16 °C Budapest

Ilyen kocsik után nem kellene kötelezőt fizetni

Pénzcentrum
2011. november 7. 17:03

Mentesítené a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetése alól az állami tulajdonban lévő autókat egy fideszes törvénymódosító indítvány.

Módosítaná a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvényt a jövő évi adócsomaghoz benyújtott kapcsolódó indítványában Ágh Péter fideszes képviselő. A honatya az Európai Parlament és Tanács 2009-es irányelvére hivatkozik, amely a gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szól. Eszerint egyes természetes és magánjogi vagy közjogi jogi személyek esetén a tagállamok eltérhetnek attól az általános előírástól, hogy a területükön üzemben tartott gépjárművek rendelkezzenek gépjármű-felelősségbiztosítással.

Az irányelv kimondja, hogy a kivételeket alkalmazó államoknak jegyzéket kell készíteniük a kötelező biztosítás alól mentességet élvező személyekről, valamint a kártérítésért felelős hatóságokról és szervezetekről, és tájékoztatniuk kell arról a többi tagállamot és az Európai Bizottságot is. Emellett minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk annak érdekében, hogy a kivételezett személyekhez tartozó gépjárművek által a saját ország, illetve egy másik tagállam területén okozott károk adott esetben megtérüljenek.

A nemzetgazdasági miniszternek kellene rendeletben szabályozni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alól mentesített járművek körét, kijelölni a mögöttes felelősséget vállaló szervet, és meghatározni a káresemény bekövetkezése esetén követendő eljárás rendjét.

A beterjesztett indoklás szerint a módosító javaslat célja a költségcsökkentés érdekében annak lehetővé tétele, hogy egyes állami tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a felelősségbiztosítási kötelezettség alól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06