelező biztosítás alól mentességet élvező személyekről, valamint a kártérítésért felelős hatóságokról és szervezetekről, és tájékoztatniuk kell arról a többi tagállamot és az Európai Bizottságot is. Emellett minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk annak érdekében, hogy a kivételezett személyekhez tartozó gépjárművek által a saját ország, illetve egy másik tagállam területén okozott károk adott esetben megtérüljenek.

A nemzetgazdasági miniszternek kellene rendeletben szabályozni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alól mentesített járművek körét, kijelölni a mögöttes felelősséget vállaló szervet, és meghatározni a káresemény bekövetkezése esetén követendő eljárás rendjét.

A beterjesztett indoklás szerint a módosító javaslat célja a költségcsökkentés érdekében annak lehetővé tétele, hogy egyes állami tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a felelősségbiztosítási kötelezettség alól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?